Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Miten yrityksen tasetta luetaan ja mitä tase kertoo
Miten sijoittajan kannattaa lukea yrityksen tasetta. Tässä muutamia tärkeimpiä perusasioita.
Yrityksen tase muodostuu kahdesta yhtä suuresta osasta, vastattavista ja vastaavista:
- Vastaavissa yritys esittelee koko varallisuutensa. Pörssiyrityksien IFRS käytännön mukaan varat tulee olla realistisissa todellisissa arvoissaan.
- Vastattavissa yritys esittelee sen, kenelle nuo varat kuuluvat. Paljonko on velkaa ja paljonko varallisuudesta jäisi jäljelle osakkeenomistajalle omaa pääomaa, jos omaisuus myytäisiin ja velat maksettaisiin pois.
Pörssiarvo voi poiketa oman pääoman määrästä. Tämä johtuu siitä, että pörssiarvossa on oman pääoman lisäksi myös oletettuja tulevia voittoja eli liikarvoa.
P/B luku
Sijoittajien käyttämä P/B luku (pörssiarvo jaettuna omalla pääomalla) kertoo sen paljonko pörssiarvo on oman pääoman arvo suurempi. Jos P/B luku on ykköstä suurempi niin sijoittajat olettavat, että yritys tulee tekemään voittoa ja tuottaa lisäarvoa myös tulevaisuudessa.
P/B arvo voi olla myös ykköstä pienempi jos pörssiarvo on pienempi kuin oma pääoma. Tämä on merkki siitä, että osakkeenomistajat katuvat sitä, että ovat antaneet yrityksen käyttöön pääomaa ja he olettavat että yritys ja yritysjohto tärvää pääomaa eikä pysty enää kasvattamaan oman pääoman arvoa. Esimerkiksi Finnair on monasti lähestynyt tätä tilannetta ja tälläkin hetkellä pörssikurssi (6,15€) on vain hitusen osakekohtaisen oman pääoman (5,67€) yläpuolella. Sijoittajat eivät luota että yrityksen pääomistaja (valtio) ja yritysjohto tulisivat tuottamaan paljoakaan sellaista lisäarvoa, joka koituisi vähemmistöosakkaiden iloksi.
Yrityksen varojen todellinen arvo poikkeaa monesti siitä mitä yritys ilmoittaa
Tilintarkastajan tulisi tarkastaa että yrityksen varat ovat kuranttia ja rahaksi muutettavaa. Onko näin? Joskus on ja useimmiten ei. Yrityksen varallisuudessa on sellaisia eriä kuten immateriaalioikeuksia, liikearvoa (=goodwill), hyvää tahtoa (=good will), tuotekehitysinvestointeja,... joiden arvoa on todella vaikea arvioida. Joskus näiden "pehmeiden erien" arvo on todellista:
- Liikearvoa tulee yrityksen taseen varoihin, jos yritys ostaa toisen yrityksen korkeammalla hinnalla kuin ostettavan yrityksen oma pääoma. Yrityskaupassa on maksettu silloin liikearvosta (tulevista voitoista). Jos ostettu liiketoiminta tuottaa voittoja niin oli perusteltua että ostavan yrityksen varallisuus kasvaa tuolla liikearvolla.
- Tuotekehitysprojektit ovat investointeja, jotka syövät rahaa ja niiden kulut saatetaan laittaa yrityksen omaisuudeksi (=aktivoida taseeseen). Tuotekehitysinvestoinnitkin ovat investointeja (sijoitettua omaisuutta), joilla tehdään tulevaisuudessa voittoa ja on usein aivan oikein että tuotekehityskuluja laitetaan omaisuudeksi.
- Myös brandiarvot voivat olla omaisuutta. Kuluttajatuoteyritykset ostavat ja myyvät brandeja ja kehittävät niitä investoimalla markkinointiin. Niilläkin voi olla todellista arvoa.
Yritysjohdolle jää paljon pelivaraa siinä miten se arvostaa mitäkin omaisuuserää. Aloittava toimitusjohtaja tai hallitus (kuten Nordeassa tapahtui juuri viime kuussa) kirjaa tyypillisesti alas omaisuuksien arvoja ja sysää syntyvistä tappioista syyn edeltäjälleen. Tämän jälkeen toimitusjohtajalla on intresseissään paisutella hiljalleen omaisuuserien arvoja. Tällä tavalla yritys näyttää voittolliselta, pörssikurssikin voi nousta ja johtajat saavat bonuksensa. Tämä jatkuu aina siihen asti että toimitusjohtaja vaihtuu ja kierros alkaa uudelleen.
Lisää tietoa:
Lisää uusi kommentti