Markkinat liikkuvat ennen uutisia

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ruotsalaisten mielestä aika ei olekaan enää niin huono uusille avaimille.

Olen Piksussakin usein eritellyt, kuinka sijoittamisen suuria harhakuvia on uutisten ja virallisten tietojen merkityksen ylikorostus. Hitusen karrikoiden voi sanoa, ettei niihin pidä kiinnittää huomiota ilman erityistä syytä. Tärkeät tiedot ovat suursijoittajilla ennen niiden julkistamista ainakin yleensä. Se on teknisen analyysin yksi kivijaloista.

Teknisen analyysin idea on tulkita ennen kaikkea suuren rahan liikeratoja markkinadasta, koska iso raha liikuttaa markkinoita. Noita käänteitä voi tulkita tiettyyn mittaan – joskus hyvinkin tarkasti, joskus toki vähemmän.

Uutiset, etenkin taakse jääneet tilastotiedot, eivät merkitse markkinoiden isoille pelureille mitään täysin vanhentuneina. Markkinoille arvokas tieto on tärkeiltä osiltaan tiskinalaista, eli piensijoittajat saavat sen aina myöhässä julkisen tiedon varassa ollessaan.

Julkisen tiedon, etenkin taakse jääneiden tilastojen perässä juoksemalla pärjää sijoittajana varmasti päin prinkkalaa. Olen tämän oppinut kantapään kautta jo vuosia sitten, ja tuo kokemus on sijoittajasivusto Pörssihaukan perustamisen keskeisiä syitä.

Rakennussektori nousee vastoin virallista viisautta

Mainio esimerkki on Ruotsin asuntomarkkina, joka virallisen tiedon mukaan tärisee edelleen umpijäässä. Pörssihaukka on korostanut syklisen suositysyhtiön JM:n yhteydessä, että lehtien ja virallisten analyysitahojen arvioilla kannattaa nakata kuikkaa. Niiden lopulta herätessä sijoittajalta on auttamatta paras pala nousua jo takana, ja riskit päinvastoin jo reippaasti kasvaneet.

Laadukkaan ja monista liemistä finanssikriisiä myöten selvinneen, Suomessakin toimivan rakentajan tekniset indikaattorit olivat vahvasti nousussa jo viime talvena – ja niinpä vain osake sitten onkin kirmannut kesään päästyä. Näin on käynyt vähän kaikille rakennusalan ruotsalaisille yhtiöille, kuten NCC:lle, Skanskalle ja Byggmaxille.

Virallisen tiedon ja viisauden mukaan kurssinousu ei ole perusteltu, koska uutiset eivät sitä tue. Teknisen analyysin ja suhdannekokemuksen perusteella asia on päinvastoin.

Asuntomarkkinoiden taantumat eivät kestä ikuisesti. Niin ei käynyt edes Yhdysvalloissa valtavan subprime-kriisin seurauksena, vaikka tuolloin höpistiin vuosien rakennuslamasta asuntojen ylitarjonnan ja asiakkaiden maksukyvyttömyyden vuoksi. Ala toipui ällistyttävän nopeasti.

Nyt jo varovaisen valoisia uutisiakin

Ruotsin asuntomarkkinoiltakin alkaa jo tippua varovaisen valoisia tietoja. Svenska Enskilda Bankenin tutkimuksen mukaan kotitaloudet odottavat jo asuntojen hintojen nousua matalien korkojen tuella. Toinen pikku-uutinen kertoi pankkien aloittelevan taas kisaa asuntolainojen marginaaleilla.

Nämä ovat ensimmäisiä virallisia tietoja Ruotsin asuntokuplan jälkeisen markkinan toipumisesta. Ne ovat vielä hyvin hentoja lajissaan, ja monen mielestä aivan liian keppoisia sijoittamisen perusteeksi. Tällaiset sijoittajat panttaavat osakkeen ostoa siihen asti, että yhtiöiden tulosraportit varmasti kertovat jo kohtalaisen vahvasta suhdanteesta niin liikevaihdossa kuin kannattavuudessa.

Pörssihaukan mielestä kyseinen strategia on täysin väärä erityisesti syklisten yhtiöiden kohdalla. Ne ovat vilkkaita liikkeissään. Rakentajat eivät näe hyviä vuosia yhdessä putkessa kuin pari kolme. Sen huomaa jo kurkkaamalla rakennusyhtiöiden osakekursseja.

Kotitalouksien hintaodotukset ovat nousseet jo talvesta asti, kuten SEB:n grafiikka havainnollistaa. Käyrä on kohtalaisen identtinen JM:n ja Skanskan osakekurssin kanssa.

Iso raha on nähnyt suhdanteen jo jonkin aikaa kotitalouksien kanssa samalla tavalla. Norjalainen kokenut suursijoitusyhtiö Obos hankki jo talvella JM:n osake-enemmistön markkinan pohjasta, vaikka analyytikkojen konsensus ei operaatiota varmasti suositellut.

Obosin hankintojen tultua julki negatiiviset arviot muuttuivatkin jo varovaisemmiksi, sen verran kovat näytöt sillä on sijoittajana yleensä ja varsinkin syklien lukijana. 

Kotitalouksien odotusindikaattori on noussut jo talvesta asti…

Kuten tekivät JM:n osakekurssi ja etenkin viikkoindikaattorit…

…Samoin kilpailijan Skanskan, joskaan eivät yhtä vahvasti.

Kuvio sama molempiin suuntiin

Juuri näin toimivat markkinat suhteessa julkiseen tietoon – ne liikkuvat ennen sitä. Kun suhdanne on varmasti kohentunut senkin mukaan, osakekurssit ovat posottaneet varsinaisen alennusmyynnin jo kauas taakse.

Ja kun virallisen tiedon mukaan rakentamisen kaltaisella syklisellä sektorilla menee loistavasti, osakkeet on varmasti hinnoiteltu täyteen arvoonsa, yleensä reippaasti ylikin. Tuolloin osakkeet vaikuttavat halvoilta tulosten valossa, mutta suhdannetaite on jo lähellä.

Eikä tuostakaan suhdannetaitteesta tule virallista tietoa kuin vasta pahasti myöhässä. Kuvio kulkee aina samalla tavalla. Aluksi kurssisukellus nostaa ihmettelyä. Sitten alkaa heikentyvien osarien liuta, jonka aikana moneen kertaan liikkuu arvioita osakkeen jo sopivasta hinnasta.

Mutta käänne ei tule vieläkään, ja usko hiipuu kielteisen uutisvirran mukana. Ei, tähän sektoriin ja yhtiöön ei kannata koskea ennenkuin saamme parempia uutisia.

Se juuri on tilanne nyt Ruotsin rakennussektorilla. Jonkin ajan päästä sävel vaihtuu, mutta halvat osakkeet ovat jo viisaan rahan taskussa.

Sykliset ovat vaativa taitolaji

Vaikkapa äsken Pörssihaukassa pintapuolisesti perattu Lehto Group on tästä malliesimerkki. Suhdanteen huipulla se oli suosittajien lemmikki, nyt sylkykuppi. Jos Lehdolla alkaa taas parempi vaihe, on se hinnoiteltu osakkeeseen paljon ennen kuin konsensus käänteen näkee.

JM:kin oli vielä kevääseen asti shortaajien suosikki Tukholman pörssissä, enkä törmännyt tuolloin yhteenkään osta-suositukseen. Myy-suosituksia ei tarvinnut vainukoirien kanssa etsiä. Saattavat olla shortit jo vähissä, ja kohta myyntisuosituksetkin.

Julkisen tiedon ja markkinoiden todellinen suhde korostuu parhaiten suhdanneherkissä yhtiöissä, joskaan ei koske vain niitä. Mutta juuri syklinen sijoittaminen on taitolaji, jonka vaativuutta ei parane vähätellä millään menetelmällä. Ilman oikeanlaista ennakointikykyä siinä ei varmasti menesty.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan aineistosta:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.