Markkinoiden sokeus: tapaus Abb Vie

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Abb Vien osakekurssi ei kuvaa yhtiön taloutta, vaan sijoittajien sekavuutta

Luottamus on sijoittamisessa hyvä asia oikein kohdistuessaan. Se tarkoittaa uskoa laatunsa todistaneiden yhtiöiden kykyyn selviytyä ongelmistaan, olkoon niiden tausta mikä tahansa.

Biolääkeyhtiö Abb Vie on alansa johtavia yhtiöitä maailmassa, suomalaisessa mittakaavassa jättiläinen. 33 miljardin dollarin liikevaihto on 30-kertaa suurempi kuin Orionilla ja reilusti Nokiaakin kookkaampi.

Abb Vieta on pidetty taantuvana tai ainakin heikkona sijoituskohteena, koska se on ollut poikkeuksellisen riippuvainen yhdestä tuotteesta, maailman rahamäärässä myydyimmästä lääkkkeesta Humirasta. Patenttioikeuden rauettua sen tuotto on Yhdysvaltojen ulkopuolella laskenut voimakkaasti kopiolääkkeiden paineessa.

Ongelma on kaikille lääkeyhtiöille yhteinen, mutta Humiran kohdalla erityinen johtuen sen epätavallisen suuresta roolista yhtiölle. Hyvien yhtiöiden tapaan Abb Vie ei kuitenkaan ole katsellut päätuotteensa Yhdysvaltojen ulkopuolista alamäkeä kädet taskussa, vaan kohentanut asemaansa uusilla tuotteilla ja yritysfuusiolla.

Humiran kansainvälinen tuotto jatkaa laskussa - joskin Yhdysvalloissa kasvaa, koska patenttioikeus on siellä vielä voimassa. Sitäkin tärkeämpää on, että nousevat lääkkeet kompensoivat Humiraa. Ja trendin voi odottaa voimistuvan niiden volyymien ennen pitkää saavuttaessa Humiran. 

Imbruvicasta uusi keulatuote

Se voi viedä aikansa, muttei ikuisuuksia kehityksen edetessä vallitsevien parametrien mukaan. Verisyöpälääke Imbruvicasta on tulossa seuraava keulatuote. 30 prosentin kasvu myynnissä on hurja tahti mille tahansa tuotteelle, saati lääkkeelle.

Niiden tuotannossa kallis osa prosessia on kehitystyö. Sen onnistuttua tuotantovolyymeja voi kasvattaa hyvin kustannustehokkaasti.

Tästä syystä parhaat lääkeyhtiöt kykenevät niin vankkaan kannattavuuteen ja korkeaan pääoman tuottoon. Jos yhtiön kehitystyö pelaa, vapaa kassavirta on ruhtinaallista. Se on ollut ominaista Abb Vielle vähän vaikeampinakin aikoina. 

Liikevaihto ei kasvanut 2019 kuin vajaan pari prosenttia, mutta sekin on paljon, kun osakkeen hinta viittaa taantuvaan yhtiöön. Halvimmillaan kesän lopulla osake kiskaisi 60 dollarin pintaan.

Noin 60 dollarin hinnalla reaaliseksi osinkotuotoksi oli tulossa kahdeksan prosenttia. Markkinat arvioivat täysin pieleen Abb Vien kyvyn selviytyä Humiran ongelmista. Pilkkahintaisempaa osaketta harvoin näkee, etenkin tämän kokoluokan yhtiöissä.

Kurssin heilunta on päätöntä

Markkinoiden pelot ja pessimismi osoittautuivat pupuksi. Samaa soopaa ovat aika varmasti happamat arviot Abb Vien ja kilpailijan Allerganin fuusion mielekkyydestä.

Hyvät yhtiöt hallitsevat yleensä liiketoimintansa paremmin kuin katsomosta huutelevat kriitikot. Ja monet sijoittajat tuijottavat edelleen Humiraa sen lyhyen aikavälin vaikutusten takia.

Lyhytnäköisyys on markkinoiden klassisia tauteja. Fokus on seuraavassa kvartaalissa tai korkeintaan vuodessa - vaikka hyvä sijoittaja on maratoonari. Abb Vien kohdalla matka on tosin taittunut tuottoisasti koko ajan.

Abb Vien kurssi ei ole vielä likikään 2018 alun huippuaan, jolloin osakemarkkinat ylikuumenivat kollektiivisesti - aivan kuten Piksussa arvioin pitkin syksyä. Kun korjaus sitten iski, tällainenkin osinkokone pantiin roskalaariin paniikin keskellä.

Laskumarkkina oli ehdottomasti paljon absurdimpi kuin kova raketointi. Kyse oli puhtaasti markkinapsykologian äärimmäisyyksistä.

Syksystä asti osake on kiskonut ylös 50 prosenttia. Heilunnan perusteella Abb Vie on jonkun Outokummun kaltainen vuoristoratasyklinen, jonka talouden ennakointi muistuttaa lottoa. Se ei voisi olla kauempana totuudesta.

Markkinat ovat maanisdepressiivinen eläin, kuten Warren Buffett osuvasti irvailee. Mutta sen parempi - muuten ei alennusmyyntejä olisi.

Onko Abb Vie edelleen hyvä sijoituskohde? Sijoittajasivusto Pörssihaukka kertoo:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Kattelin osaketta 25.6.2019 65$ kun ABBV teki ostotarjouksen Allerganista. Osake vaikutti silloin melko halvalta vaikka koko Humiran olisi poistanut tuloksesta. En kuitenkaan ostanut, koska salkusta löytyi jo kaksi lääkefirmaa enkä hajautuksen takia halunut enää lisää lääkeriskiä.

Tällä hetkellä on todella vaikeaa löytää laatua kohtuu hintaan. PM, GOOGL, SAP ja AMZN ovat ainoat joita voisin ostaa.

Comment: 

Totta, että monet osakkeet on jo vähän hintavia, mutta aina siellä jotain sopivaa löytyy. Jenkkimarkkinan etu on, että hyvätkin osakkeet seilaa ennen pitkää alas, kun markkinoilla on mistä valkata, ja sitten jotkut Teslan kaltaiset hotstockit imaisee kaikkien huomion.

Muutamat laatusykliset on edelleen halpoja. Varsinkin kun taas kerran saatiin kunnon volapiikki keskipitkän trendin päätteeksi.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.