Mikroyrityksen liiketoiminnan laajuus ei perustele omaa tutkimustoimintaa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtaosa mikroyrityksistä haluaa kasvaa ja monet kasvavat selviää Oulun yliopiston tutkimus. Harva pienyritys näkee järkeväksi panostaa tutkimus- ja kehitystoimintaan tai uuteen teknologiaan, kasvua tavoitellaan ennemminkin operatiivisen laajentumisen keinoin kertoo Oulun yliopiston mikroyrittäjyyden tutkimusryhmän kyselytutkimus.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyden tutkimusryhmän MicroENTRE:n toteuttamaan Pohjois-Suomen yritysten kasvutekijät -tutkimukseen vastanneista yrityksistä 43% ilmoitti tavoittelevansa kotimaan liiketoiminnan kasvua, 35% henkilöstön kasvua ja 14% viennin kasvua. Mikroyritykseksi määritellään yritys, joka työllistää vähemmän kuin 10 työntekijää.

Lähes puolet vastanneista koki liiketoimintaympäristönsä haastavaksi. Kilpailijoiden innovaatioita ja uusia tuotteita pyrittiin ennakoimaan. Oman liikevaihdon kasvua pidettiin tärkeänä. Nämä seikat eivät kuitenkaan saaneet yrityksiä investoimaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Investointeja oli tehnyt alle kolmannes yrityksistä. Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ei edes tavoitellut markkinajohtajuutta tuotteilleen.

Vastausten perusteella yksi mikroyritysten kasvun ja kehittymisen este on yritysten rajallisista resursseista johtuva eri liiketoiminta-alueiden kehittämiseen liittyvä asiantuntemuksen puute. Erityisesti tämä on haaste yksinyrittäjille. Vastausten perusteella useat eri ammatilliset verkostot eivät ole kyenneet tarjoamaan riittävästi tukea yrittäjille tärkeässä päätöksenteossa. Lisäksi liian harvoissa mikroyrityksissä on yrittäjän apuna ulkopuolisia, jotka tukisivat yrityksen kehittymistä.

Tutkimuksen tulosten mukaan yritysten tulisi kehittää valmiuksiaan riskinottoon. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia on mahdollista löytää yhteistyön ja verkottumisen kautta.

Kysely kohdennettiin Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien yrityspäättäjille. Kyselyyn vastasi 301 yritystä, joista mikroyrityksiä oli 230 (76,4 %). Niistä yksinyrittäjiä oli 143 (62,2 %).

Vuonna 2016 Suomen 280 000 yrityksestä oli yksinyrittäjiä 70%. Viimeisen kymmenen vuoden aikana heidän lukumääränsä on kasvanut noin 40 000:lla. Yksinyrittäjät ovat merkittävä voimavara Suomen talouskasvulle ja työllisyyden myönteiselle kehittymiselle.

Pohjois-Suomen yritysten kasvutekijät –tutkimus toteutettiin osana Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittamaa Mikroyritysten kasvualusta -hanketta.

 

Kuvan lähde:  wikimedia

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen mukana muutamassa mikroyrityksessä ja olen seurannut muutamaa. Olen täysin samaa mieltä siitä että kaikki mikroyrittäjät eivät osaa oikealla tavalla verkostoitua. Verkostoituminen olisi ainakin minun mielestäni auttanut muutamaa tuntemaani yritystä uudistumaan paremmin kuin mitä sitten kävi. Pienen yrityksen toimari on joskus liian kiireinen pystyäkseen generoimaan sisäsyntyistä uudistumista. Ulkopuolelta saisi ideoita ja tukea uudistumiselle.

Siitäkin olen samaa mieltä että mikroyriytksen toiminnan laajuus ja luonne ei yleensä perustele laajamittaista tuotekehitystä. Viiden hengen rakennusporukka tarvii ennemminkin hyvää operatiivista otetta kuin varsinaista tuotekehitysosastoa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.