Markkinakatsaus: VIX:in pitkät indikaattorit nousevat

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinoiden epäsuhtaisuus jaksaa ihmetyttää. Euroopassa pörssien keskipitkä nousu jatkuu, ja pitkä trendi on myös yhä selvästi ylös. Aika hitaasti nousu ottaa kuitenkin vauhtia, vaikka takana on muutaman kuukauden korjausliike – ja sen takana reipas kesädroppi. Euroopan pörssit eivät ole kovinkaan paljon kevään 2015 QE-huuman yläpuolella, Eurostoxx on yhä sen alapuolella. Joten se siitä pitkästä hurjasta sonnimarkkinasta.

Joka tapauksessa ylöspäin on elävän suunta, joskin aika lailla viikon satseissa sahataan korjauksia tehden. Ensi viikon pitäisi olla taas reippaampaa nousua.

Yhdysvaltojen pörssejä ei voi kuin äimistellä riemunsekaisella pelolla. Kuten olen sanonut en ole koskaan nähnyt moista kiitolaukkaa indekseissä, enkä sellaista löydä yli 50 vuoden kattavasta teknisestä datastakaan. Kulmakertoimelle, jolla isot indeksit syöksyvät taivasta kohti, ei ole vertaista.

Samaan aikaan VIX:in pitkät indikaattorit ovat reippaassa nousussa. Vastaavia tilanteita on ollut ennenkin. VIX:n kuukausi-indikaattorit pohjasivat tällä vuosikymmenellä 2011 keväällä ja kesällä 2014. SP500 piikkasi vuonna 2011 juuri keväällä pisteluvussa noin 1400. Siitä alkanut pudotus kesti suurin piirtein vuoden loppuun. Euroopassa liike oli jokseenkin samanlainen kuten yleensä muuten, mutta monessa pörssissä notkahdus uppposi paljon syvemmälle. Näin muun muassa Helsingissä. Eurostoxx50 koukkasi 3000 pisteestä vähän päälle 2000.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversiktFI.html

https://www.marketwatch.com/investing/index/sx5e/charts?countrycode=xx

Seuraava laskumarkkina alkoi keväällä 2015 heti EKP-huuman taituttua, ja se jatkui kevättalvelle 2016, jonka maailmanlopun tunnelmat ovat ainakin minulla ja toivottavasti lukijoillakin vielä tuoreessa muistissa.

2011 pörssit lopettivat nousunsa käytännössä saman tien, kun VIX:in kuukausi-indikaattorit lähtivät ylös. 2014 kesti sen jälkeen vielä vajaan vuoden ennen kuin pörssit koukkasivat huiput ja lähtivät laskumarkkinaan. Yleensä kestää ainakin joitakin kuukausia, että pitkien indikaattorien liike realisoituu pörssien heilunnaksi ja pudotukseksi.

Tällä kertaa VIX:in kuukausi-indikaattorit pohjasivat viime kesän lopussa, josta ne ovat alkaneet nousta viime viikkoina aika tanakasti. Jos historiasta on vähänkään merkkiä, ei huippujen pitäisi olla kovin kaukana enää. Pitkien indikaattorien liike pohjasta kattoon kestää tavallisesti maksimissaan vuoden, ja sen sisällä pörssien huiput ovat käsissä.

Tältä puhtaasti tekniseltä kannalta tilanne muistuttaa syksyä 2014, josta kesti reilut puoli vuotta laskumarkkinan alkuun. Se tosiaan alkoi samanlaisesta pörssit hetkessä taivaalle pamauttaneesta optimismin huumasta, joka nyt riehuu USA:ssa. Euforia oli juuri samanmakuista. Parempi muistaa, että tunnelmat muuttuvat nopeasti markkinoilla. 

Ounastelin jo aiemmin mahdollisesti myrskyisää syksyä kevääseen ulottuvan nousuhuuman jälkeen. Teknisen analyysin perusteella en näe syytä vaihtaa tässä kohtaa skenariota. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.