Metsäosakkeet vertailussa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomen pörssi tarjoaa hyvän valikoiman metsäyhtiöitä: UPM, Stora ja MetsäBoard.

Sijoituskohteina näissä on paljon yhteistä. Kaikki ovat hyvää operatiivista tulostuottoa tekeviä yrityksiä (operatiivinen tulostuotto, EBITDA on 15...17 % liikevaihdosta) ja tuloksesta jää sijoittajalle 5,5 .....7,5% voitto laskettuna tämän päivän pörssiarvolle (E/P %). Kaikki ovat sijoittajan kannalta turvallisia kohteita.

Tässä kuitenkin muutamia eroja jotka auttavat valitsemisessa:

  • Stora ja UPM ovat kansainvälisiä jättejä kun taas Metsä Board on pienempi ja sen toiminnasta suuri osa on Suomessa.
  • UPM:n tuotepaletti on paperivaltainen, Stora Ensolla on laaja valikoima paperista selluun. Metsä-Board on keskittynyt selluun, kartonkiin ja pakkausmateriaaleihin.  
  • Stora Ensolla on pörssiarvolle suhteutettuna hieman muita enemmän velkaa (29%/pörssiarvo). Sitä omistamalla sijoittaja saa automaattisesti hieman, mutta ei kohtuuttomasti, velkavipua.

Kaikkien tulostuotto on ollut viime vuosina melko tasaista, jos vertauskohtana ovat muut suomalaiset pörssiyhtiöt (kuva oikealla).  Kurssikehitys on ollut pörssissä sen mukaista, tasaista menoa vuodesta 2018 alkaen.

Metsäyhtiöiden hyviä puolia onkin tasaisuus ja suhteellisen varma tulos. Metsäyhtiöt ovat tarjonneet sijoittajilla hyvää tasaista tulovirtaa.

Suuret sijoittajat, kuten eläkevakuutusyhtiöt ja rahastot analysoivat metsäyhtiöitä ammattitaitoisesti (niitä on helppo analysoida) ja sijoittaja voi sen takia luottaa että pörssiarvo heijastelee kullakin hetkellä aika lailla tarkkaan yrityksen sen hetkistä arvoa. 

Oheisissa kuvissa on kunkin metsäyhtiön tuleva tulostuotto (vaalemmat pylväät) laskettuna siten, että tulevat tulostuotot perustelevat kyseisen yrityksen tämän hetken pörssiarvon, kun diskonttauskorkona on käytetty noin 4,5% korkotasoa. Stora Enson tulostasolta edellytetään pientä kasvua, jotta nykyinen kurssitaso olisi perusteltu, UPM:n ja MetsäBoard:n nykyinen kurssitaso on hyvin perusteltu vaikkei tulos enää tästä kasvaisikaan. 

Lisää tietoa:   piksu analyysit

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Eli UPM on houkuttelevin näistä. UPMllä on lisäksi merkittävät metsävarat. ~2mrd€?

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.439746  

Kehottaisin tutustumaan myös tuohon https://www.piksu.net/artikkeli/suomalaisten-mets%C3%A4yritysten-vertailu 

Ylipäänsä ko. 3 firmaa ovat tehneet suuria muutoksia 2000-luvulla tuotteissaan. Ja vaikka UPM:n tilinpäätös lienee vahvin, kiinnittäisin huomiota, että juuri se tekee pääasiassa paperia. Storalla ja M Boardilla on suuri ja hyvä kartonkituotanto ja UPMlla ja Storalla on "uutta" tuotantoa, kuten Jesse linkissä kirjoittaa.

Comment: 

ostat osaketta pelkästään P/E-luvun ja osinkotuoton perusteella?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.