Miksi sijoitan Amerikkaan

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

”Viisas raha” sijoittaa useasti Amerikkaan

USA:n puolesta puhuu sananlasku: ”Raha tulee rahan luokse!”. Sinne sijoitetaan, missä on kasvua ja kannattavuutta enemmän kuin muualla. USA on maailman vaurain maa ja arvokkaimmat pörssit ovat siellä. Maailman parhaat sijoituskohteet löytyvät USA:n osakkeista ja rahastoista.

Globaalit maailman valloittajat ovat USA:sta

Maailman johtavat yritykset ja osakkeet ja maailman valloittajat löytyvät USA:n markkinoilta! Rikkaimmalla maalla on yksinkertaisesti rahaa yritysten kehittämiseen ja osaamistakin on kertynyt vuosien saatossa enemmän kuin muualla. Helsingin pörssi on sinänsä mielenkiintoinen pikkupörssi Skandinaviasta, mutta… Meiltä puuttuu lääkefirmat eli pillerin pyörittäjät, teknologian ykköset, isot luottokorttifirmat, merkittävät uuden energian yritykset ja paljon muuta. Teknologian ylivoima maailmassa on jo nyt lähes sama kuin USA:n johtavat yritykset.

USA on yritystoiminnan ihmemaa

Eräs syy sijoittaa Amerikkaan on yritysten parempi kasvu ja kannattavuus. Euroopassa korporaatiot ja lainsäädäntö sitovat yritysten toimintaa ja kuormittavat isommilla kuluilla. Jenkkilässä on helpompi tehdä tulosta, kun maa on isompi maa ja talous on tehokkaampi. Lähes kaikki maailman johtavat yritykset ovat kotoisin jenkkilästä ja tienaavat rahojaan maailmanlaajuisesti ja eräät jenkkiyritykset ovat lähes monopoliasemassa globaalistikin. Jenkkien omat markkinat ovat isommat, jolloin pienetkin firmat voivat kasvaa siellä nopeammin.

Jenkkien osaaminen ja tuotekehitys on maailman sitä kärkeä, johon muut maat eivät vielä yllä? Siellä ovat myös parhaat yliopistot? Maailman johtavat teknojätit tai johtavat lääkefirmat ovat jenkkilästä?  Yhtenä esimerkkinä voisi mainita ylivoiman aseteollisuudessa, jossa Kiina ja Venäjä ovat jäljessä jenkkien ylivoimaista osaamista. Kehittyneet teollisuusmaat ovat yleensäkin kehittyvien maiden edellä myös osakemarkkinoilla.

Salkunhoitajan näkökulma

Sijoitussalkun hoidossa on mukavaa tuntea olonsa turvalliseksi. Tunne syntyy siitä, että on mukana isoilla ja melko vakailla markkinoilla. Suomi on pieni reunamarkkina. Meillä osakkeiden hintavaihtelu on isompi. USA:n osakkeet ovat vakaampi markkina ja osakekaupan kulut (spredeillä mitattuina) ovat pienempiä! USA:n yritysten tulosta on helpompi ennustaa laajemman analyytikkoseurannan ansiosta. Vakaat markkinat toimivat myös turvasatamina parhaiten. Salkussa on hyvä olla niitä amerikkalaisia osakkeita, joilla tulosnäkymät ovat parhaat. Etsin nykyään sopivaa tasapainoa USA:n ja Suomen välillä, kun molemmat ovat kiinnostavimmat markkinat nyt. USA ajaa Suomen edelle jo nyt.

Löytöjä Amerikasta

Tunnen olevani Amerikan pörsseistä kuin Liisa Ihmemaassa? Sieltä voi tehdä mitä ihmeellisempiä ”löytöjä”, osakkeita joiden kurssikäyrät ovat mieltä kiihottavia. Vaarana on ehkä liika innostuminen. Onneksi on löytynyt sopivia asiantuntijoita, ettei innostu ”päiväperhosista”.

Sen sijaan voi etsiä vakaasti kasvavia ja parhaiten kannattavia yrityksiä. Esimerkkeinä tunnetuista menestyjistä voisi mainita esimerkiksi Amazonin, Alphabetin, Applen sekä Microsoftin. Parasta on etsiä sellaisia yrityksiä, joiden tuotteilla tai palveluilla on varma ja kasvava kysyntä. Yleensä ne täyttävät sijoittajien toiveet. Niihin voi luottaa pitkään vuodesta toiseen. Jenkkilä on kokemusten mukaan sijoittajan paratiisi! Sieltä löytyvät myös asiantuntevat neuvonantajat, jotka tuntevat nämä laajat markkinat kuin omat taskunsa. Kannattaa siis satsata USA:n osakemarkkinoiden tehoseurantaan Suomen ja Euroopan markkinoilla ohella.

Miten sijoitan Amerikkaan

ETF-sijoittajat

Yksityiskohtiin menemättä on 2 periaatteellista tapaa, joista helpoin ja yksinkertaisin tapa on keskittyä ETF-sijoittamiseen pörssirahastoja ostamalla. Näitä on monia ja ne voi ostaa Saksan pörssin kautta. Tunnetuimmat perustuvat USA:n osakemarkkinoiden pääindekseihin, toimialaindekseihin, moniin megatrendeihin tai muihin teemoihin.

Osakepoimijat

Toinen ja vaativampi tapa sijoittaa on toimialoihin perustuva menestysstrategia, jolloin esimerkiksi osakepoimintaa toteutetaan joko parhaiden tuottojen tai hyvien tulosnäkymien perusteella. Tämä vaatii perusteellista paneutumista asiaan ja yrityskohtaista syventymistä USA:n osakemarkkinoihin. Kun ”tavaraa” on paljon, on tilaa myös hyvinkin moniin sijoitustyyleihin ja valintaperusteisiin. Perinteisin tapa on luottaa päivittäisuutisten sanomaan ja etsiä sieltä itselle sopiva osakesalkku.

Kommentit

Comment: 

Eikös monella ole kuten itsellä, että jenkkeihin kannattaa sijoittaa jo pelkästään riskienhallinnan vuoksi. Asunto, sen laina ja palkat ovat euroissa - ja vieläpä pelkästään Suomessa. Näin ollen tuntuisi oudolta kasvattaa maariskiä entisestään sijoittamalla Suomeen tai varauksella euroalueeseen.

 

Jotenkin tuntuu siltä, että jos oma työpaikka olisi vaarassa, niin näin olisi juuri silloin kun taloudessa menee huonosti - ja sijoituisrahoille voisi olla käyttöä. Mikään ei toki takaa, ettei näin olisi myös jenkkien kanssa, mutta ei nyt ainakaan teoreettisesti joka kerta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.