Miten asuntokaupan voi perua?

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Tarjouksia asunnoista kannattaa tehdä harkiten ja niihin kannattaa aina laittaa aikamäärä, johon asti tarjous on voimassa. Kahdesta asunnosta ei kannata tehdä samaan aikaan tarjousta. Kaupan katsotaan syntyneen jos myyjä hyväksyy tarjouksen. Ja jos on tehnyt kahdesta asunnosta tarjouksen niin voi käydä, että tulee vahingossa ostaneeksi kaksi asuntoa vaikka tarkoitus oli ostaa yksi.   

Asuntokaupassa sattuu muutoinkin monasti, että ostaja haluaa jostakin syystä peruuttaa tekemänsä tarjouksen. Miten tulee menetellä? Tässä muutamia käytännön vinkkejä:

  • Jos myyjä ei ole ehtinyt käsitellä ja hyväksyä tarjousta, niin yleensä myyjälle ei ole myöskään aiheutunut kuluja ja silloin myyjä ei yleensä peri korvausta.
  • Jos myyjä on ehtinyt hyväksyä tarjouksen, niin valitettavasti kauppa on syntynyt ja tarjouksen tehnyt joutuu korvaamaan myyjälle mahdollisesti aiheutuneen harmin ja kulut. Korvaus ei voi olla suurempi kuin 4% asunnon arvosta.
  • Jos myyjä on hyväksynyt tarjouksen ja saanut käsirahan, niin myyjä saa pitää käsirahan, joka ei kuitenkaan saa ylittää 4% asunnon arvosta.

Hyvä tapa vaatii myymään asunnon jos ostaja tarjoaa pyyntihinnan

Joskus käy niin, että myyjä ei suostu hyväksymään tarjousta ja myymään asuntoa, vaikka ostaja tarjoaa sen mitä pyydetään. Hyvä tapa edellyttää, että myyjän olisi hyväksyttävä tarjous, kun kerran ostaja tarjoaa sen mitä pyydetään. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu. Jos asunnon myyjä on yksityishenkilö (tai perikunta), on hänellä periaatteessa oikeus hyväksyä kenen tahansa tarjous. Tästä on kyllä ollut monenlaista käytäntöä ja monet välittäjät suosittelevat, että myyjä hyväksyy tarjouksen, jos kerran tarjotaan se, mitä on pyydetty. Välittäjä on oikeutettu korvaukseen (välityspalkkioon) ellei myyjä suostu myymään sovitulla hinnalla.

Käsiraha sinetöi kaupan

Kauppa syntyy joka tapauksessa viimeistään silloin, jos myyjä hyväksyy tarjouksen ja vastaanottaa käsirahan. Tämän jälkeen myyjä ei enää voi vetäytyä kaupasta. Ja jos hän sen kuitenkin tekee, joutuu hän maksamaan asunnon ostajalle käsirahan takaisin ja lisäksi vielä kunnon korvauksen sopimusrikkomuksesta ja sen lisäksi vielä mahdolliselle välittäjälle välityspalkkion.

Syntyneen kaupan purkaminen

Joskus käy niin että myyjä ei luovuta asuntoa sovitusti ostajalle. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin kun myyjä ei ole löytänyt uutta kotia itselleen. Tilanne on varsin yleinen ja johtaa siihen, että ostaja on oikeutettu purkamaan kaupan ja saamaan täyden korvauksen aiheutuneista harmeista ja vaivoista.   

Jo syntyneen kaupan peruminen ei ole helppoa, silloin jos asunnosta löytyy puutteita. Asunnon virheet eivät yleensä riitä kaupan perumisen syyksi. Puutteista saa hinnanalennuksen tai korvauksen edellyttäen että myyjä on niistä tiennyt ja että viheistä ei ole ostajalle kerrottu ja että puutteet eivät ole olleet kauppaa tehtäessä ostajan havaittavissa. Joissakin tilanteissa kauppa voidaan purkaa, mutta puutteen täytyy olla erittäin vakava. Nämä ovat harvinaisia poikkeustapauksia.

 

Lisää tietoa:

Kuvan lähde Pixabay

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.