Markkinakatsaus: Vähän esimakua hermoilusta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Sanoin viikko sitten, että jo edellisellä viikolla alkanut osakkeiden dippi jatkuu tällä viikolla. MOT. Saimme taas makua markkinapaniikista, ja tätä herkkua odotan kasvavassa mitassa tulevina kuukausina ajoittaisina paniikkeina.

Aika todennäköisesti pörssien keskipitkä nousutrendi taittui kuten ounastelin, aivan saletti siitä en tosin ole, mutta joka tapauksessa en suosittele hätäilemään ostoksille. VIX vasta heräilee, joten kunnon loikat ovat vasta edessä. Sijoittaminen vaatii malttia, ostot on tehtävä paniikeissa, mahdolliset myynnit taas euforian sauhutessa. Saumoja kannattaa odottaa – varsinkin jos ajoituksen saa hyvää opastusta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Arvioin jo aikaa sitten kokemuksen pohjalta, että euro putoaa taalaan vastaan 1,15 ja luultavasti kp-trendi kääntyy siinä. Näyttää käyvän täsmälleen niin. Nippa yli 1,15 euro kävi kääntymässä, ja sitten jo kiskaisi reippaan korjauksen, vaikka Italian poliittiset sekoilut vielä olivat pahasti kesken. Luultavasti euro ei mene syvemmälle vähään aikaan, vaan tuo 1,15 pysyy jonkun aikaa tukitasona. Ei kuitenkaan ikuisesti, koska euro on laskumarkkinassa, ja ne tuppaavat kestämään ainakin noin vuoden. Joten pohjia kopisteltaneen ensi vuoden puolella vasta.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX:EURUSD

Sanoin viikko sitten, että kohta palaavat puheet uudesta eurokriisistä Italian kainalossa, eikä siihen monta tuntia hurahtanut. Nyt tunnelmat jo vähän rauhoittuivat, mutta tyyntä myrskyn edellä. Jahka hermoilu taas kiihtyy draama puhkeaa uudestaan, tällä kertaa rajumpana. Kuukausiakin siihen voi tosin mennä. Olen nämä kuviot kokenut jo monen kriisin ja markkinapaniikin aikana.

Sinänsä on hyvä, että Italia saanee uuden hallituksen aiemmilla askelmerkeillä. Ei se kriisin tulevaisuuden kannalta ole hyvä - mikään oleellinen ei sen suhteen ole muuttunut, mutta demokratia toimii eli italialaiset saavat mitä tilasivat. Pelisääntöjen noudattaminen on oleellista EU:nkin kannalta. Vain siten on mahdollista estää vielä karmaisevammat kehityskulut Italiassa, siis vastaavat kuin Unkarissa ja Puolassa.

En usko, että Italia uuden hallituksen käsissä saa kaipaamansa eli kasvua ja tasaisemmin jakautuvaa hyvinvointia. Se haluaa etupäässä kasvattaa velkavuorta jakamalla etuja äänestäjilleen hintaa murehtimatta, joten korkojen nousua ja poliittista draamaa on kohta tiedossa. Mutta kokeilevat nyt onneaan kahden laidan populistit. Viiden tähden liikkeen lupaukset korruption kitkemisestä ovat toki lupaavia, mutta puhuuko hartioita leveämmällä leipälävellä.

Olen povannut USA:n pitkien korkojen nousun olevan taittumassa, ja tekniset merkit ovat yhä vahvemmat. Se viittaa vahvasti suhdanteen heikentymiseen, koska silloin sijoitukset alkavat valua valtionbondeihin turvaan. Jos näin tapahtuu siitä huolimatta, että suhdannetta pidetään yhä hyvänä ja rahapolitiikan odotetaan kiristyvän, suhdanne on todellisuudessa taittumassa.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Insituutiot ovat yhä optimistisia kuten alla oleva toimituksen juttu kertoo. Minun indikaattorini eivät sitä ole. Monet merkit vilkuttavat samaan suuntaan. USA:n isot indeksit ovat pysyneet helmikuun huippujen alapuolella – tätäkin povasin jo tammikuussa, että ylikuumentuneen markkinan puhjetessa pikapuolin kurssikehitys tulee olemaan heikkoa pitkään. Dollarin vahvistuminen tapahtuu yleensä suhdanteen heikentyessä, koska taalasta ja jenkkibondeista haetaan turvaa.

Jenin kehitys kertoo samaa. Se toimii taalan tavoin turvasatamana. Kun euro on nyt selkeästi laskutrendissä jeniä vastaan, puoltaa tämäkin indikaattori heikentyvää globaalia suhdannetta.

https://www.tradingview.com/symbols/EURJPY/

Laitoin katsauksen tavallista aikaisemmin, koska Onkiniemen oraakkeli häippäisee nyt vähäksi aikaa kesälaitumille. Palaan lauteille heti kun ehdin, markkina-ajat ovat oikein kiintoisat.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.