Miten käyttää tunnushahmoa brändin rakentamisessa?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nykypäivän digitaalisessa ja visuaalisessa maailmassa yritysten voi olla vaikea erottua joukosta. Monet yritykset pohtivat, miten erottua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kuinka vedota oikeanlaisella viestillä juuri oikeanlaiseen yleisöön.

Joukosta erottuminen ja tietyn mielikuvan luominen lähtee brändistä. Brändi on lyhykäisyydessään yrityksen, yhteisön tai yksilön keino erottua muista nimen, ulkoasun, symbolien tai arvojen sekä tapojen avulla.

Brändin rakentaminen ei ole helppoa, mutta onnistuessaan se voi johtaa valtavaan menestystä. Tässä artikkelissa keskitytään siihen, miten tunnushahmoa voi hyödyntää brändin rakentamisessa ja menestyksen luomisessa.

Tunnushahmon käyttäminen brändissä ei ole mikään automaatinen menestyksen tae. Vaikka useat tunnetut ja menestyneet brändit - kuten Walt Disney, Duracell ja Pringles - jonkinlaista maskottia käyttävätkin, suuren menestyksen voi saavuttaa ilman hahmoakin.

Tälläkin hetkellä maailman suurimmat yritykset eivät käytä maskottia ja seisovat silti korkeimmalla huipulla. Näistä mainittakoon esimerkiksi Apple, Google, Microsoft ja Coca-Cola.

Ennen kuin artikkeli etenee konkreettisiin vinkkeihin tunnushahmon käyttämisestä, alla lista tunnetuista brändeistä esimerkiksi ja mielikuvia herättämään.

Tunnetuimmat brändimaskotit kautta aikain

Koko maailman tunnetuimpia brändihahmoja ovat esimerkiksi:

 • Ronal McDonald (hampurilaiset)
 • Duracell-pupu (patterit)
 • Michelin-mies (renkaat)
 • Mikki-hiiri (Walt Disney)
 • Kornelius-kukko (aamiaismurot)
 • Julio-Pringles (sipsit)
 • Super Mario (videopeli)
 • Captain Morgan (rommi)

Montako hahmoa tunnistit?

Vastaukseksi on todennäköisesti, että kaikki. Se kertoo hyvin, kuinka vahvan jäljen hyvin rakennettu tunnushahmo voi ihmiseen jättää.

Lisää kautta aikojen suosituimpia brändihahmoja voit katsoa tästä artikkelista, jota käytettiin yllä olevan listankin lähde inspiraationa.

Näin saat brändisi lentoon hahmoa käyttämällä

Tunnushahmon keskeisin tehtävä on vahvistaa brändin identiteettiä, eli vastausta kysymykseen, keitä me olemme.

Hahmon tarkoitus on tuoda asiakkaalle heti mieleen ne vahvuudet, jolla yrityksesi erottuu muista. Olipa kyseessä Duracell-pupu, joka viestittää loputonta energiaa, tai Michelin-mies joka huokuu voimaa ja kestävyyttä, tunnushahmosi tehtävä on herättää oikeat mielikuvat kohdeyleisöösi.

Tässä yhdeksän vinkkiä, joilla pääset vauhtiin brändim maskotin suunnittelussa.

1. Valitse omaperäinen tunnushahmo, joka vetoaa kohderyhmääsi

Tämä kohta on tärkeä. Älä matki muita vaan ole rohkeasti erilainen. Erottuminen on usein kaikista tärkein ominaisuus. Pyri erottumaan etenkin omassa liiketoimintasegmentissäsi.
Varovaista mallia voi ottaa aloilta, jotka eivät kilpaile kanssasi.

2. Käytä hahmon ulkoasussa brändisi värejä

Yrityksen brändin värit ovat hyvin olennainen osa koko yrityksen identiteetin rakentamista. Käytä tarvittaessa graafikon apua valitessasi brändiisi sekä tunnushahmoosi sopivat värit.

Toista näitä värejä kaikessa viestinnässäsi ja huolehdi, että värit näkyvät verkkosivullasi, logossasi, hahmosi ulkoasussa kuten vaatteissa tai asusteissa.

3. Tee hahmostasi keskeinen osa logoasi

Hyvin helppo, mutta tärkeä kohta. Tee hahmosta olennainen osa yrityksesi logoa. Pienissä logoissa voidaan käyttää esimerkiksi vain hahmon päätä, mikäli koko olemus ei mahdu kuvaan.

Hahmon esiintyminen logossa ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Esimerkki brändistä, joka ei käytä hahmoa logossaan, on McDonalds.

4. Käytä hahmoa printtimainontamateriaaleissa

Kun suunnittelet printtimainontaa, pohdi keinoja tuoda hahmo esille materiaaleissasi.

5. Puhuttele yleisöäsi hahmon avulla

Jotkut yrityksen käyttävät tunnushahmojaan tehokkaasti puhuttelemaan yleisöään. Tämä voidaan toteuttaa isommalla budjetissa esimerkiksi TV-mainontana, jossa hahmo puhuu, tai pienemmällä budjetilla puhekuplina nettisivuillasi.

Käytä hahmon puheessa johdonmukaisesti ilmaisuja, jotka edustavat yrityksesi arvoja ja asenteita.

6. Elävöitä hahmolla nettisivujesi sisältöä

Hahmon käyttäminen nettisivun sisällössä on todella tehokas tapa lisätä lukijoiden sivustolla käytettyä aikaa ja sitoutumista viestiisi.

Etenkin tylsemmissä aihealueissa piristävä hahmo voi olla merkittävä etu kilpailijoihin nähden.

7. Käytä hahmoa verkkosivustosi artikkelikuvissa

Jokaisen verkkosivun sisältösivun tulisi sisältää artikkelikuva. Tämä kuva näkyy, kun artikkeliasi jaetaan sosiaalisessa mediassa ja se on ensimmäinen asia, jonka lukija otsikon jälkeen näkee.

Monen voi olla vaikea keksiä, mitä artikkelikuvaa käyttää. Googlesta ei voi ottaa mitä vaan ilmaiseksi, omien kuvien ottaminen on työlästä ja kuvapankkikuvat ovat persoonattomia.

Yksi erinomainen keino tehdä artikkelikuva on käyttää kuvassa omaa tunnushahmoa. Kuka tahansa voi esimerkiksi ilmaisella Paint-ohjelmalla lisätä hahmonsa esimerkiksi jonkin tekstin yhteyteen.

8. Tee hahmosta sosiaalisen median kanavien keulakuva

Käytä hahmoasi aktiivisesti sosiaalisen median viestinnässä. Tämä on oiva keino erottautua, kun käyttäjät skrollaavat sovelluksiaan ja heidän huomiokykynsä on usein rajallinen.

9. Rakenna hahmolle yrityksesi arvoja kunnioittava persoona

Kun perusasiat ovat kunnossa, on aika mennä syvemmälle brändin identiteetin luomiseen ja pohtia, millainen tunnushahmosi persoona on.

Jos esimerkiksi haluat viestittää yrityksesi arvoiksi pitkäjänteisyyttä ja luotettavuutta, hahmosi luonteen tulisi olla ahkera, sinnikäs ja rehellinen.
Jos olet viihdealalla, hahmosi saattaa omata impulsiivisen ja hulluttelevan luonteen. Tällaiselle hahmolle myös huumori sopii yleensä erinomaisesti.

Älä ankkuroidu kysymykseen millainen tunnushahmon pitäisi olla

Kuten yllä useaan kertaan todettiin, tunnushahmon käyttämisessä on tärkeä pitää kirkkaana mielessä, mitä hahmon avulla halutaan viestittää ja kenelle.

Viestin määrittelyssä kannattaa kuitenkin olla mahdollisimman ennakkoluuloton ja rohkea. Omat stereotypiat on syytä unohtaa ja mieluummin asettua oman yleisön asemaan.

Mitä yleisöni kaipaa? Mitä he tarvitsevat? Millaisia ongelmia heiltä voisimme ratkoa?

Vaikka esimerkiksi monet tunnushahmot, kuten Mikki-Hiiri ja Super Mario ovat lasten suosimien viihdepalvelujen keulakuvia, on syytä huomioida, että piirroshahmot vetoavat myös mainiosti aikuisiin.

Tunnetuin esimerkki lienee Captain Morgan, eli laajasti maailmalla tunnistettu piirroshahmo rommipullon kyljessä. Luonnollisesti alkoholia ei markkinoida alle täysi-ikäisille, eli Kapteeni on piirretty aikuiselle kohderyhmälle. Toinen ei niin tunnettu esimerkki on Casper, joka on sekin piirroshahmo, mutta sen on silti sivuston aihealue huomioiden tarkoitus puhutella vain täysi-ikäistä väestöä.

Brändin tunnushahmon suunnitteluun kannattaa käyttää reilusti aikaa ja vaivaa. Jälkikäteen tehdyt muutokset ovat vaikeasti toteutettavia ja pieleen mennyt hahmovalinta voi olla kohtalokas kolhu yritykselle.

Lähdeaineistoa etsittiin tämän artikkelin ja sinne merkityn lähdeluettelon avulla: https://medium.com/@rick.enrico/how-a-brand-mascot-can-make-your-busines...

 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Hauska kirjoitus hauskasta ja samalla vakavasta aiheesta.

Coca-Cola  käyttää jouluisin luomaansa visuaalista hahmoa. Joulupukin nyk. ulkonäkö on nimittäin lähinnä ko. firman aikaansaannosta. Linkissä firma kovin vaatimattomasti myöntää, ettei se ole sentään koko käsitettä luonut. Nykyisen visuaalisen joulupukin hahmon takana oli firman ahvenanmaalaistaustainen työntekijä Did Coca-Cola create Santa Claus? | The Coca-Cola Company (coca-colacompany.com)

Firmasta kertoo vitsi, jossa paaville ehdotetaan isä meidän -rukouksen päivitystä muotoon "anna meille meidän jokapäiväinen cokemme". Paavi soittaa kuumalla linjalla taivaaseen ja Poika vastaa puhelimeen. Asian kuultuaan poika sanoo: "Odotas vähän paavi. Hei faija, miten pitkä sopimus meillä on Fazerin leipomon kanssa,"

Pienellä sarkasmilla voisi lisätä, että myös Applella oli oma tunnushahmonsa, Steve Jobs. Hahmossa oli oman legendansa ainesta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.