Markkinat ennustivat oikein Storan konttaamisen

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinat alkoivat hinnoitella rapautuvaa suhdannetta hyvissä ajoin - ennen raportteja

Arvioin keväällä, että metsäsektorilta ei kannata odottaa nopeaa nousua, koska sen voimakas kurssipudotus ei varmasti ollut aiheeton, jos kohta markkinan pohjien arviointi aina vaikeaa onkin varsinkin syöksyn porhaltaessa parhaimmillaan. Mutta Stora Enson tuore osari todisti, että syklisten osakkeiden ja yhtiöiden tuloskunnon suhde on juuri tämä.

Storan liikevaihto on jonkin verran laskussa, vaikka eivät myyntitulot huonossakaan suhdanteessa tapaa ylettömästi pudota. Kannattavuus sen sijaan sakkaa syklisten tapaan kunnolla.

Operatiivinen liiketulos puolittui, samoin sijoitetun pääoman tuotto. Nettotuloksesta hupeni kaksi kolmannesta. Ja yhtiö povaa kysynnän heikentyvän yhä, ja paperin hinnan laskun jatkuvan Euroopassa. Ohjeistus on aika hyytävä.

Syklinen sijoittaja ei voi odottaa raportteja

Kaikki näytti aivan toiselta vuosi sitten. Q3 kuului vielä suhdanteen huipentumaan, ja metsäsektorin mahtavaa tilaa ihasteltiin. Näin tapahtuu aina jyrkänteen reunalla, kun kyse on syklisistä. Suhdanteet yllättävät julkista tietoa odottavan aina housut nilkoissa. Niin tapahtuu suhdanteen molempiin suuntiin.

Kohta alkoi osakekurssien sukellus, jota suuresti ihmeteltiin, vaikka sitä sykliset tekevät säännönmukaisesti. Ja sitten seuraa heikentyvien raporttien aika. Ja aina samassa järjestyksessä. Ensin liikkuvat markkinat, sitten raportit.

Tämä on aina marssijärjestys markkinoiden ja yleisessä jaossa olevan tiedon suhteen, ja se pätee etenkin syklisiin yhtiöihin. Sen vuoksi Pörssihaukka ei nojaa niiden suosituksissa mihinkään muuhun kuin tekniseen analyysiin, ja tietysti yhtiöiden valinnassa todistettuun laatuun.

Metsäsektoristakin tulee taas houkutteleva kohde, eikä siihen luultavasti kauan mene. Piensijoittajakin voi pärjätä pelissä teknisellä analyysilla. Se on ainoa tapa tulkita ison eli parhaalla tiedolla varustetun rahan liikkeitä hyvissä ajoin.

Storasta voi tällä perusteella tulla syklinen suositus jopa joidenkin kuukausien sisällä. Ei välttämättä, mutta mahdollisesti. Ennen pitkää metsäsektorin suhdanne joka tapauksessa taas taittuu, tällä kertaa tietysti ylös.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.