Markkinakatsaus: Trendit hidastuvat, laskumarkkinan pohja lähellä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Jos siitä vielä epäuskoa oli, niin syksystä asti markkinat ovat antaneet lukkarin kovalla kädellä oppitunnin trendeistä. Kuin suoraan kalenteria seuraamalla kurssit ovat paahtaneet hurjia melko tarkkaan kuukauden mittaisia keskipitkiä trendejä alas ja ylös. Kun jouluna tuli taite vuosikausiin pahimman paniikin päätteeksi, kp-trendi posautti ylös juuri siten kuin olen niiden kuvannut toimivan – ja kuten teki jo teknisen analyysin perustaja Charles Dow 1800-luvulla. Markkinoiden ja talouden lainalaisuudet ovat muuttumattomat.

Povasin tämän nousevan kp-trendin yllättävän valtaosan arvioitsijoista kestollaan ja tasaisuudellaan, eikä arvio kovin pieleen mennyt. VIX olikin toistaiseksi laskussa eikä nousussa kuten konsensus oletti. Sanoin itse jo viikkoja sitten VIX:in piikanneen, ja laskussa se on ollut – kuten nousevaan kp-trendiin tietysti kuuluu. Eiväthän osakekurssit nouse kuin volatiliteetin laskiessa.

Jo ajat sitten esittämäni arvion mukaan pörssit pohjaavat keväällä tai kevääseen mennessä, sanotaan nyt täsmällisemmin viimeistään huhtikuussa. Mutta joko pohjat korkattiin jouluna? Se on mahdollista, mutta en sitä varmana pidä, joskin mahdollisena, kuten jo heti paniikin katkettua. Nyt kurssien posotettua ylös kohta kuukauden se mahdollisuus hiipii ilkeästi monen tuoreita katastrofiennusteita tyrkyttäneenkin mieleen.

Fundamenttianalyysit eivät rajuissa käänteissä osaa kuin arvailla sitä ja tätä, ja antaa tapahtuneille käänteille jälkikäteen sekavia selityksiä. Seuratkaapa nyt tarkkaan, mitä markkinat ja talous seuraavaksi heidän mukaansa tekevät. Taantuma tulee, eikun ei sittenkään, keskuspankit elvyttävät, kauppasota päättyy, sentimentti on kääntynyt... Parin kuukauden päästä kaikki on taas nurinniskoin, jahka kurssit vaihteeksi kiskaisevat alas.

Fundamenttianalyysien pohjalta salkkujen allokointikin on yhtä sillisalaattia. Osakepainoa vähennetään kurssien sukeltaessa. Korkopapereita lisätään, kun niiden hinnat ovat tulossa kohta alas. Kohta väännetään suositukset taas ympäri – taas väärään aikaan.

Tällaisella lottovatkaamisella ei tarvitse ihmetellä salkun kehnoa menestystä. Isot instituutiot voivat tehdä virheitä sentään matalin sivukustannuksin, mutta piensijoittajan salkkua rokottaa ilkeästi jokainen kauppa myös kuluillaan. Ja kaiken kukkuraksi hän usein vielä maksaa huonoista vihjeistä avoimin tai piilotetuin kustannuksin. Kallista lystiä.

Mutta joko pitkä trendi siis taittui? Se on mahdollista, mutta keskipitkät trendit eivät kestä koskaan mittaansa enempää, ja tästäkin alkaa puhti hiipua. Ennakoivat tekniset indikaattorit pehmenevät jo, ja toisaalta VIX latailee taas akkua poiketakseen vaihteeksi ylärekisterissä ainakin päiväindikaattoreissa. Dollarin kp-trendi on joksikin aikaa tulossa ylös.

Joten vielä tässä ainakin kerran kyykätään, mutta liikkeen rajuutta en ennusta. En kyllä usko sitä erityisen kiivaaksi, mutta laskumarkkinoiden loput ovat yllätysherkkiä, kuten nousumarkkinoidenkin. Niissä paniikki ja hype lähtevät usein sijoittajien lapasesta. Markkinoiden dynamiikkaa kuvaavat tältä osin loistavasti teknojättien kuten Amazonin ja Applen kurssiliikkeet. Kesän ostohysteria vaihtui saman tien yhtä hysteeriseen myyntipaniikkiin.

Yhden lukijoiden kanssa ajoittain peratun fundaindikaattorin nostan esiin, vaikka en niitä suuremmin tapaa tuijottaa. USA:n teollisuuden aktiivisuutta seuraava Philadelpia Manufacturing Index ei ole vielä aivan niissä lukemissa, joissa se suhdanteiden pohjassa yleensä käy. Se pohjaa yleensä aika samaan aikaan markkinoiden kanssa, joten senkään perusteella pohja ei ole ihan vielä vastassa.

Toisaalta on muistettava, että kuukausittain päivittyvä indeksi laahaa hiukan todellisuuden jäljessä. Eikä indeksi välttämättä jokaisessa laskusuhdanteessa samalle tasolle putoa – jos kohta voi pudota syvemmällekin kuin edellisessä pohjassa. Näinkin hyvä fundaindikaattori on siten karkeatekoinen väline markkinoiden ajoittamiseen, joskin paljon tyhjää parempi.

https://www.philadelphiafed.org/research-and-data/regional-economy/busin...

Björn Wahlroos tosiaan esitti markkina-arvionsa muutama päivä sitten. Hänen fundamentiarviostaan olen jokseenkin samaa mieltä eli mitään katastrofin aineksia ei ole näkyvissä.

https://www.mandatumlife.fi/life-journal/artikkeli/-/article/wahlroos-va...

Nallen markkina-analyysiin suhtaudun vähän kaksijakoisesti. Kuolleen kissan pomppu tarkoittaa laskumarkkinan vain tehneen reippaan korjausliikkeen. Sikäli olen siis samaa mieltä, että keskipitkä trendi kiskaisee vielä alaskin. Mutta tässä vaiheessa pitkää trendiä eli sen kääntyessä kp-taitteet tulevat jo hitaasti.

Kurssit voivat sahata näillä tasoilla vielä jonkun viikon. Edellisen laskumarkkinan lopussa 2016 kp-trendit kestivät reilusti toista kuukautta. Jos sama toistuu suurin piirtein, taitetta alas saa vielä odottaa, eihän joulusta ole vielä kuukauttakaan.

Wahlroosin tapaan en suurta nousuhuumaa odota vielä vähään aikaan, koska pitkät indikaattorit vasta valmistelevat kääntymistä alhaalta ylös. Sitä odotellessa markkinakehitys harvoin on vauhdikasta.

Mutta osakesijoittajan kannalta oleellista ei olekaan miettiä markkinan vauhtia, se on mikä sitten on. Ripeää nousukautta odottava myöhästyy junasta joka tapauksessa pahan kerran, aivan kuten laskusuhdanteen vahvistavaa informaatiota odottava. Markkinat menivät jo.

Ostajalle tärkeää on osua mahdollisimman lähelle pohjaa. Hyvät osinkopaperit tarjoavat nyt jo niin tukevaa osinkotuottoa, että muita sijoituskohteita on päätöntä miettiäkään. Sen vuoksi on aika hassua, että noin seitsemän prosentin osinkotuottoa tarjoavan konsernin – siis Sammon – nokkamies spekuloi vaihtoehtoisilla sijoitusstrategioilla.

Tarkoittako se, että Sammon vakavaraisuus ja osinkopolitiikka ovat mullistumassa? Itse olen ollut aivan toisessa uskossa. Ja se pätee isoon isoon läjään yhtiöitä, joita tulen perkaamaan sivustollani säännöllisesti.

Tämä on siis viimeisiä markkinakatsauksia Piksussa, mutta tuskin ihan viimeinen. Jonkun lähtiäiskatsauksen joka tapauksessa vielä teen.

Hyvää viikonloppua, maailmanloppu on peruttu!

PS: Jos ketä kiinnostaa, niin Charles Dow´n sekä alkuperäiset tekstit että Robert Rhean toimittama ja selityksin varustama laitos löytyvät mm. Amazonilta, eivät ainakaan käytettynä ihmeitä maksa. Ei Dow´ta lukemalla tuosta vain kenestäkään teknistä analyytikkoa tule, mutta ne luettuaan ymmärtää TA:n perustan ja kunniakkaan historian. Dow on ja pysyy historian merkittävimpänä analyytikkona jo luomansa osakeindeksikonseptin vuoksi, ja koska niistä kuuluisin eli Dow Jones kantaa isänsä nimeä maailman tappiin.

Dow oli muuten ammatiltaan toimittaja kuten minäkin, ja Dow Theory koostuu hänen itse perustamansa Wall Street Journalin vuosien aikaisista pääkirjoituksistaan, jotka olivat historian ensimmäiset ja systemaattiset TA-markkinakatsaukset. Toimittajan ja teknisen analyytikon konsepti on siten itse asiassa se alkuperäinen konsepti tässä hommassa!

Ja ymmärrän erittäin hyvin, miksi näin myös Dow´n kohdalla. Kokeneena taloustoimittajana ja sijoittajana hän seurasi ja ymmärsi markkinoiden luonteen seurattuaan niitä herkeämättä päivittäin. Eikä hänellä kuten minullakaan ole ekonomistien koulutuksen ja ammatillisten hierarkioiden painolastia olla tekemättä omia päätelmiä, jotka käytäntö todistaa vastoin talousteoreettisia malleja ja kalkyyleja. 

Kommentit

Comment: 

Maanantaina haetaan nöyrästi laidasta,, makso mitä makso,

Pohjat meni jo!

Comment: 

Kyllä se vähän vaikuttaa siltä, että Heikin ennustus pohjista vasta keväällä meni pahasti pieleen.

Muistan kun katselin joulukuun pohjia päivän päätteeksi ja olin melko varma, että lyhytaikainen pohja oli siinä. Taisin jopa kommentoida siitä tänne. No niin se oli. En kuitenkaan ostanut, kun oletin (osittain myös Heikin ennustuksiin pohjautuen) osakkeiden vielä menevän siitäkin alemmas helmi/maaliskuun aikana.

Siinä mielessä olen kyllä Heikin kanssa samaa mieltä, että seuraavan parin kuukauden sisällä tulee melko varmasti tilaisuus ostaa halvemmalla kuin nyt. Strategiani onkin tehdä silloin koko tämän vuoden tankkaukset.

Sanoisin, että jos seuraavan parin viikon aikana yritysten ennusteet tälle vuodelle ovat perushyviä ja kunhan US-Kiina kauppasota ei pahene (paine kasvaa edes tilapäiseen ratkaisuun kun molemmilla puolilla talous heikentynyt), niin pohjat oli melko varmasti jo joulukuussa. Jenkeissä ainakin S&P 500 on jo korjannut vähän yli puolet viime lokakuussa alkaneesta laskusta. Lisäksi aika moni osake teki pohjat jo viime lokakuussa eikä ole niitä suuremmin rikkonut (ainakin Euroopassa).

Tietenkin on mahdollista, että mennään vielä edellisten pohjien alapuolelle niin kuin Heikki sanoi, mutta se vaatisi jo jomman kumman yllä mainitun seikan heikkenemistä.

Maltti on valttia, mutta ainakin pariksi kuukaudeksi laitan tuon Heikin palvelun jäihin kunnes näen miten Heikin ennustus toteutuu.

Comment: 

Pohjat saattoi mennä tai olla menemättä, ei näitä tosiaan varmaksi voi tietää, mutta sen tietää varmaksi että trendejä tulee suuntaan ja toiseen aina, eikä tämäkään nousu taas ikuisesti kestä.

Jos pohjat olivat jo jouluna niin toki vähän harmittaa, mutta joka tapauksessa perusarvioni, jonka tein jo vuosi sitten eli laskumarkkina jossain mitassa tulee, piti tasan kutinsa. Ja kun yleinen ilmapiiri vielä syyskuussa oli että kaikki on kasvussa, niin talous kuin pörssit, sanoin pudotuksen jatkuvan. Kuten myös tapahtui, ja se kyllä yllätti kaikki muut käytännössä.

Joten ihan huonoa markkina-analyysia en mielestäni ole tarjonnut. Varsinkin kun ottaa huomioon, että tein todellakin tämän sukellusarvion jo vuosi sitten, ja olen pitänyt siitä kiinni systemaattisesti koko ajan. Ja pidän jäät hatussa jatkossakin. Saattepa nähdä, että ihan joka palvelu ei samaan kykene. 

Comment: 

Kaikista markkina-analyyseistä mitä minä olen lukenut, on tämä tarjonnut eniten lisäarvoa. Ja juuri siitä syystä olen valmis tästä myös maksamaan. 59 euroa vuodessa ei ole hinta eikä mikään, varsinkin kun materiaalia tulee olemaan vielä enemmän. Omien onnistumistenkaan ääneen sanominen ei minua haittaa niin kauan kun virheisiin suhtaudutaan vastaavalla tavalla.

Minkäänlaiseen oraakkelipalveluun en kuvittele myöskään tulevani asiakkaaksi. Itse odotan palvelulta riittävää ja suuntaa-antavaa informaatiota oman päätöksenteon tueksi. Tähän mennessä olen saanut näistä kirjoituksista haluamani, eikä minulla ole mitään syytä epäillä etteikö tämä jatkuisi.

Comment: 

sanat suustani.

Comment: 

Tuo on liikeidea juuri, kiitän kovasti Tonttu!

Comment: 

Pahoittelen vielä jos ole ketä ärsyttänyt, mutta olen tietysti ollut laakerit kuumana, kun olen kyse on todella isosta ison henk.koht. muutoksesta, ja on pitänyt aika äänekkästi todistaa liikeideani arvoa potentiaalisille asiakkaille, ja kritiikki on ollut ajoittain aika estotonta. Eiköhän se tästä tasaannu. 

Comment: 

Kyl,kyl

Mukavahan näitä on ollut lukea ja makustella, joskus jotain pientä oljenkorttakin

saanut omiin spekulaatioihin. (swingeihin)

Ja varmasti kuoppia kursseissa nähdään vastakin ja toisaalta pohjiin ei oo helppo osua, jos niihin nyt tarvii osuakaan!

Comment: 

Pohjia kyttään mutta joskus lipsahtaa vähän mutta riittää ettei paljon jos jokainen osuma olis nappi omistaisi Manhattanin

Tärkeintä on välttää isot väärät liikkeet ja osua riittävän hyvin ja ymärrtää markkinoiden ja sijoittamiseen peruasiat 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.