Markkinoiden todellisuudentajun heikkoudesta: tapaus Italia

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinoiden mielialat eivät useinkaan ole kytköksissä todellisuuteen kuin etäisesti. Kun Italiassa pidettyjen maalisvaalien tulokset kertoivat maahan syntyvän aika varmasti populistien johtaman hallituksen, markkinat eivät olleet moksiskaan, vaikka molempien vaalivoittajapuolueiden linjana oli velkaantumisen reipas kasvu. Kun molemmat olivat tiukasti eurokriittisiäkin, vakavaa ristivetoa EU:n kanssa sopi odottaa jopa enemmän kuin Silvio Berlusconin huseeratessa pääministerinä. Ja siitähän seurasi koko Eurooppaa tuskallisesti ravistellut eurokriisi.

Markkinat eivät vielä heränneet edes populistien muodostettua yhteishallituksen vastoin optimistisempia odotuksia. Täysin eri suuntaan kurkottavilla puolueilla oli vain yksi yhteinen agenda: kuluttaa valtion rahaa. Lega ajoi veroalea, Viisi tähteä avokätisiä kansalaisohjelmia. Niihin ei raha löytyisi muualta kuin velkamarkkinoilta, koska puolueiden kasvuohjelma ei todellakaan vakuuttanut.

Korko- ja osakemarkkinoiden kuvittelisi hätkähtävän tällaisessa tilanteessa saman tien, mutta mitä vielä. Italian valtionvelan korot eivät reagoineet ennekuin hallitus esitteli ensimmäisen sinänsä täysin odotusten mukaisen budjettinsa. Italian pörssikin kiskaisi nousukauden parhaan piikkinsä vielä toukokuun alussa.

Luottamus alkoi rapista vasta budjetin julkistamisen jälkeen. Mitään yllättävää siinä ei ollut, vaan noin 2,4 prosentiksi arvioitu budjettivaje oli puolueiden linjan mukainen. Nyt markkinat heräsivät: korot alkoivat nousta ja pörssi sukeltaa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-IT10Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-IT02Y/

https://www.tradingview.com/symbols/MIL-FTSEMIB/

Ero oli se, että tässä vaiheessa globaali laskusuhdanne oli kuitenkin jo ajamassa markkinoiden mielialat kohti kellaria. Donald Trumpin elvytyksen nostama euforia oli kääntymässä inflaation ja nousevien US-korkojen ahdistukseksi. Halpa raha oli loppumassa ja herkkyys kaikille ongelmille kasvoi sen mukaiseksi.

Itse varoitin sotkusta hyvissä ajoin jo edellisen tarkkaan muistavana. Nyt sitten ovat Italian ongelmatkin taas ajankohtaisia, ja todellisuus tekee tehtävänsä. Valtionvelka ei käy kaupaksi edes italialaisille, jotka ovat perinteisesti olleet valtionsa kärsivällisiä luotottajia kansainvälisten sijoittajien uskon jo hiivuttua.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-22/italians-rebuff-government-spending-plan-by-shunning-retail-debt

Kriisitietoisuuden lopulta herättyä Italian korot ovat nyt samalla tasolla kuin eurokriisin puhkeamisen ovella 2010. Italian pörssi on ylittänyt laskumarkkinan rajan eli tullut alas yli 20 prosenttia puolessa vuodessa. Kummatkaan eivät ole teknisen analyysini perusteella vielä lähelläkään pohjaa.

Eikä siihen näy fundamenttisyitäkään, ellei Italian hallitus vastoin odotuksia usko jos ei EU:ta niin ainakin markkinoita eli ota lusikkaa kauniisti kouraan pitääkseen vajeen kurissa. Noilla koroillahan se tietysti on ennen pitkää edessä, mutta sitä ennen hallitus kiljunee EKP:ta apuun euron hajoamisella uhkaillen. On ihme, jos jo eurokriisissä koetun tuskallisen väännön uusintaa ei nähdä.

Keskeinen pointti on: miten markkinat eivät tilanteen kehittymistä nähneet aiemmin, vaikka sen piti olla jokseenkin päivänselvää? Tähän minulla ei ole yksiselitteistä vastausta. Selvää kuitenkin on, että markkinoiden mielialat liikkuvat vahvasti muiden kuin tosiasioiden varassa. Italian poliittinen ja taloudellinen amokjuoksu oli ilmeinen jo ennen vaaleja gallupien perusteella, ja myöhemmät tapahtumat vain vahvistivat odotukset.

Markkinat reagoivat silti isolla viiveellä. Mutta mitään uutta siinä ei ole. Päinvastoin tämä kuuluu valtavirrasta poikkeavien analyysien ja sijoittamisen peruskiviin. Markkinat ovat usein väärässä, ja niiden tehokkuus pahasti ylimainostettua.

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Ei ole mitään toimivia valtionlainamarkkinoita Euroopassa. On vain EKP joka on ollut ainoa Italian valtionlainojen netto-ostaja. EKP:N ostot vähenevät -> Korot nousevat. Sama pätee ympäri maailmaa. Kun keskuspankkien luomat kuplat puhkeavat niin korot nousevat. Kun puhut Euroopan valtionlainamarkkinoista niin puhut lähinnä EKP:sta. Tämä ei voi jatkua ikuisesti ja lopulta kyyti on kylmää.

Comment: 

No nyt EKP voisi tietysti ostaa lisää Italian ja muidenkin maiden papereita, kun niitä vielä saa ja korjata markkinaa. Kohta on markkina puhdistettu kaikesta keskuspankin taseeseen. Ehkä siinä vaiheessa tyhmempikin tajuaa että "kasvusopimukset" olivat höpönhöpöä ja kasvua voi ikääntyvässä maanosassa pitää yllä vain kysyntää lisäämällä velalla setelikoneet punaisena eikä inflaatio siitäkään huolimatta mihinkään liiku.

Tässä myös paljastuu miten poliittinen tekijä EKP on. Italian paperi ei kelpaa, koska sitä halutaan rankaista ovelasti markkinareaktion kautta, jonka keskuspankki viimekädessä antaa laueta tai voisi olla antamatta.

Comment: 

Kiitos kommenteista. EKP:sta on tullut aina tärkeämpi omistaja, mutta niitä velkoja oli vielä alkuvuodesta muillakin, ihan yksityisillä sijoittajilla ulkomaita myöten, ja on niitä vielälin Italian pankeilla - iso syy huoleen, jos tilanne pahenee kuten on odotettavissa.

Yksityisten omistajien myyntiaalto on pistänyt korot nousuun. Tuo juttu on keväältä, mutta silloinhan tilanne alkoi tältä osin kuumeta.

https://insights.abnamro.nl/en/2018/05/global-daily-who-owns-italian-bonds/

Juttuni pointti oli, miksi ao sijoittajat eivät heränneet Italian ongelmiin jo aiemmin, vaikka ne olivat aivan ilmeiset. Markkinoita pidetään erinäisten teorioiden mukaan niin viisaina, että ne hinnoittelevat aina arvopaperit oikein, ja mm sen vuoksi sijoitusten ajoittaminen ja valitseminen on hyödytöntä, koska mitään alennusmyyntejä tai hypeä ei ole olemassa tehokkaiden markkinoiden ansiosta. Siltäkö tuo näyttää vaikka Italian kohdalla?

Eikä EKP:nkaan tuki Italialle ole varmasti rajatonta tai ehdotonta. Sehän oli tappelun ydinluu jo Berlusconin kanssa, ja hän hävisi sen joutuen lähtemään pääministerin paikalta, koska parlamentin oli valittava EU:n tuen ja Berlusconin välillä. Samantapainen taistelu on edessä kohta nykyhallituksen kanssa ilman suurta ihmettä. EKP ei osta jokaista Italian paperia, jos se ei yritäkään pitää budjettia kurissa. Se on OMT-ohjelman ehto.

Ja Italia kiristää euron hajoamisella, jos tukea ei tule. Populistithan inhoavat euroa ja EU:ta jo valmiiksi. Olen ällistynyt, jos sama draama ei toistu.

Comment: 

EKP ei osta jokaista italian paperia. Ja siinä EKP tekee politiikkaa ts. yrittää suoraan vaikuttaa siihen minkälaista talouspolitiikkaa tietyllä alueella tehdään. Ja kyllä Italian velkaa on vielä sentään muiden taskussa. Ilmeisesti jopa 80%. Minun pointti on että EKP pystyisi hoitamaan ongelman pois, jos haluisi, mutta se haluaa tehdä tietynlaista politiikkaa. Ehkä päättäjät menisivät hiukan sekaisin jos taivaalta (EKPsta) sataisi vielä enemmän rahaa ja suoraa budjettivajeen paikkaamiseen. Ja jos ennustan tähän suuntaan on pakko mennä ja se luo työtä ja hyvinvointia paljon paremmin kuin vajeiden tuijottaminen ja velkakirjojen ostaminen markkinoilta (austerity). Aikamme analyysi ei tule olemaan kaunis historiankirjoissa.

Miksi sitten markkina heräsi niin myöhään, se oli se pääkysymys. Markkina on optimisti, jos kuitenkin.... mene ja tiedä. Sitäpaitsi optimisti päätelmä voi olla ihan hyvä. En usko että keskuspankki antaa helvetin jäähtyä vaan tulee ottamaan lusikan kouraan jos tilanne menee liian levottomaksi. Tämä on nyt tällaista puukkojen kalistelua, kun ei vielä ole kunnon paniikki ja talous pysähtynyt. En vain usko että on kovin viisasta mennä sotkemaan asioista (ja tämä neuvo koskeee EKPtä enemmän kuin Italiaa) periaatteellisilla asioilla. Sokea reettakin näkee että kansantaloutta pitää katsoa ihan eri tavalla kuin mihin on totuttu silloin kun väestö on kasvanut. Muutos uuteen normaaliin ei tapahdu hetkessä, varsinkin kun niin harva ymmärtää mitä raha on, mistä se tulee ja miten se vaikuttaa kansantalouteen. Ne jotka ymmärtävät hyötyvät henkilökohtaisesti että jatkamme suht samalla tavalla kuin tähänkin saakka. 

Comment: 

Keskuspankkien rooli taloudessa on hyvinkin kiintoisa aihe, mutta väistän siitä jatkamisen tässä kohtaa, koska se menee niin paljon ohi varsinaisen aiheen ja on niin iso asia perattavaksi. Sen voin kuitenkin sanoa, että linjasi ei taatusti ole suosittu sijoittajien keskuudessa. Tällä en niinkään viittaa itseeni vaan kokemuksiin aihetta koskevista keskusteluista. 

Comment: 

Heikki vesi kielellä seuraavaa markkinakatsaustasi. Milloin siis dropataan lokakuun pohjien alapuolelle (jenkkilässä)?

Comment: 

kiitos jukka nyt painan markkinakatsauksen vaikka itku silmässä, alla on iso kostea kekkeri ja olo sen mukainen mutta sorvi kutsuu

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

että iso kostea kekkeri antaa seesteisen olon.

Selvyyden vuoksi totean, että vaikka olenkin (tieto)kirjailija, niin ei ole ihmeesti kokemusta. Oman ammattini varjopuolia on, että pitää olla joskus ihan selvänäkin crying

Comment: 

Jostain kaukaa nuoruudesta muistan että olo oli seesteinen ja innostunut krapulassa, mutta muistikuva saattaa pettää näin leveällä aikaikkunalla...

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.