Miten valtionvelasta pääsee eroon: "South Sea Company"

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Erään mallin sille miten ylisuuresta valtionvelasta pääsee eroon löytyy historiasta: "South Sea Company" (yrityksen Logo oikealla).

Englannin valtio oli vuonna 1711 ajautunut maksuvaikeuksiin. Espanjan perimyssota oli niellyt varoja ja hallitus oli velkaantunut sotatarvikkeiden toimittajille eikä kyennyt maksamaan sovittuja maksuja edes näköpiirissä olevilla tuloilla. Tähän hätään syntyi innovaatio: "South Sea Company". Velkojille tarjottiin velkakirjojen vastineeksi osakkeita yhtiöön "South Sea Company". Valtio antoi yritykselle lupauksia:

  • Yksinoikeus Britannian Etelä-Amerikan kauppaan ja yksinoikeus pohjois-Amerikan länsirannikon kauppaan. Näillä tuloilla sijoittajien piti saaman velan pääoma takaisin ja hyvä lisä osinkoihin.
  • Lupaus siitä että valtio maksaa yritykselle osan velkojen korkoja vastaavista maksuista. Näillä rahoitettiin osa osingoista.

Velkojat suostuivat ja ottivat vastaan osakkeita. Yrityksen liiketoiminta ei heti käynnistynyt kun Etelä-Amerikkaa hallitsevaa Espanjaa vastaan oli käynnissä sota eikä Espanja ollut taannut Birttiläiselle "South Sea Company" yritykselle yksinoikeuksia. Britannian valtio kuitenkin maksoi yritykselle sitoumuksensa mukaan ja entiset velkojat saivat osinkojen muodossa "korkoa".

Britannian valtio havaitsi "South Sea Comany" toiminnan erinomaisuuden. Sodanjälkeinen nousukausi loi luottamusta siihen että "South Sea Company" tekisi hyvää voittoa, Britannia (South Sea Company) oli saanut Espanjalta vuoden 1713 Utrechtin rauhansopimuksessa yksinoikeuden amerikan orjakauppaan ja sijoittajat olivat innoissaan ottamaan uusia liikkeelle laskettuja osakkeita vastineeksi valtionlainoista.  Suuri osa Britannian valtionlainoista konvertoitiin sijoittajien "South Sea Company" osakkeiksi vuonna 1720.

Pian kävi ilmi, etteivät "South Sea Company" saamat yksinoikeudet olleetkaan niin arvokkaita kuin oli kuviteltu. Liiketoimintaa ei syntynytkään mielikuvien siivittämässä laajuudessa. Yrityksen osakkeen hinta romahti ja monet menettivät merkittävän määrän varallisuutta. Tapaukseen liittyvistä väärinkäytöksistä rangaistiin joitakin yksityishenkilöitä ja monet menettivät omaisuuttaan. 

"South Sea Comany" toimintaa junailivat aikansa ketkut. Tuloksena oli malliesimerkki siitä miten valtionvelasta pääsee eroon. Vela konvertoitiin houkuttelevan tuntuisiksi osakkeiksi ja luottamus valtioon säilyi. Valtio ei tehnyt varsinaista vääryyttä. Vastaavat aiemmat yritykset "Englannin Itä-Intian kauppakomppania" ja "Hollannin Itä-Intian kauppakomppania" olivat olleet yksinoikeuksiensa turvin toimivia 1600 luvun osakesijoittajan unelmamenestyksiä. Sijoittajat sokaistuivat näistä ja kuvittelivat että nyt on lähdössä käyntiin uusi vastaava tarina. Toisin kävi. 

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Euroopan rahaunionin suunnitelma selvitä valtioiden veloista on muuttaa kaikkien valtionlainojen eräpäivä ikuiseksi. – Pappa betalar -menetelmä, jossa ulkomainen sijoittaja, keskuspankki, ostaa hyvään hintaan kaikkien valtioiden kaikki velat. – Tällä tavalla niiden arvo estetään romahtamasta. Myös uusien lainojen liikkeeseen laskeminen helpottuu, koska millään ei ole enää mitään väliä.

Valtioiden velat sidotaan euroon suhteella 1:1.

Tällä tavalla velkakirjoista tulee osa rahavarantoa ja ne antavat omistajalleen saman tuoton kuin rahaan sijoittaminen: Pankkitileille määrätään negatiivinen korko.

Siinä ei ole mitään uutta auringon alla, että hallinnollisella päätöksellä sidotaan erilaisten rahalajien hinta toisiinsa. Kun oltiin kultakannassa, kullan ja hopean hintasuhde oli useimmiten sidottu toisiinsa (1:15). Nyt kun ollaan eurokannassa, kolikkorahan kurssi on hallinnollisella päätöksellä sidottu setelirahan kurssiin, joka on sidottu pankkitalletuksen kurssiin, joka sidotaan valtion velkakirjojen kurssiin.

Kiinteät kurssit eivät kuitenkaan pitkän päälle ole kestävällä pohjalla. Ne tukehduttavat talouden.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Vaikka sitä ei ehkä juuri tuossa linkittämässäsi W:n artikkelissa sanottukaan, takana oli myös spekulaatio tuntemattomasta mantereesta, joka oikeastaan 1800-luvulla löydettiinkin, etelänapamanner https://en.wikipedia.org/wiki/Terra_Australis Aluksi luultiin sen olevan pohjoisempana eli olevan helpommin hyödynnettävissä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.