Missä diilit?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Donald Trumpin ja Kimin historiallisen tapaamisen kynnyksellä en malta olla puntaroimatta lopputulosta, jolla lienee joitakin vaikutuksia taloudellisiin mielialoihinkin. Itse en siltä kannalta asiaa kummoisena pidä paitsi sen suhteen, että jännitteiden uusi ja raju vahvistuminen tekisi tietysti hallaa Aasian vakaudelle.

Omat odotukset suurelle tohinalle ovat vaatimattomat. Tuollaisia huippukokouksia edeltää normaalisti valtava valmistelurumba, koska kyseessä ovat äärettömän vaikeasti ratkaistavat kiistat. Aseriisunta, jota Trump tavoittelee ja Kim lupailee, on aina ollut vaikea prosessi jo siksi, että sopimusten noudattamisen varmentaminen vaatii tiukkoja ja arkaluontoisia menettelyjä, kuten Neuvostoliiton ja USA:n aseriisunta osoitti. Ei niitä lonkalta heitellä ainakaan vakavassa mielessä. Miten tämä olisi yhtäkkiä muuksi muuttunut.

Pohjois-Korean strategia on Korean sodasta asti tähdännyt hallinnon säilyttämiseen Yhdysvaltojen uhkaa vastaan. Se on ydinaseprojektin ainoa punainen lanka. Sen eteen se on kestänyt pakotteita ja tehnyt valheellisia sopimuksia. Edellinen kaatui Pohjois-Korean pettämiseen - se lupasi haudata ydinaseprojektin ja kuinka kävi. Nytkö sitten se oleellisesti muuttaisi linjaansa improvisaationeuvotteluissa.

Toki Kim jotain sellaista lupailee, koska pakotteet tekevät nyt todella kipeää Kiinankin niihin osallistuessa. Mutta mitä Trump voisi taata lupausten vastikkeeksi – siis sellaista, joka todella vakuuttaisi Kimin omasta ja hallintonsa turvallisuudesta, sekä pakotteiden lieventämisestä? Vielä pari kuukautta sitten veijarit uhkailivat toisiaan ydinholokaustilla. Kuten sanottu, tällaisia diilejä ei tehdä mutupohjalta, ellei kyse ole puhtaasti suunsoitosta.

Jos tapaamisesta on tullakseen konkreettisia tuloksia, niin todennäköisesti se voisi tarkoittaa vain epämääräistä sopimusta muodollisen sotatilan lopettamisesta. Pohjois-Korea voisi lupailla aseriisuntaa kuten se on ennenkin tehnyt, mutta mitään tiukasti varmennettavaa valvontaa se ei ilman suurta ihmettä sisällä.

Tällainen sanajumppa antaisi kuitenkin Trumpille perusteen vakuuttaa onnistuneensa tehtävässään, ja kenties sen perusteella jopa vetää pois joukkoja Etelä-Koreasta – liittolaisten kauhuksi. Trumpille moinen voisi hyvin kelvata, hänhän arvostelee rajusti liittosuhteiden kustannuksia. Tulisi näennäisesti hyvä diili ja säästöjä. Ongelma ratkaistu, seuraava.

Jotain Trumpin tietysti pitäisi keksiä, jotta suuri show ei menisi täysin harakoille, ja hänen markkinoimansa diilaustaidot saisivat edes hitusen katetta. Tähän astihan hän on onnistunut vain suututtamaan niin ystävät kuin viholliset. Luvattujen kauppasopimusten sijaan on tarjolla ollut vain yksipuolisia kaupparajoitteita ja vastapakotteita. Iranin uudesta sopimuksesta ei ole tietoakaan. Ja takana on jo toista vuotta presidenttiyttä.

Olisi tietysti hienoa, jos Pohjois-Korean suhteen tapahtuisi aitoa edistystä. Siihen on vaikea uskoa muuten kuin teatterina tai Yhdysvaltojen perinteisten liittolaisten kustannuksella.

Kommentit

Comment: 

Semmoinen nahkasoppari tuli kuin odotin. Kim lupaa riisua aseensa, Trump taata turvallisuuden ja vähentää sotilaallista painetta Etelä-Korean kanssa. Mitään sitovaa ei kumpikaan tee. Tätä vekslaamista Kimit ovat aina tehneet. Ihme jos se tällä muuksi muuttui. Ei Trump tosin itsekään sitä varmaksi julistanut lehtitietojen mukaan. Onhan hänellä kokemusta nilkkien kanssa diilailusta jos jostain.

En usko tämän shown muuttaneen juuri mitään. Paitsi sen, että Kim on nyt tunnustettu valtiomies. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.