Mayn brexit-sopimukselta matto alta saman tien

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Hillityn juhlan aihetta taloudessa saatiin olevinaan muutama päivä sitten, kun Theresa May väänsi EU:n kanssa kasaan lopulta luonnoksen brexitin ehdoista. Riemu sai kylmää vettä niskaansa saman tien, kun muutama avainministeri erosi hallituksesta, ja kapinatorvi on raikanut puolueessa ylipäänsä, kuten ennakkoon oli hyvin tiedossa.

Boris Johnson, kapinaleirin johtaja, käyttää aina vain kovempaa kieltä Mayta arvostellessaan. Hän aikoo kaataa Mayn niin parlamentissa kuin aika varmasti puolueen puheenjohtajakisassa. Ja Johsonilla on varsin paljon kannatusta puolueen ruohonjuuritasolla. Jo alkusyksystä esittämäni arvio on kurantti ja ajankohtainen.

https://www.piksu.net/artikkeli/tilauksessa-kova-ja-karvas-brexit

Mikään ei ole sen suhteen muuttunut, vaikka paperi nyt Mayn ja EU:n kanssa kasaan saatiin, kuten joskus oli väistämätöntä. Sen läpimeno on kuitenkin parlamentissa erittäin epätodennäköistä, kun jo hallituskin hajoaa nurkistaan - vaikka kiivaimmat brexitistit häipyivät siitä Johsonin johdolla jo aikaa sitten. Konservatiivit ovat todella hajalla, mutta yhtenäisyys on hakusessa työväenpuolueessakin, uusia vaaleja ajatellen.

Laskusuhdanne laskeutui aika tarkkaan ennusteideni mukaisesti. Brexitin kärähtäminen kovaksi eroksi tulee olemaan yksi niistä ilkeistä uutisista, jotka pitävät mielialoja matalana ja hallitsevat uutisia. Eikä siihen näy helpotusta.

Jos Mayn hallitus kaatuu, uudet neuvottelut EU:n kanssa ovat entistä tukalammat ja tulokset laihemmat. Yhteisymmärrys jää olemattomaksi, ja aika käy vauhdilla vähiin.

Ja vaikka toteutuisi se äärimmäisen epätodennäköinen vaihtoehto, että kovan linjan brexitistien luonnokset menisivät konservatiivien hallituksessa läpi vaikkapa puoluekokouksen ja pikaneuvottelujen jälkeen, sekään sopimus tuskin kelpaa parlamentin enemmistölle. Niin hajallaan ovat britit. Eikä kova brexit todellakaan tee hyvää kenenkään taloudelle, varsinkaan Britannian.

Kommentit

Comment: 

Suomen seuraavasta todennäköisimmästä hallituksesta; Rinteestä, Haavistosta ja Anderssonista?

Comment: 

Riippuu miltä kannalta katsoo. Sijoittajan kannalta kombo tuskin olisi paras mahdollinen, jos se tuo olisi, mutta elämässä on itse kullakin paljon muitakin intressejä, joten diplomaattisesti en sano enempää. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.