Miten paljon ja millä mekanismilla korkotaso vaikuttaa osakkeiden hintoihin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Korkotaso on matala. USA:n 10v valtionlainojen korko on alle 1% ja Euroopassa valtionlainojen korot ovat nollan tuntumassa. Esimerkiksi Saksan valtionlainan korko on -0.4%. Miten tämä vaikuttaa pörssin arvostustasoon? 

USA:n osalta on olemassa tilastoa siitä miten korkotaso on vaikuttanut pörssin arvostustasoihin. Oheiseen Advisors Perspectives / Jill Mislinski tuottamaan kuvaan on piirretty USA:n 10 vuoden valtionlainan korko ja vastaavat P/E 10 arvostustasot vudesta 1960 alkaen.

Yhteys on selvä. Pörssin arvostustaso on korkea silloin kun valtionlainan korko on matalalla. USA:n pörssi on tällä mittarilla laskettuna tällä hetkellä edullinen ja Euroopan pörssit jopa halpoja. 

Rahamarkkinat ovat rikki sekä USA:ssa että Euroopassa. Valtiot velkaantuvat ja keskuspankki ostaa markkinoilta velkaantuvien valtioiden velkakirjoja. Korkotaso ei enää mittaa valtioiden todellista luotettavuustasoa. Tämä ei kuitenkaan poista sitä asiaa että kun korot ovat matalalla niin osakkeet ovat houkuttelevia. Ei ole väliä millä mekanismilla korkotuottot painuvat alas. Pääasia on että ne painuvat. Ja jos ne painuvat alas, niin osakkeet ovat kiinnostavia. 

Miten raha sitten virtaa osakkeisiin ja kuka sitä rahaa siirtää osakkeisiin? Itse asiassa rahan ei tarvitse virrata osakemarkkinoille. Osakekaupoilla on aina ostaja ja myyjä. Myyjä saa rahaa yhtä paljon kuin ostaja maksaa. Rahaa ei nettomääräisesti siirry osakemarkkinoille tai osakemarkkinoilta. Osakeiden hintojen nousulle riittää tieto siitä että korot ovat matalat. Muuta ei tarvita. Rahan ei tarvitse virrata. Pelkkä tieto alhaisista koroista riittää nostamaan osakkeiden arvostustasoja.    

Pörssin arvostustasona tässä vertailussa käytetty P/E 10 mittaa yritysten pörssiarvoa suhteessa viimeisen kymmenen vuoden keskimääräiseen voittoon. Tämä indikaattori ei juurikaan reagoi tulostuottojen hetkellisiin vaihteluihin, joita aiheuttavat esimerkiksi korona tai finanssikriisi. Mittari on tästä syystä melko luotettava. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.