Markkinakatsaus: Teknohypen puhkeamisen päätepysäkille on matkaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Odottelin vähän jo muutama viikko sitten keskipitkän trendin taittuneen, mutta kauan ei korjausliike ylös kestänyt, viikon vain, eli lyhyen trendin minimin. Viikko sitten tosin ounastelin, että näin voi käydä, koska pitkät indikaattorit ovat niin laskupaineiset. Sikäli asialla ei suurta väliä ole, että en odota markkinan pohjaavan vielä aikoihin, mutta on lyhyempienkin trendien tarkkailulla merkitystä etenkin rauhallisempina aikoina – jollainen ei nyt toki ole, päinvastoin. Mutta ilman lyhyempien trendien tuntemusta ei voi ymmärtää pitkiäkään.

Senkin takia pidän perusteltuna tehdä markkina-analyyseja tiheästi. Lukijan on hyvä pysyä kartalla muulloinkin kuin isoissa käänteissä. Kuka niitä älyäisi vahtiakaan, jos analyyseja putkahtaisi muutaman vuoden välein. Ja tapahtuuhan markkinoilla kaikkea kiintoisaa muuallakin kuin osakkeissa.

Pitkät osakeindikaattorit ovat todellakin niin vahvasti alas, että muu on tässä kohtaa epäoleellista. Jossain välipohja tulee eli keskipitkä trendi taittuu ylös, mutta hermoilun määrää kuvaa erittäin hyvin, että nousuyritykset tussahtavat vieläkin lähtökuoppiinsa. Tällaiset ryntäykset ovat juuri niitä tilanteita, joissa kokematon sijoittaja ja valtavirran analyytikot haksahtavat olettaen käsissä olevan korjausliikkeen eikä laskumarkkinan.

Edellisessä laskumarkkinassa vastaavasta teknisestä tilanteesta kului puolisen vuotta markkinan pohjaamisen, joka siis tapahtui helmikuussa 2016. Tuossa laskumarkkinassa pudotus alkoi USA:ssa hiukan aiemmassa vaiheessa vuotta kuin nyt, jo kesällä. Euroopassa se alkoi jo toukokuun taitteessa.

https://www.tradingview.com/symbols/MIL-S500/

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3ASX5E

Trendit eivät ole kaksosia, eikä niitä voi lukea kalenterista, mutta jonkinlaista osviittaa historiasta aina saa. Olen aiemmin pitänyt työhypoteesina markkinan pohjaamista joskus keväällä, enkä näe tässä kohtaa perusteita ainakaan aikaistaa arviota. Toisaalta korostan, että markkinoita on seurattava reaaliajassa, ja arviot voivat muuttua.

Nasdaqin indikaattorit ovat erityisen synkät, mikä tietysti ilahduttaa minua suuresti. Varoitin pitkän aikaa sen ylikuumentumisesta, joka tekniseltä kannalta ylsi jo vuosituhannen taitteen teknokuplan tasolle. Ennustin myös sen kovan korjausliikkeen aivan sen alkumetreillä. Niin se vain pari vuotta kestänyt poikkeuksellisen tyyni markkinarauha muuttuu hetkessä täydeksi myrskyksi.

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-IXIC/

Yhtä rajua rysäystä kuin parikymmentä vuotta sitten en silti odota. Ei ylihinnoittelu ole nyt fundamenttien osalta samaa luokkaa, joskin monet hotstockit ovat olleet järjettömän kalliita.

Vaikkapa Netflixin hinnoittelu osoittaa sijoittajien enemmistön rakastavan paljon enemmän tarinoita ja tunnelmia kuin numeroita. Osake on tullut alas nyt liki 40 prosenttia huipustaan, ja päätepysäkille on vielä matkaa. Pari kuukautta sitten et löytänyt Netflixistä muita ohjeistuksia kuin OSTA! OSTA! OSTA! Näin tehokas ja erehtymätön on Wall Street.

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-NFLX/

Teknohypen puhkeaminen loppuu samaan aikaan kuin muukin laskumarkkina, mutta sen syvyys on luultavasti rajuin. Suhdanteen heikentyminen ja ylihinnoittelu ovat niin myrkyllinen yhdistelmä, että nousukauden hinnoitteluun tottuneilta kyllä kiskotaan housut nilkkoihin pahan kerran. Minua kiinnostaisi mm. Microsoft, mutta en todellakaan hätäile oston kanssa.

Öljy jatkaa sukellustaan kuten sanoin – pohja ei ollut vielä lähelläkään sen pariviikkoisen syöksyn jälkeen toisin kuin monet funda-analyytikot odottivat. Tällaiset veijarit eivät tunnista talouden syklejä ennenkuin ne lyövät heitä halolla päähän. Sitten on kaikki jo myöhäistä. Sitten he selittävät, ettei näitä voi ennalta nähdä. Tällaiset ”ammattilaiset” ovat kehittäneet random walk -teorian – että markkinat ovat sattumanvaraista hoipertelua.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Nyt laskumarkkinan mielialoja ja kriisiarvioita alkaa pursuta joka tuutista. Viime laskumarkkinan jokapäiväinen jauhaminen öljyn halventumisen turmiollisuudesta on taas täällä. Sitä riittää vielä silloin, kun noususuhdanne on taas jo lähtenyt liikkeelle. Sama pätee euroalueen alamäkeen tai mihin tahansa viralliseen totuuteen.

https://www.marketwatch.com/story/heres-how-much-plunging-oil-prices-will-hurt-yes-hurt-the-us-economy-2018-11-20

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-23/euro-area-economy-coo...

Seuraavaksi on vuorossa pankkikriisien vatvonta. Ja Kiinan luottokupla ja yleensä romahdus – kaikkien laskumarkkinoiden klassikkotarina, jolla toistaitoiset talouslehdet saavat aina miljoonia klikkauksia ahdistuneilta nettisurffaajilta.

Ja ne hitaimmatkin analyysitalot, joista ei Suomessa ole todellakaan pula, siirtävät grammarinsa laskumarkkinavaihteelle. Tuskin enää edes Nordea kehtaa jauhaa talouden vankoista perusteista ja yhtiöiden nousevista tuloksista. Kohta kravatti ja hiusgeeli tärisevät kameran edessä - ette kai te niitä parin kuukauden takaisia ennusteita enää muista?

Valuuttojenkin liikkeet ajoittuvat suuriin markkinataitteisiin, mutta vielä ei hätä ole. Dollarin nousumarkkina, jonka ennustin tarkasti viime sydäntalvena, on jatkunut täysin arvioni mukaisesti läpi vuoden. Ei se enää kauan kestä, jos ei jotain todella dramaattista tapahdu, mutta hätäkään ei vielä ole.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Jenkkikorot ovat tosiaan mielestäni tulossa käännepisteeseen. Suhdanteen heikentyminen tekee sen aina, ja lyhyetkin korot alkavat reagoida, kun odotukset inflaation hilliintymisestä kanavoituvat odotuksiin rahapolitiikan löyhentymisestä. Fed ei luultavasti reagoi nopeasti, vaan suhdanteen täytyy todella rapistua, mutta sitten se yleensä reagoikin nopeasti. Siihen voi vielä mennä joitakin kuukausia, mutta markkinat lukevat käännettä jo ennakolta. Joissakin asioissa markkinat toimivat varsin tehokkaasti.

Lyhyet korot voivat sukeltaa hyvinkin nopeasti, niin kovat paineet on teknisiin indikaattoreihin ladattu. Viimeistään ensi vuoden puolella odotan vilkasta liikettä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

 

Kommentit

Comment: 

että lasku jatkuu.

huomasin muuten vasta askettain, etta jenkithan juuri eilen puhkaisivat lokakuun pohjat. huono juttu vain, koska yli puolet seuraamistani osakkeista on viela reilusti viime pohjia korkeammalla. esim. rok, lmt/gd, payx ja dis. targetit kyseisille 155$, 277$/150$, 58$ ja 118$.

p.s. itse ajattelin ostaa Microsoftia hintaan 80-85$ nykytuloskunnolla.

Comment: 

tuota luokkaa microsoftille ajattelin, mutta seuraan toki TA:ta

Comment: 

Leuhkat on sanavalinnat. Jatka samaa rataa, pysyy hymy korvissa laskukausia. 

Comment: 

ei pää kestä pientä korjausta, niin ei voi mitään. tuottosi tulevat todennäköisesti olemaan reilusti markkinoita heikommat panikointisi takia.

Comment: 

Vähän leuhkat saattaa olla, mutta yritän erottua pankkien yms analyyseista a) sisällöllä b) tyylillä

Kommentteja paljon kirjoittaneen toimittajan taustalla on luontevaa käyttää hiukan provosoivaa otetta. Minua ainakin ikävystyttävät nämä perinteiset rutikuivat tekopirteät analyysit, toivon riittävän monen lukijan kokevan asian samalla tavalla.

Comment: 

Kiitos rohkaisevista sanoista Jukka ylempänä.Panikointi jos vielä alkaisi. - - ja Heikki, toisia halveksimalla voi journalismissa olla tosiaan mahdollisuus herättää huomiota. Ehkä oma egokin saa samalla vahvistusta? - - Ylpeys käy lankeemuksen edellä, tosin lienee jossain kirjoitettu. 

Comment: 

Pahoittelen, en ole yleensä ottaen ikävä ihminen, mutta tämä on kova kilpailtu ala, jossa täytyy pärjätä vähän kyynärpäätaktiikallakin. Ja joskus saattaa hiukan mennä överiksi.

Kiukkuuni on kuitenkin sellainenkin syy, että olen aikoinaan menettänyt aika paljon rahaa luottamalla näihin valtavirran analyyseihin, joiden yliarvostusta yritän purkaa kärkevilläkin jutuillani. Toiseksi olen joskus pyrkinyt rahoitusalalle töihin, mutta eiväthän he tietenkään suhtaudu vakavasti tällaisella taustalla varustettuun. Joten hampaankolotukseen on ihan henkkoht syitä.

Ja kun käytän tällaisia käsitteitä kuin toistaitoiset talouslehdet niin kyllä se on perusteltua mm juuri siksi, että niiden kyky ottaa välimatkaa suhdannevaihteluihin on olematon. Noususuhdanteen huipulla niistä on vaikea löytää varoittavia ääniä haravallakaan, laskusuhdanteessa kaikki vaahtoavat samaa synkkää mantraa, vaikka nousukausi olisi ovella.

Minä nyt van yritän tehdä selväksi, että minulla on tarjottavana vähän syvempää ymmärrystä. Jos joku pitää sitä omahyväisyytenä niin en mahda mitään, en pyytele anteeksi vuosikymmenien aikana hankittua osaamistani. Ja jos sanavalinnat eivät aina ole ihan priimaa niin muistakaa, että minä siis olen kirjoittanut nuo jutut korvauksetta - kahdeksan vuotta viikottain.

Ja lopuksi, edellisenä päivänä olin pikkujoulun tapaisessa ja olo ei ollut ihan priimaa. Sen ei pitäisi vaikuttaa töihin mutta vaikuttaahan se, ja ilmaispalvelua toistaiseksi tekevänä minulla ei ole aikaa tehdä isohkoa juttua muuten kuin viikonloppuna. Omalla sivustolla tämän ongelman pitäisi korjautua. 

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Luen ne aina tarkasti.

 

Ja sitten kun tekee juuri päinvastoin, niin hyvä tulee.devil

 

No, oikeastaan olen aina ajatellut omalla päälläni sen vähän mitä ajattelen. Mutta, mutta. Sen verran tunnen erään edemenneen pankin asioita, että kyllä ne pahukset luottivat analyyseihinsa jopa ihan itsekin. Ja kaikille ei riittänyt edes kultaista kädenpuristusta, kyllä ne 90-luvun alun kovimpina vuosina loppuivat kesken jopa nekin.

("olen aikoinaan menettänyt aika paljon rahaa luottamalla näihin valtavirran analyyseihin,")

Comment: 

Luen ne aina tarkasti. Ja sitten kun tekee juuri päinvastoin, niin hyvä tulee. ---

Se on varmaan hyvä strategia. Tämä muuten pätee myös yhtiöiden omiin ohjeistuksiin - ne ovat niin kiinni omassa kapeassa aikaikkunassa, että kun yhtiö valittelee näkymiään niin on varmasti kohtalaisen hyvä aikaa ostoksille ja päinvastoin. Eivät yhtiötkään osaa suhdanteita ennustaa, tai jos ehä periaatteessa osaavat, niin eivät uskalla kauheasti sitä tehdä virheiden pelossa. Kun ajat ovat selvästi hyvät tai huonot niin sen ne sanovat - ja näiden arvioiden perässä juoksemalla menettää rahansa. 

Comment: 

Laitan tämän vielä esimerkkinä siitä, miksi suhtaudun niin pilkallisesti valtavirran analyyseihin, joita mm Nordea edustaa yleensä ottaen. Näillä keskustelupalstoilla ja kursseillani usein vedotaan juuri Nordean vihjeisiin. Tuohon kyseiseen kohtaan mm muutamat tutut ihmiset haksahtivat ostamalla Wärtsilää ja Outokumpua reilu vuosi sitten eli typerimpään mahdolliseen aikaan, kun itse samaan aikaa kehotin ne myymään, ja Outokummusta kehotan ylipäänsä pysymään erossa.

https://www.salkunrakentaja.fi/2017/06/mallisalkku-nordea-muutokset/

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identi...

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identi...

Jokainen Wärtsilän kanssa riittävästi tekemisisssä ollut tietää, että se on syklinen eikä missään tapauksessa nopeasti kasvava yhtiö, ja toisaalta että sen hinnoittelu lähtee aina lapasesta huippusuhdanteessa.

Wärren lukemisen ei pitäisi olla vaikeaa. Kuten Juhakin vasta totesi - ja olen samaa mieltä - Wärre on vielä kurssisukelluksenkin jälkeen ylihintainen. Saati viime vuoden kesänä. Nordean mielestä P/E 30 ja kahden prosentin osinko olivat ihan ok, kun kaikki on niin mallillaan yhtiössä. Näitä vihjeitä seuraamalla saa itkeä verta.

Comment: 

sellaista se on kun ei ymmarreta arvonmaarituksesta yhtaan mitaan.

amer, kesko, kemira ja dna oli tolla listalla myos aivan kuplahinnassa. sampoa lukuunottamatta en koskisi noihin muihin. ne on halpoja syysta; junk bond osakkeita.

 

Comment: 

En kummemmin seuraa ao mallisalkkuja mutta aina joskus niihin törmään tietysti kun niitä joka paikassa mainostetaan jonain jumalan sanana, ja erilaiset sijoittajasivustot niitä nostavat esiin heti kun muutoksia tapahtuu (omalaatuinen funkio itsenäiselle sijoittajasivustolle). Uskon hyvin arviosi Jukka. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.