Miksi sijoittaa kultaan nyt keväällä 2020?

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Sijoittajat ympäri maailman pyrkivät arvioimaan eri pääomaluokkien menestystä ja tulevia näkymiä. Raaka-aineista tiedetään se, että niiden markkinat ovat hyvin herkkäliikkeiset eli volatiilit. Raaka-aineista esimerkiksi kuparin hinta heijastelee talouskasvun odotuksia, mutta kultaa pidetään enemmänkin pelokkaiden markkinoiden merkkinä. Koronapandemia muutti tilannetta osakemarkkinoilla toiveikkaasta ensin negatiiviseen ja sitten taas positiiviseen suuntaan, eli ensimmäinen V-liike osakkeilla on nyt takana keväällä 2020.

Tästä eteenpäin ollaan todella vaikeassa tilanteessa, kun toisaalta keskuspankkien elvytys nostaa kursseja ja toisaalta taantuman pelko niitä laskee. Kulta vetoaa niihin, jotka eniten pelkäävät talouden ”menetettyä vuosikymmentä”!  Kulta sijoituskohteena ei tippaakaan kiinnosta treidaajia eikä elvytyksen voimaan luottavia sijoittajia. Toisaalta varovaiset sijoittajat saavat kullasta lohtua markkinoiden suureen epävarmuuteen ja vaikeasti ennustettavaan tilanteeseen ehkä kautta aikojen.

Katsottaessa eri raaka-aineiden viimeaikaista hintakehitystä, paras trendi löytyy hopealta ja kullalta. Muut teollisuusmetallit öljystä puhumattakaan ovat olleet laskevissa trendeissä. Hopea ja kulta ovat siis nyt kiinnostavia kohteita trendien perusteella, mutta varovainen sijoittaja saattaa pelätä hopean hinnan isoa vaihtelua eli volatiliteettiä. Se tekee ostamisen ajoituksen tosi haastavaksi ehkä liiankin vaikeaksi? Täytyy olla treidaamisen ammattilainen, jos hopeaan ryhtyy?

Yksi syy sijoittaa kultaan nyt ovat pelot taloustaantumasta kautta maailman; USA:n työttömyys on yli 20 %, talouskasvu Kiinassa ja Euroopassa on heikkoa. Kaikissa maissa bruttokansantuote on tipahtanut useita prosentteja pakkaselle eikä toipumisen nopeudesta ole edes harmaata aavistusta. USA ehkä toipuu nopeimmin ja Kiinassa teollisuus on viriämässä. Mutta keskeisin pessimismin syy on suuri työttömyys ja kulutuskysynnän heikkous lähiaikoina.  Optimistisin ennuste on esitetty, että USA:n talous alkaisi elpyä jo vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä?  Kuitenkin elpymisen nopeus ja merkitys taloudelle sekä osakemarkkinoille on täysin auki ja siihen ei varmaan saada nopeasti selvää tuntumaa. Tämä ennustamisen erityisen suuri epävarmuus saattaa aiheuttaa sekä pelkoa että kiinnostusta kultaan väliaikaisena sijoituskohteena vuoden parin ajan?

Käytössä on kolme hyvin erilaista tapaa sijoittaa kultaan: ETC (Exchange Traded Commodities) eli raaka-ainerahastot ovat sijoittamista raaka-aineiden hintaan. Se on pieniriskisin ja samalla myös pienituottoisin. Näihin sertifikaatteihin sijoitettaessa on myös suoritettava alan testi ensimmäisen oston yhteydessä. Tuotot ovat olleet viime aikoina noin 10 % vuodessa. Keskiriskinen tapa on pörssirahastot eli ETF (Exchange Traded Funds). Se on sijoittamista useihin alan tuotantolaitoksiin. Myös perinteisiin kultarahastoihin voi toki sijoittaa, mutta kulut ovat selvästi suuremmat. Tuotot ovat viime aikoina olleet noin 20 % vuodessa. Isoriskisin ja nousevilla hinnoilla parastuottoisin saattaa olla suora osakesijoittaminen alan tuottajiin. Tällä hetkellä näyttäisi kullan hinta olevan nousussa, mikä ei ole tae tulevasta. Kullan osakesijoitusten viime aikojen tuotot ovat olleet yli 25 % vuodessa, mutta hintavaihtelu on myös selvästi muita sijoitusmuotoja isompi.

Puolesta ja vastaan:

Kultaan sijoittaminen saattaa olla hyvä ratkaisu, jos maailman talous nyt yskii vuoden pari? Se sopii osaratkaisuksi sijoitussalkkuun, mutta ei ole ehkä keskeisin tai paras kohde edes varovaiselle sijoittajalle. Riskeinä ovat kullan hinnan tippumisvaara tai talouden ja osakemarkkinoiden nopea elpyminen? Kulta sopii varovaisille sijoittajille, jotka uskovat heikentyvän talouden vaikuttavan nopeasti myös osakemarkkinoilla.

Kultaa vastaan puhuu keskuspankkien vahva elvytys, jolloin ei tarvita mitään turvasatamia tai ”hidasliikkeistä jalometallia” edes osana sijoituksia?  Pitemmällä tähtäimellä riskien ottaminen ja korkoa korolle ilmiö puoltavat jatkuvaa sijoittamista vakaisimpiin kasvuyhtiöihin. Tässä tilanteessa kultaan sijoittaminen olisi ”apukuskin” paikalla ja parhaimmillaankin tilapäinen ratkaisu?

Tämä juttu ei ole kannanotto kullan puolesta tai sitä vastaan.

Tapio Haavisto

tapio.haavisto@siop.fi

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Kultaan sijoittaminen on käytännössä lähes mahdotonta. Yritäpä löytää sellainen myyjä, joka toimittaa kullan ovellesi. – Eipä taida löytyä.

Kultaan sijoittamiseksi sanotaan myös sellaisten arvopaperien ostamista, jotka on jonkin mutkan kautta “sidottu kullan kurssiin”. – Mutta nämä ovat vain paperia. Kun “tosi paikka” tulee, kysytään näytä kultasi ja silloin pelistä putoaa tämä paperikulta, se menettää arvonsa.

Itse näkisin, että paras tapa sijoittaa kultaan on ostaa Venäjän ruplia tai Kiinan yuania. Paperia nekin, mutta niiden vakuutena on oikea kulta, Venäjän rahavarannon katteena on kultaa jopa reilusti yli 100% ruplan nykyarvosta.

Toinen syy, miksi kannatan ruplaa ja yuania on meneillään oleva USA:n ja Kiinan, dollarin ja yuanin, välinen hegemoniasota maailman herruudesta. Olen valmis lyömään vetoa Kiinan puolesta.

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Comment: 

Olen itse ostanut fyysistä kultaa arvopaperina, joka säilytetään Svitsiläisen pankin holvissa ja kulut ovat 0,25 % vuodessa. Se on fyysistä kultaa ja tuotteen nimi on ETFS Physical Swiss Gold.  Tuotteesta saa lisätietoja Piksusta osoitteesta

https://www.piksu.net/markkinat/etc-rahastot

Comment: 

Perimmältään fyysiseen kultaan sijoittaminen on vedon lyömistä valtiota vastaan. Voitot kerätään sen jälkeen, kun valtio romahtaa. Ja jos ei romahda, niin mitäpä se haittaa. Silloin taloudessa menee muutenkin ihan mukavasti eikä elämä ole kiinni siitä omistaako kultaa vaiko ei.

Arvopaperina oleva kulta menetetään siinä vaiheessa, kun tuo pahin tapahtuu: valtio romahtaa. Kun valtio romahtaa

 1. Kaikissa tunnetuissa paikoissa oleva kulta takavarikoidaan valtiolle.
 2. “Täyttä korvausta vastaan”, tietenkin.
 3. Takavarikointia on edeltänyt kullan hinnan säännöstely “talouden vakauden turvaamiseksi”.
 4. Eli täysi korvaus on aivan mitä tahansa valtio päättää.
 5. Eikä noilla “kapitalisteilla”, jotka omistavat kultaa ole poliittisia ystäviä puolustamassa.

Kyllähän kulta on hyvä kohde spekuloinnille siinä kuin mikä tahansa arvopaperi.

Comment: 

Fyysistä kultaa voi ostaa/myydä harkkoina tai kolikoina Suomessa ainakin seuraavilta:

- tavex

- rasmussen

Osto ja myyntihinnan ero taitaa olla jossain 5...7% välillä. Kullan saa halutessaan fyysisesti mukaansa. Fyysistä kultaa käyttävät sijoituskohteina sellaiset ihmiset jotka eivät luota hallituksiin ja pankkeihin ja niiden vakauteen. 

Eihän toki fyysinenkään kulta ole turvallista jos valtio romahtaa aivan niin kuin Tommi hyvin tuo esille, Mutta turvana valtion romahtamista vastaan sitä kuitenkin markkinoidaan. Mieleeni tulee kaksi tapausta jossa valtio on ollut romahtamispisteessä ja kullalla on ollut merkitystä ihmisille:

 • Juutalaiset Saksassa joutuivat kärsimään erityisesti silloin jos epäiltiin että heillä olisi kultaa - vaikkapa vaan hampaissa.
 • 30- luvun Neuvostoliitossa kärsimään joutuivat erityisesti ne kapitalistit joiden uskottiin piilottelevan kultaa, viljaa tai muuta arvokasta   

Comment: 

Onko bisnes sijoitusneuvonnassa mennyt jo näin kovaksi:

jos ette seuraa neuvojani, teiltä revitään hampaat suusta ja poltetaan uunissa. Pelkkä epäilys riittää.

Ja arvatkaapa kuka ilmiantaa? – No. Tietenkin teen sen vain hyvää palkkiota vastaan. Jos Te ette maksa, niin valtio kyllä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.