Metsänhoitosuunnitelma ohjaa monimuotoista biodiversiteettiä suosivaan metsänhoitoon

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Miten osaan hoitaa metsääni oikein ?  Tähän kysymykseen joutuu vastaamaan moni kaupunkilaismetsänomistaja.

Vastaus löytyy metsäsuunnitelmasta, jonka voi teettää ammattilaisella. Tässä muutamia tahoja joilta sellaisen voi tilata: UPMArvometsä , Otso, Metsäkeskus, Metsäforest.  Ei ole tärkeää keneltä tuon suunnitelman tilaa. Oleellista on että paikan päällä on käyty ja suunnitelma sisältää palstoittaiset toimenpide-ehdotukset. Ammattilaiseen kannattaa luottaa ja hyvästä suunnitelmasta joutuu myös hieman maksamaan. Suunnitelma ei ole kallis, muutamia kymppejä hehtaarilta.

Vaihtoehtona metsäsuunnitelman teettämiselle on Metsäkeskuksen metsaan.fi palvelun käyttäminen. Metsaan.fi-palvelussa metsänomistaja saa kokonaiskuvan metsäomaisuudestaan ja pääsee hyödyntämään Metsäkeskuksen ylläpitämää ajantasaista metsävaratietoa. Metsään.fi palvelusta löytyy muunmuassa toimenpide-ehdotukset hoito- ja hakkuuehdotukset seuraaviksi viideksi vuodeksi, metsänhoitoon ja puukauppaan liittyviä sähköisen asioinnin palveluja sekä metsätilan karttoja ja ilmakuvia. metsaan.fi palvelun käyttäminen on nykyään maksutonta.   (kuvassa oikealla on metsaan.fi tuottama metsänhoitokartta)

Metsän tuotto saadaan suurimmaksi osaksi noin 60-80 vuotiaalle metsälle suoritetun päätehakkuun yhteydessä. Tätä ennen on tehty ainakin yksi, jonkin verran tuottoja antava harvennushakkuu sekä taimikon hoitoa. Päätehakkuun kanssa ei kannata kohtuuttomasti viivytellä. Metsän kasvu hidastuu jo 50 vuoden iässä ja yli 80 vuotiaan metsän kasvu on jo erittäin hidasta. Lisääntyvät tuulenkaadot ja tuholaistuhot voivat viedä senkin vähän minkä vanha 80 vuotias metsä kasvaa. 

Metsäsuunnitelman voi nykyään räätälöidä itselleen sopivaksi. Halutessaan voi säästää luonnonkauniita kohteita ja suunnitelmaa voi muutenkin säätää mieleisekseen.  Vanha metsä muuttuu vähitellen biodiversiteetiltään yksipuoliseksi ja synkäksi. Luonto iloitsee siitä että tehdään päätehakkuita. Rikas eläimistö ja kasvisto tarvitsevat monenikäistä metsää.  

 

Liite  (metsaan.fi palvelun tuottama metsänhoitosuunnitelma, jossa ehdotetaan yllä olevassa kartassa oranssilla merkittyjen alueiden hoitotoimenpiteet)

 

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.