Meikäläisen ”markkinakatsaus”, osa 2 (tuli siis jo tavaksi)

Käyttäjän J.Vahe kuva

Olen vuosia välttänyt arvaamasta, mitä seuraavaksi tapahtuu ja keskittynyt varautumaan erilaisiin skenaarioihin. Tämä muuten on eräs sotahistorian maksiimi.

Toinen periaate on reservi. Olen pitänyt käteistä, vaikka se lokakuun alussa vaikeutuikin Norwegianin puolitettua korot, mutta yhä edelleen käteistä on.

Eräs menetelmä laskun alussa on myydä paremmin pärjänneitä osakkeita. Aiemmin mainitsin teleoperaattorit ennen osaria ja viime pe:na ja nyt ma:na Keskon A nousi tuntuvasti ilman syytä, joten sitä myin. Niin nousi myös Nokia (vähän) ja Neste (syystä), mutta niitä myin ma:na vain vähän. 

Kaksi lainaa on valmiiksi neuvoteltu ja ne täysimääräisinä nostaen velkavipu olisi jo hurjat 15 % kokonaisvarallisuudesta. En viitsi tehdä pankille työtä ilman todella hyvää syytä, joten velkaa nostaessa laskun pitää olla vielä paljon nykyistä syvempi.

Velkavivusta puhuminen on nyt tuonut mieleeni etenkin vuoden 1987, samaa en muista suhdannehuipuista v. 2000 tai 2007. Kun satasen osake maksaa enää 80 euroa – saati 50, turha siinä on mistään osingoista puhua. Velkavipu lyö näpeille laskumarkkinassa, vaikka siitä nousumarkkinassa onkin hyötyä. Ja pankit osaavat laskussa taatusti vaatia lisävakuuksia.

Mitä sitten edessä on? Ei harmainta aavistusta, mutta kerron, mihin olen varautunut. Syksystä 2007 syksyyn 2008 kurssit (SP 500) hiukan laskivat (lähinnä värisivät), mutta vain 8 kuukautta myöhemmin maaliskuussa 2009 indeksi oli alle 700, jolloin laskua syksystä 2007 kertyi yli puolet.

Mielestäni en silloinkaan liikaa hätäillyt, mutta liian aikaisin tuon kirjoitin. Toisaalta ATL on yhtä vaikea löytää kuin ATH.

2007 – 2009 verrattuna olisimme nyt nähneet vasta alun. Sitä en väitä sen kummemmin, mutta siihenkin olen varautunut.

 

____________________________________________________________________________

 

Muuten: löysin tuollaisen blogin: Kysymys on astetta Jukan listaa vaikeampi, mutta osaako joku suositella / torjua noita osakkeita? Samalla kirjoittajalla on kyllä lista DJIA:stakin, mutta ne tunnen.

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Lopun linkin listassa oli näemmä ihan tuttujakin firmoja, esim. BlackRock (BLK), Intel (INTC), JPMorgan Chase (JPM), PepsiCo (PEP).

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kiintoisa lista, osa yhtiöistä on salkussani ja muutama seurannassa. Yritän ehtiä käydä joitakin pintapuolisesti edes läpi.

Heikki 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.