Mikä sijoittamisen aloittamisessa on vaikeaa?

Käyttäjän Pekka Salonen kuva

Sijoittamisen aloittamisessa saattaa pelottaa ja tuntua vaikealta useampikin asia. Sijoittamisen kautta rahoilleen voisi saada huomattavasti suurempaa tuottoa kuin säästötilillä pitämällä, mutta siitä huolimatta perinteinen säästäminen tuntuu sijoittamista turvallisemmalta ja riskittömämmältä vaihtoehdolta. Toisaalta päänsärkyä voivat aiheuttaa esimerkiksi sijoittamisen termit, oikean ajoituksen löytäminen sekä oikeanlaisten sijoituskohteiden valitseminen. 

Vieraat termit

Sijoittamisen maailma saattaa ensialkuun vaikuttaa monimutkaiselta, sillä erilaiset termit ovat vieraita, eikä niille välttämättä löydy helppoja selityksiä nopealla etsinnällä. Tiedätkö, mitä tarkoittavat esimerkiksi aktiivinen rahasto, arvo-osake, jälkimarkkinat tai tuottoindeksi? Ei hätää, ei tiedä moni muukaan, mutta kaikkea voi oppia! Apujakin löytyy, sillä useampikin taho tarjoaa muun muassa sijoituskursseja aloittelijoille. Lisäksi netti on pullollaan tietoa sijoittamisesta. 

Rahasto- vai osakesijoittaminen?

On monesta tekijästä kiinni, kannattaako sijoittaminen aloittaa rahastoista vai osakkeista vai kenties molemmista. Näiden tuotto-odotukset ovat erilaisia, mutta molemmista löytyy sekä riskialttiimpia että alemman riskin vaihtoehtoja, joiden joukosta jokainen löytänee etsimällä itselleen parhaat kohteet. Sijoitusalustoja on useita, sillä voit valita monen toimijan joukosta. Esimerkkeinä eri alustoista toimivat muun muassa pankit kuten Nordea sekä muut yhtiöt kuten Avanza. Järkevää voi olla aloittaa sijoittaminen vaikkapa yhdistelmärahastoista, ja laajentaa sen jälkeen osaamistaan sijoittamisen saralla. 

Oikeaa ajoitusta ei ole

Vaikeaa sijoittamisen aloittamisessa on myös oikealta tuntuvan ajoituksen löytäminen. Osakkeet ovat tyypillisesti edullisia silloin, kun pörssi näyttää hyvältä. Vastaavasti huonommat ajat laskevat osakkeiden hintoja, mutta eivät välttämättä houkuttele epävarmaa sijoittajan alkua uuden ansaintakeinon pariin. Näin ollen sijoittamiselle ei varsinaisesti ole olemassa oikeaa aikaa – paitsi että on, ja se on heti. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa kuitenkin tutustua eri vaihtoehtoihin huolella ja tehdä päätöksiä, jotka tuntuvat itsestä hyvältä ja perustuvat tietoon. 

Kärsivällisyys on valttia

Sijoittamisessa on tärkeää huomioida se, että voittojen kertymisessä menee useitakin vuosia. Sen vuoksi nopeista voitoista on turha haaveilla, ja sijoittaminen vaatiikin kärsivällisyyttä. Nykyisenlaisessa nopeatempoisessa kulutuskulttuurissa ja menestymisen maailmassa voittojen maksimointi tuntuu tärkeimmältä arvolta monellakin mittapuulla, mutta sijoittamisessakin filosofiaksi kannattaa ottaa ajatus “maltti on valtti”. 

Puskurisäästöt tärkeitä

Vaikka sijoittamalla on mahdollista tehdä voittoa ja tienata lisää rahaa, on hyvä muistaa, että myös puskurirahastolla tai -tilillä on taloudellista turvaa tuova merkitys. Esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen sattuessa puskuritili on äärimmäisen tärkeä, sillä se tuo turvaa taloudellisesti heikompien aikojen yli. Näin ollen sijoittajankaan ei kannata täysin sivuuttaa “perinteistä säästämistä”, mutta on hyvä pitää mielessä se, että sijoittaminenkin on omanlaistaan säästämistä. Puskurin ja sijoittamisen välille on hyvä löytää tasapaino, sillä turhan suurta summaa puskuritilillä ei ole järkevää makuuttaa. 

Kommentit

Comment: 

Tuota samaa olen pohtinut itsekin ja nykyisellään tuntuu aivan hullulta olla sijoittamatta. Ehkä asia on kuitenkin edelleen vaiettu ja monelle tulee mieleen vain pörssimaailmaan sijoittuvat Hollywood-tuotannot ja Wincapitan kaltaiset huijaukset paremman tiedon puutteessa. Tuohon johtopäätökseen tulin kun yritin erästä ystävääni auttaa alkuun hänen kysyttyään apuja. Kirjoittelin itsekin tästä aiheesta taannoin blogissani.

Valitse Vauraus

https://valitsevauraus.blogspot.com/2019/10/kuinka-uskaltaa-olla-sijoitt...

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.