Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Miten suhtautua laskevaan suhdanteeseen?
Talousennusteet aina vain synkentyvät hermostuttaen etenkin kokemattomia sijoittajia. Nyt on aika muistaa, että laskusuhdanteet ovat sinänsä normaali osa talouden kiertokulkua, eivät poikkeustila - eivätkä ne koskaan kestä mittaansa enempää.
Ajoittaiset laskusuhdanteet eivät lopeta pitkän aikavälin talouskasvua. Sitä eivät tee rajuimmatkaan talouskriisit kuin korkeintaan muutamiksi vuosiksi.
Osakesijoittajan täytyy luottaa siihen - sekä siihen, että hyvät yhtiöt pärjäävät huonoissakin suhdanteissa. Parhaat selviävät rajut kriisitkin liki naarmuitta, vaikka osakekurssin sukelluksen perusteella sitä ei arvaisi.
Talouskasvun hiipuessa osakekurssit sukeltavat voimakkaasti – yleensä paljon rajummin kuin yhtiöiden tuloskunto. Se johtuu suurelta osin sijoittajien hinnoitteluperusteiden muutoksista.
Riskinottohalukkuus vaihtelee. Se kuuluu markkinoiden elämään. Pitkäaikaisen sijoittajan on vain totuttava siihen.
Ota myllerrykset tyynesti
Osakkeiden hintojen liikkeet perustuvat pitkällä aikavälillä yritysten tuloksiin. Ne kasvavat nousuhdanteessa ja notkahtavat suhdanteen heiketessä.
Sekään ei koske kaikkia yhtiöitä. Suhdannevapaat yhtiöt porskuttavat kaikissa oloissa.
Tulokset eivät indeksitasollakaan laske kuin korkeintaan muutaman vuoden, yleensä eivät sitäkään. Pörssit nousevat aina uusiin ennätyksiin, koska pitkällä aikavälillä yhtiöiden tulokset ja osingonmaksukyky kasvavat.
Se perustuu talouskasvuun, joka syntyy alati parantuvasta tuottavuudesta eli talouden kustannustehokkuudesta. Sen takana on teknologian ja tuotantomenetelmien kehitys.
Pitkäaikaisen sijoittajan kannattaa suhtautua viileästi markkinoiden myllerryksiin, kun salkku on turvallisesti rakennettu ja hajautettu.
Hyvät sijoittajat hyötyvätkin hintaheilunnasta. Osakkeet on paras ostaa alennusmyynnistä.
Hyvistä yhtiöistä ei ole koskaan pula
Osakesijoittaminen on maratonia, jossa menestymisen tärkein elementti on aika. Pörssihaukan suositus osakkeiden omistusajaksi on ehdottomassa minimissään kolme vuotta, mutta mieluummin viidestä ylöspäin. Tästä kiinni pitävä voi unohtaa suhdanneheittelyt.
Kärsivällistä osinkosijoittajaa ne vaivaavat erityisen vähän. Osinkojen lasku on indeksitasolla yksittäisten vuosien jaksossakin harvinaista. Lukemattomat yhtiöt maksavat kasvavaa osinkoa suhdanteista riippumatta.
Osinkotuotto on aina keskeinen osa Pörssihaukan osakeanalyysia ja suosituksia. Hyvistä yhtiöistä ei sinänsä ole koskaan pula. Sijoittajan täytyy vain löytää ne sopivaan hintaan.
Se on Pörssihaukan pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettujen suositusten ja ostojen ajoitukseen tarkoitettujen markkina-analyysien tavoite.
Juttu on tiivistelmä sijoittajaisivusto Pörssihaukan artikkelista Sijoittamisen ABC, joka käsittelee osakesijoittamisen keskeisiä perusteita. Se on vapaasti luettavissa osoitteessa
Kommentit
Hyvä Heikki
Kyllä se lasku vielä sieltä tulee kunhan tarpeeksi pitkään jaksaa sitä ennustaa.
Ei ollut varsinainen pointti
Mutta varmasti alaskin vielä tullaan, eivät vaan trendit ole aina niin vauhdikkaita, kuten tosin jo vuodenvaihteessa oletinkin, toisin kuin valtavirran paniikkiennusteet.
En tosin ihan näin sitkeää kp-trendiä odottanut, mutta onhan nyt osinkokevät. Toisaalta vaikka Dow Jones ei ole noussut oikeastaan enää puoleentoista kuukauteen, se oli samoilla tasoilla jo helmikuun lopulla.
https://www.tradingview.com/chart/?symbol=DJ%3ADJI
Tilanne oli sinänsä aivan sama edellisen laskumarkkinan keskellä, kun indeksit kiskaisivat kovan pudotuksen jälkeen reippaasti ylös alkaen lokakuusta 2015. Ralli taintui laskuun vasta joulukuussa saavuttaen pohjat helmikuussa 2016. Pudotusta kertyi päälle 10 prosenttia, vaikka Dow´sssa liike jäi aika vaisuksi verrattuna moneen muuhun.
Käykö näin tällä kertaa, ehkä, ehkä ei, mutta jos jotain markkinoista olen oppinut, niin
a) Trendit eivät ole ikuisia kaukana siitä
b) levottomuus kasvaa ajoittain eli VIX riehaantuu, tehden sen ainakin muutaman kerran vuodessa. Siihen ei varmaan enää monta kuukautta mene.
Pörssihaukassa muuten olen jo esitellyt teknisiä perusteita mm. VIX:in liikkeille ja niiden odotusarvoille selkeillä grafiikoilla ja pitkien aikavälien datalla. Ne ovat hyvin havainnollisia ja auttavat ymmärtämään kärsivällisyyden merkityksen markkinoilla, joilla on aina säännönmukaisuutensa.
Kärsivällisyyden merkitys markkinoilla
Vielä kun Heikki Ikonen itse oppisi asiaa ymmärtämään.
Jaa
Mahtanee tarkoittaa....
Lisää uusi kommentti