Miten valtionvelasta pääsee eroon: "South Sea Company"

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Erään mallin sille miten ylisuuresta valtionvelasta pääsee eroon löytyy historiasta: "South Sea Company" (yrityksen Logo oikealla).

Englannin valtio oli vuonna 1711 ajautunut maksuvaikeuksiin. Espanjan perimyssota oli niellyt varoja ja hallitus oli velkaantunut sotatarvikkeiden toimittajille eikä kyennyt maksamaan sovittuja maksuja edes näköpiirissä olevilla tuloilla. Tähän hätään syntyi innovaatio: "South Sea Company". Velkojille tarjottiin velkakirjojen vastineeksi osakkeita yhtiöön "South Sea Company". Valtio antoi yritykselle lupauksia:

 • Yksinoikeus Britannian Etelä-Amerikan kauppaan ja yksinoikeus pohjois-Amerikan länsirannikon kauppaan. Näillä tuloilla sijoittajien piti saaman velan pääoma takaisin ja hyvä lisä osinkoihin.
 • Lupaus siitä että valtio maksaa yritykselle osan velkojen korkoja vastaavista maksuista. Näillä rahoitettiin osa osingoista.

Velkojat suostuivat ja ottivat vastaan osakkeita. Yrityksen liiketoiminta ei heti käynnistynyt kun Etelä-Amerikkaa hallitsevaa Espanjaa vastaan oli käynnissä sota eikä Espanja ollut taannut Birttiläiselle "South Sea Company" yritykselle yksinoikeuksia. Britannian valtio kuitenkin maksoi yritykselle sitoumuksensa mukaan ja entiset velkojat saivat osinkojen muodossa "korkoa".

Britannian valtio havaitsi "South Sea Comany" toiminnan erinomaisuuden. Sodanjälkeinen nousukausi loi luottamusta siihen että "South Sea Company" tekisi hyvää voittoa, Britannia (South Sea Company) oli saanut Espanjalta vuoden 1713 Utrechtin rauhansopimuksessa yksinoikeuden amerikan orjakauppaan ja sijoittajat olivat innoissaan ottamaan uusia liikkeelle laskettuja osakkeita vastineeksi valtionlainoista.  Suuri osa Britannian valtionlainoista konvertoitiin sijoittajien "South Sea Company" osakkeiksi vuonna 1720.

Pian kävi ilmi, etteivät "South Sea Company" saamat yksinoikeudet olleetkaan niin arvokkaita kuin oli kuviteltu. Liiketoimintaa ei syntynytkään mielikuvien siivittämässä laajuudessa. Yrityksen osakkeen hinta romahti ja monet menettivät merkittävän määrän varallisuutta. Tapaukseen liittyvistä väärinkäytöksistä rangaistiin joitakin yksityishenkilöitä ja monet menettivät omaisuuttaan. 

"South Sea Comany" toimintaa junailivat aikansa ketkut. Tuloksena oli malliesimerkki siitä miten valtionvelasta pääsee eroon. Vela konvertoitiin houkuttelevan tuntuisiksi osakkeiksi ja luottamus valtioon säilyi. Valtio ei tehnyt varsinaista vääryyttä. Vastaavat aiemmat yritykset "Englannin Itä-Intian kauppakomppania" ja "Hollannin Itä-Intian kauppakomppania" olivat olleet yksinoikeuksiensa turvin toimivia 1600 luvun osakesijoittajan unelmamenestyksiä. Sijoittajat sokaistuivat näistä ja kuvittelivat että nyt on lähdössä käyntiin uusi vastaava tarina. Toisin kävi. 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Euroopan rahaunionin suunnitelma selvitä valtioiden veloista on muuttaa kaikkien valtionlainojen eräpäivä ikuiseksi. – Pappa betalar -menetelmä, jossa ulkomainen sijoittaja, keskuspankki, ostaa hyvään hintaan kaikkien valtioiden kaikki velat. – Tällä tavalla niiden arvo estetään romahtamasta. Myös uusien lainojen liikkeeseen laskeminen helpottuu, koska millään ei ole enää mitään väliä.

Valtioiden velat sidotaan euroon suhteella 1:1.

Tällä tavalla velkakirjoista tulee osa rahavarantoa ja ne antavat omistajalleen saman tuoton kuin rahaan sijoittaminen: Pankkitileille määrätään negatiivinen korko.

Siinä ei ole mitään uutta auringon alla, että hallinnollisella päätöksellä sidotaan erilaisten rahalajien hinta toisiinsa. Kun oltiin kultakannassa, kullan ja hopean hintasuhde oli useimmiten sidottu toisiinsa (1:15). Nyt kun ollaan eurokannassa, kolikkorahan kurssi on hallinnollisella päätöksellä sidottu setelirahan kurssiin, joka on sidottu pankkitalletuksen kurssiin, joka sidotaan valtion velkakirjojen kurssiin.

Kiinteät kurssit eivät kuitenkaan pitkän päälle ole kestävällä pohjalla. Ne tukehduttavat talouden.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Vaikka sitä ei ehkä juuri tuossa linkittämässäsi W:n artikkelissa sanottukaan, takana oli myös spekulaatio tuntemattomasta mantereesta, joka oikeastaan 1800-luvulla löydettiinkin, etelänapamanner https://en.wikipedia.org/wiki/Terra_Australis Aluksi luultiin sen olevan pohjoisempana eli olevan helpommin hyödynnettävissä.

Comment: 

Aiemmin puhuin jo siitä kuinka valtion päätöksillä sidotaan eri hyödykkeiden hinta toisiinsa [pegging]. Tällaiset sidokset kestävät markkinoilla aikansa mutta ennen pitkää ne murtuvat, tulee “pakko”devalvointi. USA:ssa on pula käteisestä rahasta, koska sen hinnan ei anneta vapaasti määräytyä markkinoilla. Käteisen rahan hinta on hallinnollisella päätöksellä sidottu pankkitalletuksen arvoon.

Käteisen Puute Euroopassa

Myös Euroopassa käteisen hinta on jyrkässä nousussa.

 • Osuuspankin uuden [tulee voimaan 2020-11-01] hinnaston mukaan se perii noin prosentin palkkion käteisen myynnistä. Veikkaan, että uusi korotus on edessä ennen kuin edes tämän hinnaston mukainen korotus tulisi astumaan voimaan. Niin kova on kysyntä käteisestä rahasta.

 • Lisäksi käteisen myyntiä rajoitetaan määrällisesti.

Sidokset Murtuvat

Hallinnollisilla päätöksillä asetetut hintasuhteet tulevat murtumaan. Hinnat on säännelty niin kauas todellisuudesta, että ei ole mitään reaalista mahdollisuutta pitää niitä yllä.

Murtumisen ensimmäisessä vaiheessa siirrymme kaksoishinta järjestelmään. Poliittisesti päätetään eri tuotteiden ja palvelujen hinnoista, uskotaan ja uskotellaan sen olevan todellisuus, mutta käytännön toiminnassa noilla päätöksillä ei ole merkitystä. Vain poliittinen eliitti, joka ei koskaan ole tehnyt oikeaa työtä uskoo kaiken olevan hyvin.

Ei mitään nähtävää. Kaikki hyvin. Menkää kotiinne ja vetäkää naamari päähänne.

Lopulta kuitenkin todellisuus voittaa.

Valo Aina Elää Ja Valo Sittenkin Voittaa

Nyt voimme vain odottaa lähtölaukausta ahdistavan hallintotyrannian luhistumiselle, ensimmäistä säröä kiveen hakattuihin paragraafeihin, josta padon murtuminen alkaa. Kirjoittihan Päivälehti jo 24.06.1904, että valo aina elää ja valo sittenkin voittaa. – Tosin vielä voimissaan oleva hallintokoneisto saman tien lakkautti tuon Päivälehden, mutta lähtölaukaus oli kumminkin jo ammuttu.

Tässä tuo artikkeli kokonaisuudessaan:

Pieni, syrjäinen Suomemme, jonka asukasten kohtaloksi näyttää säädetyn alituinen aherrus ja taistelu inhimillisten elinehtojen saavuttamiseksi, on kuin satujen maa, mistä valo ja pimeä alituiseen keskenään taistelevat. Juuri kun pimeys on päässyt yksinvaltijaaksi, alkaa sen valta kumminkin heikkenemistään heiketä – valo näyttääkin nyt vuorostaan pääsevän voitolle; mutta tuskin on sen voitto täydellinen, kun vastustajan voimat jälleen vertyvät, ja valon on valtaansa supistamistaan supistaminen.

Me täällä 60 – 70 pohjoisella leveysasteella eläen tunnemme joka päivä tämän valon ja pimeän loppumattoman taistelun paremmin kuin etelän valoisissa maissa elävät kansat. Valoa me rakastamme sen vuoksi, että meillä on niin paljo pimeätä, ja valon aatteellisina palvelijoina me elämme, tahdomme elää. Silloin, kun pimeys on valtansa kukkuloilla, vietämme me hengellisen valon iloista syntymäjuhlaa – emme silloinkaan, pimeimpinä aikoina heittäydy epätoivoon valon voitosta, päinvastoin olemme siitä horjumattoman vakuutetut suurimpana hengellisenä juhlanamme, Jouluna. Eikä tämä vakaumuksemme petä, ei ole vielä milloinkaan pettänyt; pimeän on väistyminen ja antaminen sijaa äsken syntyneelle valolle, jonka voitto kulku sitten vuorostaan alkaa astuakseen aikanaan yksinvaltiaaksi Juhannuksena, valon iloisena ja riemuisena kesäjuhlana.

Nyt on meillä Juhannus; nyt on meillä, pimeän lapsilla, valo valtijaana, ja siitä me iloitsemme. Synkkä oli pimeän valta viimekin talvena, mutta sitä ihanammalta tuntui taas valon voittoisa retki, ja nyt, nyt on meillä valon, auringon valta taas yhtä täydellisenä kuin milloinkaan. Me koristamme kotimme valon ja sitä seuranneen lämmön kasvattamilla vihannilla lehdeksillä, me sytytämme juhannuskokot rakkailla kunnaillamme, siten yhä varmemmaksi vakuudeksi näyttääksemme, että olemme valon palvelijoita, ja siten saattaaksemme valolle täydellisen voiton pimeän yli.

Rakastakaamme valoa ja iloitkaamme sen voitosta, mutta muistakaamme, että pimeää emme pysty lopen hävittämään. Pimeä piilee siinäkin, missä ilossamme sitä emme havaitse – juhannusjuhliltammekaan se ei ole täysin poissa, sen juuret ovat jossakin salassa vielä tänäänkin hengissä, ja ennen pitkää se vuorostaan taas alkaa valtaansa osottaa ja käyttää. Osottakoon ja käyttäköön vaan, meitä se ei pelota, meitä se ei lannista, me tiedämme, että niin pian, kuin sen mitta on täysi, valo sen – kukistaa.

Valo aina elää ja valo sittekin voittaa – se tieto olkoon nyt ja aina suurimpana juhannusilonamme!

Samainen artikkeli kuvatiedostona (nettijakelua varten).

Comment: 

Unohdin mainita olennaisen seikan edellisessä kommentissa: "Valo aina elää ja valo sittekin voittaa" -- artikkeli kertoo Bobrikovin murhasta.

Siihen aikaan sensuuri oli tiukka ja ulkomailta määräyksiään Suomellekin antava eliitti valtvoi tarkasti mitä saa sanoa ja mitä ei.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Kaksoishintajärjestelmiä on tosiaan ollut käytössä ennenkin:

 • Entisessä Neuvostoliitossa oli käytössä kaksoishintajärjestelmä. Hinnat päätettiin poliittisesti ja kun rahaa oli paljon niin tavarat katosivat kaupoista. Oli olemassa erikseen mustan pörssin hinta, oso-oikeuden kauppahinta (tiettyjä tavaroita sai ostaa vain kun oli osto-oikeus), dollarimääräinen virallinen hinta, dollarimääräinen mustan pörssin hinta. 
 • Monissa maissa, kuten Suomessa, oli toisen maailmansodan aikana elintarvikekuponkeja, jotka oikeuttivat tietyn ruokamäärän ostamiseen. Hinnat oli subventoitu niin että kaikilla oli varaa näihin kuponkituotteisiin. Kupongeilla oli luonnollisesti mustan pörssin hintansa.
 • ...

Nämä järjestelmät syntyvät silloin kun jonkin hyödykkeen (tyypillisesti elintarvikkeen tai muun välttämättömyyshyödykkeen) hinta asetetaan hallinnollisella päätöksellä. Syntyy, niin kuin Tommi sanoo, aina kaikenlaista mustanpörssin kauppaa ja kaksoishintajärjestelmiä ja rahan korvikkeena käytettäviä kuponkeja.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.