Mitä liikearvo on ja kuinka sitä syntyy yrityksen taseeseen

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Pörssiyrityksen varallisuus koostuu muun muassa erästä nimeltään "liikearvo" (engl. goodwill, joskus suomennetaan termillä "hyvää tahtoa") .  Jos liikearvoa on taseessa paljon, vaikkapa yhtä paljon kuin omaa pääomaa, niin silloin sijoittajan on syytä olla varovainen. 

Liikearvoa tulee yrityksen taseeseen yrityskaupan yhteydessä. Ostettavasta liiketoiminnasta maksetaan esimerkiksi 200'000€. Ostettavan liiketoiminnan mukana tulee rahaksi tarvittaessa muutettavaa varallisuutta esimerkiksi 150'000€. Tällöin kaupan mukana on ostettu liikearvoa 200'000-150'000€ eli 50'000€. Tämä arvo on maksettu siksi, että ostettava liiketoiminta on tuottavaa ja ostaja on kuvitellut että se saa vuosien mittaan takaisin tuottoina tuon 50'000€.  Tämä tuleva tuotto merkitään siis taseeseen etukäteen omaisuudeksi, vaikka raha tuleekin vasta myöhemmin. 

Liikearvoa kasvattamalla yritys voi kaunistella tilinpäätöstä

Miksi sijoittajan kannattaa olla varovainen näiden goodwill (hyvä tahto) omaisuuserien suhteen? Otetaanpa esimerkki. Kaksi yritystä myy toisilleen yhtä arvokkaat liiketoiminnat, joissa on molemmissa yhtä paljon liikearvoa. Rahaa ei siirry, kun kummatkin myyvät toisilleen yhtä suuret liiketoiminnat. Mutta kummankin tulokseen ja taseeseen ilmestyy uutta omaisuutta, liikearvoa. Tuo uusi ilmestyvä omaisuus on tulevia kuviteltuja voittoja, joilla nykyinen tilinpäätös kaunistuu ja joilla saadaan nykyinen yritysjohto näyttämään kovastikin tehokkaalta.

Useimpien suomalaisten pörssiyritysten taseessa on liikearvoa

Liikearvo kaunistaa lähes kaikkien suomalaistenkin yritysten taseita. Sijoittajan kannattaakin katsoa onko yrityksen oman pääoman vastineeksi muuta kuin liikearvoa. Liikearvoa voi hyvin olla taseessa, sitä tulee automaattisesti yrityskauppojen yhteydessä. Mutta liika liikearvo on huolestuttavaa.

Yleensä velkojen vastineeksi riittää kiinteää omaisuutta. Tähän on yksinkertainen syy. Pankit tarkistavat yrityksen taseesta, että velkojen vakuudeksi riittää kiinteää omaisuutta tai rahavaroja. Pankit eivät yleensä lainaa, ellei taseessa ole rahaksi muutettavaa omaisuutta vastineeksi. Tästä syystä liikearvoa on yrityksen taseessa harvoin enempää kuin omaa pääomaa. Mutta monen suomalaisenkin yrityksen taseessa on tuota liikearvoa suurin piirtein yhtä paljon kuin yrityksellä on ns. omaa pääomaa. Liikearvon määrä on silloin vedätetty tappiin saakka eikä oman pääoman vastineeksi ole enää muuta varallisuutta kuin toiveita tulevasta.

Kansainvälistä IFRS kirjanpitostandardia on ehdotettu muutettavaksi

Kansainvälistä IFRS kirjanpitostandardia kehittävä International Accountin Standards Board (IASB) on huomannut liikearvon kirjanpitoon liittyvät ongelmat.  Käsiteltävänä on ehdotus, jonka mukaan liikearvoa pitää vähitellen poistaa taseesta. En tunne tarkemmin miten ehdotus etenee.

Liikearvoa joudutaan kirjaamaan tappioiksi jos yrityksellä menee huonosti

Mutta kaikenkaikkiaan sijoittajan kannattaa olla varovainen sellaisten yritysten kanssa, joilla on taseessaan paljon liikearvoa. Usein tuo arvo on jälkikäteenkin arvioituna ollut perusteltu, mutta yhtä usein ei. Tuo liikarvo osoittautuu pääsääntöisesti arvottomaksi sitten jos yrityksellä menee huonosti. Eihän tappiota tuottavalla voi olla tuleviin tuottoihin liittyvää arvoa (liikearvoa). Liikearvo on monasti pakko kirjata tappioksi, jos menee huonosti ja se entisestään heikentää heikkoa yritystä.

 

Lisää tietoa: 

Kuvan lähde: wikimedia

 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

IFRS-säännösten mukaan liikearvoa pitäisi vuosittain testata ja poistaa sitten jos on aihetta. Tämä antaa kuitenkin yrityksille liikaa harkintavaraa, testaukset jäävät tekemättä. Vanha FAS-systeemi jossa liikearvo piti poistaa määräajassa, oli selkeämpi. Lisätietoa myös täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Liikearvo

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.