Mikä aiheuttaa karhumarkkinan?

Karhumarkkinan rajan puhjettua jo käytännössä kaikissa indekseissä on tietysti syytä pohtia sen syvyyden ja keston ohella syytä – mikä pitkän laskutrendin aiheuttaa? Osakkeiden hinnoitteluun vaikuttavat monet tekijät. Yritysten tulokset ovat keskeinen ajuri, korkotaso ja psykologia toiset merkittävät. Kun vaihtoehtoiset sijoituskohteet tarjovat kilpailukykyistä tuottoa ja riskinottovalmius laskee rahan kallistumisen tai vaikka poliittisten kriisien myötä, osakkeiden hinnoittelu muuttuu, vaikka yhtiössä ja sen tuloskunnossa ei oleellisesti mikään muuttuisi. Mitä lyhemmät aikaikkunat ovat kyseessä, sen enemmän jälkimmäiset eli ulkoiset tekijät vaikuttavat osakkeiden hinnoitteluun.

Pörssit eivät ole kansantalouden kasvumittari kuin eräänlaisena sivutuotteena. Kun pörssit sukeltavat tai nousevat, niin yleensä se toki heijastaa kansantuotteen liikkeitä – jälkikäteisissä tilastoissa, koska pörssit ennakoivat suhdanteita yleensä joidenkin kuukausien etumatkalla.

Tästä huolimatta pitkien trendien ajuri on yritysten tuloskunto niin yksittäisellä kuin kollektiivisella tasolla. Suurten indeksien ja samalla kokonaisten kansantalouksien tasolla yritysten tulokset aaltoilevat kuten yleensä talouden suhdanteet. Laskevat ja nousevat pitkät osakemarkkinoiden trendit kertovat nimenomaan yritysten tulosten suunnasta.

Ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa kyllä pörssien liikkeisiin, eli hype ja depressio yleensä piiskaavat kursseja niin ylös kuin alas voimakkaammin kuin tulokset edellyttäisivät. Ja erityisesti tulee muistaa, että pörssit ennakoivat tulosten liikkeitä. Kun tulosten laskut ja nousut ovat dokumentteina pöydässä, pörssit ovat niihin reagoineet jo aikaa sitten ennen tulosten julkistamista – kuten näemme vaikkapa viime aikojen kotimaisista tulosvaroittajista.

Ekonomistien keskuudessa suosittu vitsi, että pörssit ovat ennustaneet seitsemän viimeisestä kolmesta taantumasta, on asiatonta irvistelyä. Pörssien tehtävä ei ole ennustaa taantumia, vaikka senkin ne paikan tullen taatusti tekevät, koska taantumissa yritysten tulokset taatusti putoavat laajalla rintamalla. Pörssien luonne talouden ilmapuntarina on kuitenkin mutkikkaampi. Tulokset voivat pudota ilman taantumaakin, ja ulkoiset tekijät voivat ylikorostaa markkinaliikkeitä verrattuna yritysten ja kansantalouden tilaan.

Yleensä tulosten putoaminen tai kasvu toki on sidoksissa koko kansantalouden liikkeisiin, muttei automaattisesti - kuten noista grafiikoista ja tilastoista näkyy. Esimerkiksi 2011 USA:n kansantuotteen kasvu putosi reippaasti, koska eurokriisi nakersi pahasti yleistä luottamusta ja rahoitusoloja. Talouskasvu piipahti miinuksen puolella. Euroalueeseen iski kunnon taantuma, mikä näkyikin täällä pörsseissä rajuna pudotuksena, kuten erittelin jutussani 28.12. eli vajaa viikko sitten.

https://tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth

https://tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth-annual

Yhdysvaltojen seuratuimman indeksin SP500:n tuloksissa kansantuotteen niiaaminen näkyi varsin vaatimattomana tulosten notkahduksena, ja sekin pääosin vuonna 2012. Sen kertoo ao. grafiikan oranssi käyrä. Kurssit ottivat kuitenkin kyytiä yleisen paniikin myötä, kuten sininen käyrä kertoo. Mutta kyllä tuloksetkin siis silti putosivat.

https://www.macrotrends.net/1324/s-p-500-earnings-history

2015 tulostaantuma taas oli reippaahko, samoin kansantuotteen kasvu hiipui nollan tuntumaan. Siihen nähden SP500:n kurssilasku 2015-2106 jäi vaatimattomaksi, minkä voinee laittaa hyvin matalan korkotason piikkiin. Vaikka tulokset putosivat, osakkeille oli kehnosti vaihtoehtoja. Se hillitsi kurssien sukellusta.

Joka tapauksessa SP500:n datasta näkyy selvästi, että indeksin pudotukset ovat aina kytkeytyneet tulosten pudotukseen, joskin markkinoiden reaktioiden voimakkuus vaihtelee ulkoisten tekijöiden vuoksi. 1990-luvun lopun teknokuplassa indeksin osakekohtainen tulos kehittyi kyllä taitteeseen asti myönteisesti, mutta kurssit posottivat paljon rajummin kuin tulostaso edellytti. Hillittömän optimismin seurauksena olikin sitten yksi historian pahimmista laskumarkkinoista niin syvyyden kuin pituuden osalta.

Tämä muuten kannattaa muistaa, jos himoitsee ostoksille nyt rajusti pudonneita hirmuhintaisia teknojättiläisiä. Kymmenienkään prosenttien kurssisukellus ei vielä tarkoita, että kyseessä on jo alennusmyynti.

2007 päättyneessä noususuhdanteessa taas tulokset nousivat varsin vahvasti, mutta osakekurssit reagoivat siihen nyt maltillisemmin kuin teknohypen jyllätessä – historian oppitunti ei mennyt ihan harakoille. SP500:n indeksiluku ei noussut 2007 ylemmäs kuin 2000, vaikka tulostaso lähes tuplaantui. Teknokuplan järjetön hinnoittelu ei toistunut, vaikka osakkeet tuolloinkin olivat hintavia suhdanteen huipulla.

Siihen nähden on ironista, että seuraava tulosten ja pörssien romahdus kuuluu historian pahimpiin. Toisaalta tulosten perusteella SP500:n olisi pitänyt sukeltaa vielä syvemmälle, sillä tulostaso rapautui 1970-luvun tasolle. Tällä kertaa markkinat eivät ylireagoineet suhteessa tulosten romahdukseen, vaikka indeksin markkina-arvosta katosikin puolet. Tulostasolla pudotus oli silti vielä paljon hurjempi, toki vain lyhyen ajan. Pahimman paniikin hellitettyä sijoittajat katsoivat, että kollektiivisesti yhtiöiden tuloksentekokyky ei ole tuhoutunut, vaan kyseessä on poikkeuksellisen karmea suhdanne. Näin kävikin.

Pörssit siis reagoivat nimenomaan yritysten tulosten liikkeisiin, mutta reaktioiden voimakkuus osakekursseissa riippuu muistakin tekijöistä. Sen vuoksi nyt päällä olevasta karhumarkkinasta eli laskevasta pitkästä trendistä uskaltaa sanoa varmasti vain sen, että tulokset putoavat – muuten eivät pörssit sukella näin pahasti. Miten paljon tulokset putoavat, se selviää vasta jälkikäteen.

Ja tietysti paljon riippuu myös ulkoisista tekijöistä. Äkillinen kriisi, taloudellinen tai poliittinen, voi vaikuttaa tilanteeseen dramaattisesti. Finanssikriisissä Lehman Brothers -investointipankki päästettiin konkurssiin. Rahamarkkinat valtasi täysi kaaos, kun kukaan ei luottanut enää keneenkään eli lainat voivat jäädä maksamatta.

Rahahanojen sulkeuduttua lama karkasi käsistä ja yritysten tulokset sukelsivat pahemmin kuin koskaan. 1930-luvun lama oli tästä näkökulmasta lastenleikkiä. Mutta poliittiset päättäjät ja keskuspankit toimivat tällä kertaa nopeasti ja tehokkaasti ensimmäisen virheensä jälkeen, ja elpyminen pääsi käyntiin ällistyttävänkin vauhdikkaasti. SP500 saavutti edellisen huipputulostasonsa jo 2011. Sitä oli vaikea uskoa 2009 alkutalvesta.

Tällaisten tekijöiden vuoksi on vaikea ennustaa, mitä tässä laskumarkkinassa tapahtuu. Merkittävimpänä epävarmuustekijänä pidän aivan arvaamatonta Donald Trumpia. Mutta jos pahoja ulkoisia tekijöitä ei ilmaannu, odotan kyseessä olevan kohtalaisen normaalin tulostaantuman, ellei USA todella vajoa reaalitalouden taantumaan. Joka tapauksessa USA:n korkeahko korkotaso saattaa voimistaa aika lailla pörssien reaktiota siihen asti, kun Fed höllentää rahapolitiikkaa.

Niin tai näin, teknisen analyytikon näkökulmaan ja metodeihin nämä epävarmuustekijät eivät vaikuta muuten kuin siten, että niistä on oltava tietoinen. Noita tekijöitä on vaikea eritellä jälkikäteenkin, mutta markkinat pohjaavat silti aikanaan, olkoon pudotus hyvin syvä tai vähemmän syvä.

Ja vain sillä on merkitystä sijoittajalle. Ja TA on paras väline markkinoiden taitteiden arvioimiseen. Olen nyt napannut kohtalaisen tarkasti kaksi pörssien ison trendin taitetta, 2016 helmikuussa ja vuodenvaihteessa 2018 - ja aion kalastaa suurin piirtein samalla tarkkuudella tämänkin taitteen.

Hyvää uutta vuotta 2019! Sijoittajan on aina oltava perusoptimisti, toisaalta optimismia on osattava säännöstellä oikeisiin ajankohtiin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.