Miten osavuosikatsausta tulkitaan ?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Lukuohje, jolla löydät oleellisen osavuosikatsauksesta:

1.   Helpoin ja usein tärkein tiedon lähde on yrityksen (toimitusjohtajan) antamat tulevaisuudennäkymät. Toimitusjohtaja on velvollinen antamaan parhaan mahdollisen ymmärryksen yrityksen tilasta. Toimitusjohtajan näkemys on yleensä tarkempi kuin parhaankaan analyytikon.

2.  Liikevaihdo kehitys kertoo lahjomattomalla tavalla yrityksen kasvusta. Muutokset operatiivisessa liikevaihdossa ovat hitaita ja trendi voi jatkua pitkään. Liikevaihdon kehitys on yrityksen kasvun lahjomaton mittari. 

3. Kun liikevaihdosta vähennetään operatiivisen toiminnan kulut saadaan liikevoitto. Liikevoitto kertoo sen miten operatiivinen toiminta (ennen lainojen korkoja ja veroja) on tuottanut. Liikevoittoa käytetään silloin kun arvioidaan yrityksen arvo yrityskaupan yhteydessä.  Rahoitus voidaan aina järjestää uudella tavalla, mutta tappiollisen liiketoiminnan saaminen voitolliseksi on vaikeampaa. Sijoittajan tulisi suhtautua varauksellisesti yrityksiin joiden liiketoiminta on tappliollista. Kaikenkaikkiaan liikevoitto on sijoittajan kannalta melko lailla hyvä mittari.

4. Yrityksen tulos (tai tulos osaketta kohden) on sijoittajan kannalta tärkeä parametri ja kertoo mitä sijoittajalle on jäänyt.  Tulos ei ole täysin lahjomaton ja vakaa mittari. Siinä on mukana esimerkiksi omaisuuden myyntivoittoja ja tappioita ja yrityskauppoihin liittyviä kertaluonteisia eriä. Yrityksen tulos onkin melko lailla volatiili luku ja sitä kannattaa tarkastella useamman kvartaalin ylitse.

5. Myös taseen tarkasteleminen on sijoittajalle tärkeää. Yrityksen omistajille kuuluu taseesta erä, jonka nimi on "oma pääoma". Mutta osakekohtaisen oman pääomankaan määrä ei ole yksikäsitteisen selkeä asia. Yritys on voinut kirjata varallisuuteensa sellaisia eriä kuten "Liikearvo" tai "Aineettomat hyödykkeet". Näitä pehmeitä eriä kannattaa seurata. Sijoittajan kannalta ollaan vaarallisilla vesillä, jos liikearvon määrä lähentelee oman pääoman kokoa. Jos tulos jossakin vaiheessa kääntyy negatiiviseksi niin liikearvo ja tuotekehitykseen investoidut pääomat ovat nekin silloin usein arvottomia. Ei tappiota tekevässä yrityksessä ole liikearvoa.

6.  Velkaantuneisuusaste (Gearing) on sijoittajan kannalta hyvä suure niin kauan kuin yhtiön oman pääoman vakuutena on kiinteää, rahaksi muutettavaa omaisuutta. Mutta vaikka velkaantuneisuusaste onkin vääristeltävissä esimerkiksi kohtuuttomien liikearvo-erien avulla on se kuitenkin hyvä mittari.  Vakavaraiset yritykset eivät yleensä velkaannu kohtuuttomasti eivätkä sisällytä taseeseen kohtuuttomia liikearvo eriä. Alle 30% velkaantumisasteella toimivat yritykset ovat yleensä sijoittajan kannalta turvallisia. 

Tilinpäätöslukujen tulkitseminen on vaativa ammattiala

Osavuosikatsauksen lukeminen voi tuntua näiden ohjeiden valossa vaikealta. Et ole tunteesi kanssa yksin. Tuloksen ja taseen lukeminen on vaikeaa jopa ammattilaiselle. Toimitusjohtajan tulevaisuuden näkymien lukeminen on helppoa ja liikevaihdon kehitystä ja jopa liiketulosta on melko helppoa tulkita. Monissa tapauksissa kannattaa katsoa minkälaiseen lopputulemaan ammattilaiset ovat analyysissään päässeet. Ammattilaisten analyysejä löytää esimerkiksi seuraavista lähteistä:

 

Lisää tietoa:  Noora Pöykiö / Tilinpäätöksen Tulkinta ja Analysointi

   

Kuvan lähde: Pixabay

Kommentit

Comment: 

Kuulin listatusta yrityksestä joka lähetti osavuosikatsauksen tilintarkastajalle tiedoksi. Entä onko varastojen yms arvot tarkastettu vai vain arvioitu?
Jos näin on, voiko osavuosikatsauksen lukuihin luottaa?

Comment: 

Kiitos jutusta.

Mutta: Kuulin listatusta yrityksestä joka lähetti osavuosikatsauksen tilintarkastajalle tiedoksi. Entä onko varastojen yms arvot tarkastettu vai vain arvioitu?
Jos näin on, voiko osavuosikatsauksen lukuihin luottaa?

Comment: 

Nokia on muistaakseni aina esitellyt niin sanottuja "pro-forma" lukuja kun kansainvälinen tilinpäätösstandardi vaatii "ifrs" kirjanpitosäädösten mukaisten lukujen esittämistä. Pro-forma lukujen tulokset ovat vuosien saatossa olleet Nokian kohdalla osoittaneet kumulatiivisesti noin 20Mrd€ parempaa tulosta kuin oikeat IFRS luvut.

IFRS luvut kyllä löytyvät Nokian tilinpäätöksistä, mutta pro-forma lukuja Nokia esittelee. Tässä on kyllä hieman hölmöjen piensijoittajien höynäyttämisen sävyä.

Operatiivinen tulos ja liikevaihto taitavat olla IFRS ja Pro-forma kirjanpidoissa aika lailla saman suuruisia, joten niihin taitaa voida luottaa, niin kuin artikkelissakin mainittiin.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Olen samaa mieltä Nokian tilinpäätöskäytännöistä. Eivät tosin nuo virallisetkaan standardit aina anna oikeaa kuvaa tuloksesta. Sijoitusomaisuuden arvonnousut ja -laskut heittävät  sijoitus- ja kiiinteistöyhtiöiden IFRS/GAAP-tulosta kohtuuttoman paljon suuntaan ja toiseen. Esimerkiksi Investor ja Berkshire Hathaway ovat tällaisia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.