Markkinakatsaus: VIX asettui, mutta tuskin pitkäksi aikaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kun markkina on volatiili, ylös ja alas reissataan hurjaa kyytiä. Vauhdikas meno saanee jatkoa, vaikka joksikin aikaa heilunta voi tasaantua kovimman rysäyksen ja paniikin asetuttua. Ja Euroopassa osinkokausi on jo alkanut, se toki lisää heiluntaa aikanaan alaspäin, jahka osingot ovat kilisseet tilille.

VIX on rauhoittunut, mutta en usko sen kestävän nyt kovin kauan, vaan ennustan reipasta liikettä koko vuodeksi lyhyet rauhalliset jaksot pois lukien. Teknisesti tilanne on kuin kevättalvella 2015 kuten olen aiemminkin sanonut. Rajua paniikkia seurasi vielä uskon palautuminen, mutta se ei kestänyt kauan.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

EKP-euforia vaihtui kasvavaksi paniikiksi, kun Yhdysvalloissa yhtiöiden tulokset alkoivat heiketä. Sitä kesti vuoden verran, kuten kävi markkinoillekin. Laskussa mentiin kautta maailman Yhdysvaltojen vanavedessä, vaikka lukemattomilla yhtiöillä meni vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin. Yhdysvalloissa esim. laaja Russell 2000 upposi parikymmentä prosenttia, mikä jostain syystä unohtuu markkinaneropateilta, heidän mukaansa on menty kymmenen vuotta ilman korjauksia.

https://www.marketwatch.com/investing/index/rut/charts

Euroopassa laajin iso indeksi Eurostoxx ei ole vieläkään päässyt 2015 kevään piikin päälle. Kohta tulee kasaan kolme vuotta laskumarkkinaa, vaikka olemme kuulemma olleet vuosia valtavassa pörssihuumassa. Eikä teknokuplan aikainen piikkikään ole vieläkään jäänyt taakse, nippa vajaassa 20 vuodessa.

https://www.marketwatch.com/investing/index/sxxp?countrycode=xx

Fundamentit ovat samankaltaiset kuin kolme vuotta sitten. Yhdysvallat potee ylikuumentumista, josta seuraa rahapolitiikan kiristyminen ja ilman ihmettä inflaation vaikutus yhtiöiden tuloskuntoon. Nousumarkkinat eivät kestä normaalisti kuin pari kolme vuotta, joten rätinki alkaa senkin puoleen olla kasassa. Yhdysvalloissa isot indeksit ovat nousseet parissa vuodessa montun pohjasta reilusti päälle 50 prosenttia. Sekin alkaa olla normaalin nousuputken yläreunoilla.

https://www.google.fi/search?ei=QRmlWtfXHcbA6ATWloLIDg&q=spx+chart&oq=sp...

Euroopassa tilanne on fundamenttin osalta parempi. Rahapolitiikka on täälläkin kiristymään päin, mutta tahti tuskin voi olla nopea. EKP jatkaa varovaista linjaa, jota vahvistaa mahdollinen kauppasota. Se kyllä luon inflaatiopaineita tuontitavaraan, mutta heikentää kasvua. Rahan hinta ei täällä ainakaan hetkeen suhdannetta tukehduta, mutta markkinat kulkevat Yhdysvaltojen tahdissa jos maailmankirjat eivät ole muuttuneet.

Dollarin odotan vahvistuvan euroa vastaan pitkässä trendissä. Fundasyitä ei tarvitse kaukaa hakea, mutta niiden varaan harvoin lasken, koska laskelmissa on aina virheitä – kaikkien laskelmissa. Arvioni on siten aika puhtaasti tekninen.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

 

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.