Metsän jatkuva kasvatus

Käyttäjän J.Vahe kuva

Ennätinkin jo tuossa kiitellä sitä, että vihreitten yksin hallitsemalle metsänhoidontuntemukselle on löytynyt vakava kilpailija, Jyrki Katainen.

Jos aloitetaan taustasta, niin 1800-luvulla Suomen metsät tuottivat puuta huonosti. Keskeisimpinä syinä olivat suot, liika tiheys ja Järvi-Suomen kaskeamisesta seurannut koivikkovaltaisuus. 

1900-luvun puolivälissä kehitettiin teoria, että parhaitten puitten kaataminen eli ns. harsinta heikensi metsien geneettistä tasoa. Menetelmä oli aiemmin ollut käytössä ja on nykyään jälleen sallittu.

Epäilen kyseessä olleen tavattoman teoreettisuuden. Metsiä on ollut satoja miljoonia vuosia ja suurta osaa maailman metsistä ei edes tänä päivänä hyödynnetä taloudellisesti. Jopa Suomessakin sellaista puuhaa on tehty monin paikoin vain vuosikymmeniä, esim. ns. Osaran aukot Lapissa olivat ensimmäiset hakkuut alueilla ja niitä tehtiin vielä 1960-luvulla.

Harsinta on vallan erinomainen ajatus. Kaadetaan isoimmat puut pois ja annetaan jäljelle jäävien kasvaa isommiksi. Arvokkaita tukkeja saisi tällä pelillä metsästä jatkuvasti. Ja JOS nyt todella jossain ajassa perimä heikkenee, niin nykyiset omistajat kasvattavat siinä vaiheessa koiranputkea maan alla.

Miksi jatkuva kasvatus ei sitten ole suosittua?

Niin, kukahan ne puut sahan ja hevosen kanssa metsästä hakee? Eduskunnan taannoinen ahkerin taksinkäyttäjä Ville Niinistikö? Vielä pitäisi vihreitten opintopiirin päättää, onko moottorisaha ekologinen, vai pitääkö Ville Niinistön käyttää kirvestä ja pokasahaa.

Ja jos Ville Niinistö ei kiireiltään ennätä, jälki voi olla tuontapaista. Metsään jääviä puita ja juuria  koneurakoitsija kolhii urakalla ja sitä etenkään kuusi ei siedä, tuloksena on juurikäävän vaurioittama ja lopuksi tuhoama puu.

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

> harsinta heikensi metsien geneettistä tasoa

Kalojen keskipituus on todistettavasti lyhentynyt viimeisen kahdensadan vuoden aikana. Sitä on selitetty sillä, että kalastuksella isoimmat kalat poimitaan pois jatkamasta sukua ja pienet jätetään.

Kalojen alamitta pitäisi korvat ylämitalla: tiettyä pituutta suuremmat kalat pitää jättää järveen jatkamaan sukua.

> Kaadetaan isoimmat puut pois ja annetaan jäljelle jäävien kasvaa isommiksi.

Puiden kaatomenetelmän pitäisi olla sellainen, että sahattu tai juurineen kiskaistava puu nostetaan suoraan ylöspäin metsän yläpuolelle ja sitä kautta viedään eteenpäin.

  • Kokonaisena kaadettu puu voidaan nopeasti kuivattaa puhaltamalla paineilmaa sahauspintaan, pitämällä puu pystyssä „ylösalaisin“ ja karsimalla oksat: ExtraPriima-laatu.
  • Kun puu kaadettaessa rämähtää pitkin pituuttaan maahan, runkoon syntyy mikrohalkeamia ja laatu huononee.
  • Kun kannot kerätään metsästä pois, poistetaan myös niiden ylläpitämät mikroeliöt maastosta ja metsästä tulee sairas. Kolmenkymmenen vuoden päästä sitten ihmetellään, mutta mitäpä siitä: valtion energiapuupalkkiolla ostetulla Mersulla oli kiva ajella.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.