Markkinakatsaus: USA:n keskuspankki aloitti suhdannepalapelin viimeistelyn

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kas niin, siirryimme suhdannepalapelin loppusuoralle ainakin markkinoiden näkökulmasta, kun Fed ilmoitti suorasanaisesti rahapolitiikan vastaavan nopeasti ja voimakkaasti, jos talous heikkenee ilmeisellä tavalla. Viimeksi viikko sitten totesin rahapolitiikankin syklin taittuvan lähiaikoina, koska Fed tietää kyllä tarkkaan, mitä pörssien ja korkomarkkinoiden sukellus tarkoittaa reaalitalouden kannalta. Viikkoa enempää se ei ottanut markkinapaniikin jatkuessa.

Olemme vuodessa nähneet markkinoilla suhdannekierron klassiset vaiheet. Ensin reagoivat valuutat eli perinteiset turvasatamavaluutat dollari ja jeni alkavat vahvistua muita valuuttoja, myös euroa vastaan.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

https://www.tradingview.com/symbols/JPYEUR/

Samoihin aikoihin reunamarkkinoiden valuutoista ja osakkeista vedetään rahaa. Isojen markkinoiden syklisetkin alkavat pudota, saati reunamarkkinoiden kuten Suomen. Konepaja, metalliteollisuus ja Finnair ovat tulleet alas kuukausia kovalla paukkeella.

VIX:in indikaattorit alkavat nousta hyvissä ajoin ilmoittaen tulevasta markkinalevottomuudesta, vaikka itse kurssikäyrässä se ei vielä näkynyt. VIX:in samoin kuin muiden markkinoiden teknisten indikaattorien signaalit realisoituvat tavan mukaan vasta syklin loppupäässä rajuina markkinapaniikkeina.

Kun korotkin lähtevät vahvaan pudotukseen kuten viimeisen parin kuukauden aikana, inflaatio- ja kasvuodotukset ovat hapertuneet huolimatta vielä hyvistä talousluvuista. Keskuspankit kiinnittävät tuossa kohtaa huomionsa vielä inflaatioon ja pitävät rahapoliittisen kurssinsa, koska taloudessa vaikuttaa menevän hyvin.

Mutta markkinapaniikin yltyessä ne korjaavat näkemystään nopeasti, kuten lupasin. Suhdanteen pudotessa rahapolitiikka löystyy. Kokeneet sijoittajat osaavat sitä odottaa jo ennenkuin asia virallistuu, koska niin on käynyt aina ennenkin, jos keskuspankit osaavat hommansa. Yleensä osaavat.

Ennusteet, arviot ja tulosraportit pysyvät apeina vielä pitkään tästä eteenpäin, mutta seuraavan nousukauden siemen on jo kylvetty. Ja koska markkinat ennakoivat suhdannetaitteet paljon ennen muuta informaatiota, kokenut sijoittaja tietää varautua markkinoiden pohjaamiseen - ja tekninen analyytikko hytisee innosta.

Nyt on erittäin ilmeistä, että keskipitkä trendi taittui jouluna, ja se kestää Fedin innostamana joitakin viikkoja. Pitkän trendin eli laskumarkkinan päättymiseen en silti vielä aivan usko, joskaan täysin poissuljettuna sitä ei voi pitää. Monilla markkinoillahan se on kestänyt jo vuoden, ja tekniseltä kannalta myös US-indekseissä – kesän teknovetoinen ostokiima vain kiskaisi uudet huiput ikään kuin puskista jälkijunassa. Pitkät indikaattorit olivat sielläkin laskussa jo 2018 alusta asti.

Tulosten heikentyminen ei kuitenkaan ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin, ja Fed vasta lupasi toimia tilanteen mukaan. Luultavasti se joutuu löyhäämään rahapolitiikkaa ennenkuin laskumarkkina pohjaa. Varma en tästä voi olla, mutta odotan suurin piirtein näin.

Pitkät tekniset indikaattorit ovat ainakin tämän tulkinnan takana. Niin jyrkästi putoavassa asennossa ne ovat, että ainakaan reipasta nousumarkkinaa ei ihan heti tarvitse odottaa. Todennäköisintä mielestäni on, että tämän kp-noususpurtin jälkeen tullaan ainakin kerran vielä alas kp-trendin verran. Mutta se saattaisi sitten ollakin jo viimeinen taisto tässä laskumarkkinassa.

En sitoudu tähän ennusteeseen, vaan seuraan markkinoita aktiivisesti päivittäin kuten ennenkin, mutta kohtalaisen normaali laskumarkkinan kuvio tuo olisi. Ja joka tapauksessa on nyt selvää, että Fed ja Jerome Powell ovat tehtäviensä tasalla, joten rahapolitiikan puolesta ei tarvitse hermoilla.

Jos pankkien välisen rahoituksen hintaa mittaava libor-korkokin alkaa valua alaspäin, on varmasti aika varautua laskumarkkinan päättymiseen – vaikka tilastot ja ennusteet eivät sen puolesta vielä vähään aikaan puhu.

Lisäksi annan nyt poikkeuksellista painoa Kiinan osakemarkkinoille, koska Kiinan talouden tila on yksi maailmantalouden avaimia, kuten olemme siellä toimivien suuryhtiöiden kuten Applen vaikeuksista saaneet hyvin konkreettisesti havaita. Kiinan pörssit elävät joskus hiukan omaa elämäänsä rahamarkkinoiden eristyneisyydestä johtuen, mutta tässä kohtaa pidän niiden indikaattoriarvoa melkoisena.

Maailmantalouden toipuminen tuskin alkaa ennenkuin Kiinassa tapahtuu käänne parempaan – ja sen perinteisesti voi lukea osakemarkkinoista. Joten pistän sen tekniseen erityistarkkailuun. Laskumarkkinalle ei Kiinassa näy vielä loppua, mutta jossain kohtaa se tulee.

Samoin valuuttojen indikaattoriarvo on nyt korkea. Dollarin heikentyminen ja reunavaluuttojen vahvistuminen ovat klassinen oire suhdanteen kohentumisesta. Ja tekniset indikaattorit kertovat siitä ennen itse kursseja.

Lopuksi vielä lyttään jo etukäteen kritiikin, jota Fediä kohtaan perinteisesti tällaisessa tilanteessa ammutaan suunnasta jos toisesta – sitä syytetään sijoittajien pelastamisesta eli markkinarysäyksen estämisestä. Kritiikki väittää, että keskuspankkia ohjaavat suurkapitalistien intressit, joiden nimissä Fed toimii varsinaisesta taloudesta piittaamatta. Kun markkinat sukeltavat, Fed ryntää paikalle ikään kuin Wall Streetin henkilökohtaisena palokuntana.

Väite on huuhaata. Vastuuntuntoisen keskuspankin tapaan Fed tietää erinomaisen hyvin, mitä rajut markkinapudotukset tarkoittavat reaalitalouden kannalta. Joku 30-40 prosentin indeksitason sukellus tietäisi varmaa taantumaa, jonka seurauksena työttömyys kasvaa ja inflaatio putoaa. Ne ovat kaksi Fedin agendaa, eivät osakekurssit, mutta markkinoiden liikkeet indikoivat talouskasvua ja inflaatiota varsin tehokkaasti.

Joten mitä Fed tekeekin jatkossa, se ei tee sitä pelastaakseen sijoittajia, vaan toteuttaakseen sille annettua tehtävää. Sijoittaja pelastaa itse itsensä vain luovimalla riittävän hyvin talouden ja markkinoiden karikkoisilla vesillä.

Kommentit

Comment: 

että tämä kuu on nousua/paikallaan sahausta. S&P 500:n ei pitäisi nykytasolta enää nousta vaan huiput olisi aika lailla tossa. Sitten tammi/helmikuun paikkeilla pieni rykäisy alas. Kuitenkin niin, että hädin tuskin päästään viime pohjien alapuolelle. Oma veikkaus S&P pohjille on 2231.

Heti jos tipahdetaan aikaisempien pohjien alapuolelle niin ostoslistalla ovat APH, DIS ja ROK. Näen niissä 10% vuotuisen tuottopotentiaalin lähivuosille. Tavoitteena olisi myös päästä SAP:sta eroon, koska inhoan noita osinkojen lähdeverojen takaisinhakemista. Tuo vaatisi kuitenkin enemmän luovutustappioita.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Noin voi käydä, tosin volatiileilla markkinoilla ennusteiden kanssa on oltava varovainen. Markkinat osaavat yllättääkin. 

Disney saattaa kulkea hiukan eri tapaan kuin päämarkkina, kun ei ole syklinen. Voin ottaa sen tarkkailuun Markkinahaukkaan varsinkin jos muitakin se kiinnostaisi. Yhtiöhän on hyvä, ja osinkokin nyt jo kohdillaan, joten pistänen yhtiön esittelyyn sivustolla, kun on nyt sopivan hintainen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.