Miten suhtautua laskevaan suhdanteeseen?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 Talousennusteet aina vain synkentyvät hermostuttaen etenkin kokemattomia sijoittajia. Nyt on aika muistaa, että laskusuhdanteet ovat sinänsä normaali osa talouden kiertokulkua, eivät poikkeustila - eivätkä ne koskaan kestä mittaansa enempää. 

Ajoittaiset laskusuhdanteet eivät lopeta pitkän aikavälin talouskasvua. Sitä eivät tee rajuimmatkaan talouskriisit kuin korkeintaan muutamiksi vuosiksi.

Osakesijoittajan täytyy luottaa siihen - sekä siihen, että hyvät yhtiöt pärjäävät huonoissakin suhdanteissa. Parhaat selviävät rajut kriisitkin liki naarmuitta, vaikka osakekurssin sukelluksen perusteella sitä ei arvaisi.

Talouskasvun hiipuessa osakekurssit sukeltavat voimakkaasti – yleensä paljon rajummin kuin yhtiöiden tuloskunto. Se johtuu suurelta osin sijoittajien hinnoitteluperusteiden muutoksista.

Riskinottohalukkuus vaihtelee. Se kuuluu markkinoiden elämään. Pitkäaikaisen sijoittajan on vain totuttava siihen.

Ota myllerrykset tyynesti

Osakkeiden hintojen liikkeet perustuvat pitkällä aikavälillä yritysten tuloksiin. Ne kasvavat nousuhdanteessa ja notkahtavat suhdanteen heiketessä.

Sekään ei koske kaikkia yhtiöitä. Suhdannevapaat yhtiöt porskuttavat kaikissa oloissa.

Tulokset eivät indeksitasollakaan laske kuin korkeintaan muutaman vuoden, yleensä eivät sitäkään. Pörssit nousevat aina uusiin ennätyksiin, koska pitkällä aikavälillä yhtiöiden tulokset ja osingonmaksukyky kasvavat.

Se perustuu talouskasvuun, joka syntyy alati parantuvasta tuottavuudesta eli talouden kustannustehokkuudesta. Sen takana on teknologian ja tuotantomenetelmien kehitys.

Pitkäaikaisen sijoittajan kannattaa suhtautua viileästi markkinoiden myllerryksiin, kun salkku on turvallisesti rakennettu ja hajautettu.

Hyvät sijoittajat hyötyvätkin hintaheilunnasta. Osakkeet on paras ostaa alennusmyynnistä.

Hyvistä yhtiöistä ei ole koskaan pula

Osakesijoittaminen on maratonia, jossa menestymisen tärkein elementti on aika. Pörssihaukan suositus osakkeiden omistusajaksi on ehdottomassa minimissään kolme vuotta, mutta mieluummin viidestä ylöspäin. Tästä kiinni pitävä voi unohtaa suhdanneheittelyt.

Kärsivällistä osinkosijoittajaa ne vaivaavat erityisen vähän. Osinkojen lasku on indeksitasolla yksittäisten vuosien jaksossakin harvinaista. Lukemattomat yhtiöt maksavat kasvavaa osinkoa suhdanteista riippumatta.

Osinkotuotto on aina keskeinen osa Pörssihaukan osakeanalyysia ja suosituksia. Hyvistä yhtiöistä ei sinänsä ole koskaan pula. Sijoittajan täytyy vain löytää ne sopivaan hintaan.

Se on Pörssihaukan pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettujen suositusten ja ostojen ajoitukseen tarkoitettujen markkina-analyysien tavoite.

Juttu on tiivistelmä sijoittajaisivusto Pörssihaukan artikkelista Sijoittamisen ABC, joka käsittelee osakesijoittamisen keskeisiä perusteita. Se on vapaasti luettavissa osoitteessa

https://porssihaukka.fi/ 

Kommentit

Comment: 

Kyllä se lasku vielä sieltä tulee kunhan tarpeeksi pitkään jaksaa sitä ennustaa.

Comment: 

Mutta varmasti alaskin vielä tullaan, eivät vaan trendit ole aina niin vauhdikkaita, kuten tosin jo vuodenvaihteessa oletinkin, toisin kuin valtavirran paniikkiennusteet. 

En tosin ihan näin sitkeää kp-trendiä odottanut, mutta onhan nyt osinkokevät. Toisaalta vaikka Dow Jones ei ole noussut oikeastaan enää puoleentoista kuukauteen, se oli samoilla tasoilla jo helmikuun lopulla.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=DJ%3ADJI

Tilanne oli sinänsä aivan sama edellisen laskumarkkinan keskellä, kun indeksit kiskaisivat kovan pudotuksen jälkeen reippaasti ylös alkaen lokakuusta 2015. Ralli taintui laskuun vasta joulukuussa saavuttaen pohjat helmikuussa 2016. Pudotusta kertyi päälle 10 prosenttia, vaikka Dow´sssa liike jäi aika vaisuksi verrattuna moneen muuhun.

Käykö näin tällä kertaa, ehkä, ehkä ei, mutta jos jotain markkinoista olen oppinut, niin

a) Trendit eivät ole ikuisia kaukana siitä

b) levottomuus kasvaa ajoittain eli VIX riehaantuu, tehden sen ainakin muutaman kerran vuodessa. Siihen ei varmaan enää monta kuukautta mene.

Pörssihaukassa muuten olen jo esitellyt teknisiä perusteita mm. VIX:in liikkeille ja niiden odotusarvoille selkeillä grafiikoilla ja pitkien aikavälien datalla. Ne ovat hyvin havainnollisia ja auttavat ymmärtämään kärsivällisyyden merkityksen markkinoilla, joilla on aina säännönmukaisuutensa.

Comment: 

Vielä kun Heikki Ikonen itse oppisi asiaa ymmärtämään.

Comment: 

Mahtanee tarkoittaa....

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.