Menestyneiden sijoittajien käyttämiä menetelmiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yritysten valitseminen salkkuun voi tapahtua monin eri tyyppisin kriteerein. Toimivaksi havaittuja menetelmiä ovat muun muassa henkilöperusteinen, liiketoimintaan, pörssiarvoon ja oman pääoman tuottoon perustuvat menetelmät:

Henkilö- perusteinen 

Jotkin sijoittajat seuraavat toimitusjohtajan ja johtoryhmän henkilöhistoriaa ja kuuntelevat heidän esiintymistään esimerkiksi yhtiökokouksessa.  Menestynyt toimitusjohtaja ja johtoryhmä pystyy yleensä ylläpitämään menestystä. Menestyneen ulkopuolisen toimitusjohtajan valinta voi olla hyvä enne. Menestyvät johtajat osaavat kaikissa tilanteissa kerätä ympärilleen onnistuvia ihmisiä ja he kykenevät tukemaan lähellään työskenteleviä.

Toimiala- ja liiketoiminta- perusteinen

Monet kaupallisen koulutuksen saaneet valitsevat mielellään sellaisia yrityksiä jotka ovat kasvavalla toimialalla ja joiden liiketoiminta idea on tuore ja mielenkiintoinen. Tätä tapaa käytetään erityisesti silloin kun kyseessä on pieni kasvava yritys. Liiketoiminta ei ole välttämättä vielä vakiintunut ja yritys on kasvuvaiheessa. Silloin ei välttämättä vielä ole historiatietoon perustuvia luotettavia tunnuslukuja ja on pakko luottaa liiketoimintasuunnitelman tietoihin. Mutta menetelmää hyödynnetään kyllä monasti menestyksellisesti myös vakiintuneisiin pörssiyrityksiin. Kasvuyrityksiä löytyy aina helpommin kasvavilta aloilta.

Pörssiarvoon perustuvat tunnusluvut

Sijoittajille kaikkein tutuimpia valintakriteereitä ovat sellaiset tunnusluvut kuten P/Eearnings, P/BookValue, P/CashFlow tai P/Sales. Niissä verrataan osakkeen pörssiarvoa johonkin menestystekijään. Näillä tunnusluvuilla löydetään pörssiarvoltaan edullisia yrityksiä.

Omaan pääomaan perustuvat tunnusluvut

Yritysjohdon käyttöön on uskottu yrityksen oma pääoma. Yritysjohdon menestystä arvioidaankin usein oman pääoman tuottoon perustuvilla  tunnusluvuilla kuten Gearing ja oman pääoman tuotto. Näillä kritteereillä löydetään menestyviä johtoryhmiä ja yrityksiä. Sellaisia jotka ovat pörssiarvoltaan kenties kalliita, mutta hyvästä syystä kalliita.

Osingot

Jotkin sijoittajat mittaavat sitä miten hyvin, ja kestävästi yritys maksaa osinkoja (tai ostaa omia osakkeitaan). Loppujen lopuksi yrityksen tulee osinkoja jakamalla tuottaa sijoittajille tuottoa. Sitä vartenhan sijoittaja on antanut yrityksen käyttöön pääomaa, että hän saisi yritykseltä osinkoa. Kypsien ja supistuvien toimialojen yritysten tulee olla erityisen hyviä osingonmaksajia. Tällä tavalla pääomat palautuvat sijoittajien kautta uudelleen kasvualoille. Kypsien toimialojen vakaat yritykset ovatkin parhaita osingonmaksajia ja ne päätyvät osinkokriteereillä sijoittavan salkkuun. 

 

 

       

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Siinä ne tosiaan ovat pähkinänkuoressa kaikki tavat, joita itsekin yritän käyttää kun valitsen yhtiöitä salkkuun tai seurantaan.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Minäkin olen yrittänyt käyttää noita menetelmiä ja joskus jopa menestyksellä. 

Täytyy kyllä myöntää että sijoitustoimintani on kärsinyt siitä että minun on vaikea nopeasti käsitellä havaitsemiani virhearvioita. Sijoitustoiminnassa tulee aina tilanteita, jolloin joutuu huomaamaan että tehty arvio oli väärä. Niin voi käydä kun tulee seuraava osavuotiskatsaus tai kun esimerkiksi korona alkaa levitä. Minun on näissä tilanteissa vaikea nopeasti tehdä uusi arvio ja toimia sen mukaan. Surutyö vie aikansa ja vasta hetken päästä olen valmis hyväksymään että olin tehnyt virheen.

Taitaa olla monella aika lailla sama tilanne. Tunteet pääsevät joskus kuninkaiksi ja vievät ja järki vikisee.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Sijoittajan esikuva voisi olla vaikkapa käärme, siis käärme. Kuopassaan liikkumatta lymyävä käärme, joka odottaa silmiään räpäyttämättä pullean saaliin tulemista taatusti riittävän lähelle ennen ratkaisevaa iskua - siinä on oikea sijoittajan esikuva.

 

Comment: 

Itse olen enemmän gepardi. Väijyn ja tutkin sopivia uhreja ja kun se löytyy niin isken nopeasti.

Comment: 

Ihmiset tykkäävät tuijottaa kaikennäköisiä tauluja ja taulukoita täynnä osakkeita. Paras laittaa rahat suoraan indeksiin. Jää sitten enemmän rahaa vaikka ostella niitä tauluja.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.