Markkinakatsaus: VIX heräilee, euro yhä uppoaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Odottelin muutama viikko sitten lähiajoiksi pörssien dippiä, ja semmoisen viime viikolla saimme. Liike on vielä mielestäni kesken eli odotan ensi viikolla käytävän syvemmällä. Joko pari kuukautta kestänyt nouseva keskipitkä trendikin taittui, sitä en uskalla vielä sanoa, mutta mahdotonta se ei ole. Siinä tapauksessa lasku sahailee alas useita viikkoja.

VIX on joka tapauksessa heräilemässä, mutta sen liikkeet voivat viedä aika pitkään ennenkuin se huitoo dramaattisilla tasoilla. Se tapahtuu vielä ennen talvea, kenties jo kesällä, mutta täältä asti sitä on mahdoton tarkkaan ajoittaa kuin tuurilla. Mennään viikko kerrallaan, mutta suuri ihme on, ellei viimeistään syksyllä rytise.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Tuohon myräkkään liittynee Italian velkakriisi eli sen korot karkaavat pelottaville tasoille ja poliittinen draama alkaa jyllätä. Puhutaan eurokriisin paluusta ja pelot ovat kovat, eivätkä aiheetta, kun katsoo Italian hallitusta (kts edellinen juttuni aiheesta). Kun soppaan lisätään rahapolitiikan kiristyminen USA:ssa, EU:n sisäinen hajanaisuus, globaalin huippusuhdanteen jäähtyminen ja Trumpin tervehdykset keittiöstään, niin hermoiluun on kyllä syitä kotitarpeiksi.

Kaiken kukkuraksi vaikuttaa TA:ni mukaan siltä, että pitkien korkojen nousu alkaa olla USA:ssa pulkassa. Jos tuottoero, joka on kaventunut jo alle 0,5 prosenttiin kaksi- ja kymmenvuotisen paperin välillä, vielä supistuu niin suhdannetaite alkaa olla selviö. En julista vielä mitään, mutta oireet ovat selvänsuuntaiset.

Ja epäileville tuomaille muistutan taas, että jo helmikuussa povaamani euron taite dollaria vastaan toteutui. Hiukan myöhemmin annoin arvion trendin pohjasta, joka oli 1,15 taalaa. Se on kohta pulkassa, ja euro aina vain sukeltaa. Odottelin jo välipohjaa muttei vieläkää kuulu, joskin kohta sen pitäisi tulla - ehkä juuri siinä 1,15 kohdalla. No, se on tyypillistä sekin, että trendin taituttua vauhti voi olla kiivasta. Kovin monelta muulta ennustajaeukolta tuskin moista arviota tuohon aikaan kannattaa etsiä.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

Euron nousu kruunuakin vastaan alkaa olla TA:ni mukaan pulkassa, mutta asiassa on vielä joitakin kysymysmerkkejä, joten en anna tarkempia ohjeistuksia. Odottelin jo aiemmin käännettä kesäksi, mutta en naulaa sitä vielä seinään, vaikka kp-trendi kirkkaasti taittuikin.

https://fi.investing.com/currencies/eur-sek-chart

Seuraan kuitenkin nyt tilannetta tarkasti. Selvyyttä saataneen kesän aikana, joten kruunusta kiinnostuneiden kannattaa pysyä kanavalla, jos toki muistakin syistä.

Kommentit

Comment: 

jenkkiosakkeiden 1% tippuminen kuukauden huipuista ei ole mikaan dippi. sita paitsi eurosijoittaja ei ole karsinyt edes tuostakaan jenkkiosakkeissa.

toivotaan etta syksylla viimeistaan rytisee. seuraamani osakkeet ovat vain entista kauempana maarittelemistani ostohinnoista...

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Ei toki kaksinen dippi joskin Euroopassa se oli vähän reippaampi. Mutta eivät markkinat useimmiten liiku kiivaasti, ja tässä tapauksessa VIX on vielä sen verran unelias, että isompaa rytinää on odoteltava. Mutta tulee se aivan varmasti tämän vuoden aikana, tai sitten lopetan tämän homman.

Comment: 

Ei kai sitä yhteen ohilaukaukseen kannata hommaa lopettaa ;-)

Mieluummin syksyllä rytinä, niin kerkeää kasaamaan ostoskassaa. Lokakuu voisi olla hyvä, jossain siellä puolivälin kieppeillä.

Sivuhuomio aikaisemmasta tekstistäsi: Kävin katsomassa Yhdysvaltain BKT:tä tarjoamasi linkin takaa. Sivustolla oli nätisti listattuna myös muiden maiden BKT:tä vuodelta 2016. Listassa oli muun muassa G20 maat suuruusjärjestyksessä BKT:n mukaan. Kyseisestä listasta näki kristallin kirkkaasti sen, miksi EU on merkityksellinen projekti. Ensinnäkin koko EU-alueen yhteenlaskettu BKT pääsee jo lähelle Yhdysvaltain BKT:tä, joka on siis maailman suurin. Euroalueenkin yhteenlaskettu BKT pääsee toiselle sijalle suuruusjärjestyksessä, joskin Kiina kolkuttelee hyvin lähellä kolmantena (voi olla nykyään mennyt jo ohikin). Jos taas tarkastellaan suurimpien EU -maiden BKT:tä, niin niitä toki listalla on, mutta yksittäisinä talouksina ne jäävät huomattavan kauas kärjestä.

EU:n avulla euroopan maat pääsevät siis talousalueen koolla mitattuna kolmen kärkeen, ja tämä jos mikä on kaikkien jäsenmaiden etu. Toki projektissa on vielä paljon hiomisen varaa. Osa ongelmista johtunee kuitenkin vain siitä, että itsenäisenä valuutta-alueena oleminen on historiallisesti vielä niin lähellä, että yhtenäisenä valuutta-alueena toimiminen ei ole vielä oikein iskostunut menneitä aikoja eläneiden päähän. Jos yhtenäisessä valuutta-alueessa yrittää elää itsenäisen valuutta-alueen mentaliteetillä, niin kyllähän siitä sitten ristiriitoja syntyy.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kiitän rohkaisusta!

Syksy on tavallinen myräkkökausi markkinoillakin, ja indikaattorien mukaan sinne sitä sopii taas odottaa. Toisekseen on suuri ihme jos ei ainakin kerran tule ennen uuttavuotta kovempi pauke, VIX ei ole koskaan jättänyt riehaantumista yhteen kertaan vuodessa, nyt siis takana tuo helmikuu vasta.

Juu, EU ja euro on talouden suurvalta, USA:n suuntaan ei tarvitse yhtään katsella hattu kourassa. Bodia on, kun vaan sitä pidetään koossa yhtenäisesti mm kauppaneuvotteluissa. Yhtenäisen talousalueen edut olivat muutenkin integraation keskiössä alusta asti. 

Comment: 

Nyt jos toteutuvat uudet vaalit Italiassa kun pressa torppasi euroavastaisen talousministerin niin siinähän on riehan aihe valmiina: uudet vaalit syksyksi ja raivostuneet kansalaiset kostavat pressalle antamalla äänensä eurokriitikoille. Kovin kuulostaa tutulta takavuosilta...

Comment: 

Kenties tämä: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/olisitko-valmis-ottamaan-miljoonan-op...

Muistan nähneeni pieniä uutisia tästä aiheesta aiemminkin. Trendi vaikuttaa jonkinkokoisen velkapommin kumuloitumiselta (onko se sitten suhteellisesti iso vai pieni, sitä en osaa sanoa). Ehkäpä tuostakin jokin kriisi vielä joskus puhkeaa (jutussa linkki myös alkuperäiseen WSJ uutiseen, joka vaatii kirjautumisen).

Jos on aikaa lueskella, niin suosittelen tutustumaan tähän sijoitusblogiin: https://dashofinsight.com/

Bloginpitäjä kokoaa melko laajasti erilaista taloudellista dataa Yhdysvalloista viikkokatsaukseensa.

Comment: 

Kiitos linkistä täytyy kurkata. Hurjia velkoja,ei käy kateeksi.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.