Markkinakatsaus: Suhdannetaite virallistui, jenkkikorot kohta hyvä sijoituskohde

Ihan ensimmäiseksi öljyn hintaan, joka äimistytti viikko sitten (ei siis minua) hurjalla rysäyksellään. Sanoin heti, että pohjat eivät ole vielä lähelläkään, ja niinhän sukellus jatkui venyen jonkin sortin ennätykseen muutaman viikon mitassa. Pahin paniikki saattaa nyt laantua, mutta öljyn pohjat eivät olleet vielä tuossa, ja sen nousumarkkinan alkuun on taatusti pitkä aika. Ensin sujutellaan alas kuukausikaupalla, toki aaltoillen. Edellinen laskumarkkina kesti puolitoista vuotta.

Teknisen analyysin ylivertaisuudesta markkinoiden ennakoinnissa tämäkin oli taas loistava esimerkkki. Ensinnäkin luin hyvissä ajoin öljyn laskun alkamisen, joskin huippujen korkkaus indikaattorien jo laskiessa toi harmillisen kauneusvirheen arvioon. Sen jälkeen sukellettiin senkin edestä.

Toisaalta viikko sitten funda-analyytikot, jotka syynäävät öljymarkkinoita ammatikseen kovalla palkalla, katsoivat pudotuksen menneen yli äyräiden, eivätkä ymmärtäneet sen syytä. Minun TA:ni kertoi harvinaisen yksiselitteisesti, että rysäys syvenee varsin lyhyen ajan sisällä, ja niin tapahtui jo heti viikon alusta. Päiväpudotus oli parhaillaan lähes 10 prosenttia ennenkuin jarrutus alkoi.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Syykin alkoi selvitä: suhdanne heikkenee jo virallistenkin tietojen mukaan, tarjontaa on liikaa suhteessa kulutukseen. Näin suhdanteet, markkinat ja valtavirran analyysit aina toimivat. Pari kuukautta sitten eivät funda-analyytikot tienneet ongelmista höykäsenpöläystä. Sitten markkinat rysähtävät ja alkaa ällistely ja selittely, että markkinat ylireagoivat. Menee taas hetki, ja data vahvistaa suhdanteen heikentyneen ja markkinareaktion olleen kurantti. Ja funda-analyytikot yrittävät repiä naamalleen väkinäisen hymyn, että sattuuhan näitä paremmissakin perheissä.

Ja tämä kaikki on siis tapahtunut jokseenkin siinä järjestyksessä ja aikataulussa, jonka olen ennakkoon pelikirjaani raapustellut. Se jaksaa ällistyttää vuodesta toiseen, miten yllätyksenä suhdannekäänteet tulevat useimmille heistäkin, jotka niitä ammatikseen vahtivat huomattavan hyvästä korvauksesta.

Osakemarkkinoiden odotin niiaavan kuluneella viikolla, ja niin kävi. Odotukseni on ollut, että keskipitkä trendi on yhä ylös, jolloin lasku taittuisi ensi viikolla taas nousuksi. En kuitenkaan ole siitä enää erityisen varma. Indikaattorit ovat nyt hiukan ristiriitaiset ja vaikeatulkintaiset.

Kokemuksen perusteella odottaisin markkinan korjaavan kovan pudotuksen jälkeen ylös useamman viikon, vaikka sitten laiskasti, ja se perustelee nousun tosiaan jatkuvan vielä joitakin viikkoja. Mutta kp-trendi saattaa jäädä tavallista lyhyemmäksi. Se voi olla ohi viikossa parissa, jolloin mitaksi tulisi noin kuukausi eli aika minimi. Täysin mahdollista sekin on.

Joka tapauksessa laskumarkkina on mielestäni jo selviö, kysymys on vain siitä, koska ja kuinka syvällä se päättyy. Se on ollut alkuperäinen linjani, jossa pysyn vaivatta. Jonkun Nordean varsin tuore arvio osakekurssien pikaisesta paluusta nousutrendiin on mielestäni vuoden uljainta tahatonta komiikkaa, hyvä etten tukehtunut kahviini kun sen näin. Nordean kannattaisi tarjota vihjepalveluaan sketsiohjelmaksi, siinä muodossa sen seuraaminen tulisi asiakkaille paljon halvemmaksikin.

Yhdysvaltojen korot, joiden suhteen tein pahimman virheeni arvioidessani niiden piikanneen jo alkuvuodesta, ovat hyvin kiintoisassa tilassa. Ylikuumentuminen näyttää varsin pahalta, ja reippaampikin korjaus saattoi jo alkaa. Kaukana se tuskin enää on.

Ei se yllätyksenä tulisikaan tässä suhdannetilanteessa. Talouden hidastuessa inflaatio alkaa hellittää ja kasvu laantua, joten korotkin laskevat. Lyhyet korotkin tekevät niin, jos markkinat odottavat keskuspankin joutuvan löysäämään rahapolitiikkaa huolimatta akuuteista inflaatiopaineista. Ja suhdanteen vauhdikas rapautuminen, joka on niille sinänsä ominaista, kyllä pistää Fedin miettimään nopeasti linjaansa uusiksi.

Loogista jatkumoa se tietysti on koko suhdannetaitteen sarjalle: ensin dollari vahvistuu, reunamarkkinoilta vedetään rahaa, jonkun ajan päästä muuallakin osakkeet ja raaka-aineet rysähtävät, ja suhdanneitaitteen varmistuttua rahapolitiikka reivataan uusiksi.

Palaan korkoihin vielä, tilanne on hyvin mielenkiintoinen jo siksi, että nyt alkanee olla hyvä aika sijoittaa jenkkikorkoihin. Siihen on mm. ETF-mahdollisuus. Korot nousseevat vielä lähipäivinä, joten kiire ei ole. Aion kalastaa tämänkin taitteen riittävän tarkasti.

Valuutoissa en näe nyt mitään sellaista, että se vaatisi pikaista kommentointia. Punta on brexiteineen oma lukunsa, mutta brittiosakkeisiin en nyt koskisi kepilläkään, brexit on juuri niin pahassa jamassa kuin olen alusta asti ennustanut.

Kommentit

Comment: 

Hyvää osumatarkkuutta!

Ajattelin tässä myös samalla esittää hieman monitahoisemman kysymyksen ammattilaiselle, eli mitenhän sinä pelaisit sijoitusten ja ajoituksien suhteen seuraavan puolen vuoden ja 1-2 vuoden aikana?

Pohjustuksena vielä sen verran, että itselleni on tulossa iso potti rahaa vuoden alussa yrityskaupoista (n. 6 x isompi potti kuin koko nykyinen sijoitussalkku, joka pääosin etf:ssä ja vähemmissä määrin osakkeissa). Tälle pitäisi alkaa miettimään sijoitussuunnitelmaa ihan tosissaan.
Eli jos sinulla olisi tilanne, että rahaa tulee säkkikaupalla, niin miten laittaisit oman pelikirjasi mallilleen? :)

Comment: 

lähtevät pian laskuun, niin näkisin paremmaksi sijoituskohteeksi REIT-osakkeet. (Tosin tuo enemmänkin psykologinen efekti.) Esim. itseltä löytyy AVB:tä.

Laskua odotellessa...

DIS ostan heti 21.12 kun myymäni putti erääntyy ja jos hinta edelleen alle 120$. On muuten niitä harvoja laatuosakkeita, jotka ovat järkevästi hinnoiteltuja.

LMT target laskettu 277$.

ROK target laskettu 147$.

MMM ostin muuten viime torstaina hintaan 197$, kun TJ julkaisi vuoden 2019 ennusteet. Ne olivat melko vakuuttavat, kun otetaan huomioon talouden hyytyminen. Onhan niissä varmasti jonkin verran ilmaa, mutta ei paljoa. Esim. 2018 vastaavat ennusteet meni 3% pieleen negatiivisessa mielessä ja silloin oltiin paljon optimistisemmassa ilmapiirissä. Sanoisin fair valuen olevan 190$-200$ paikkeilla.

Comment: 

Teknisin perusteuin olisin suositellut odottamaan Disneyn kanssa, odotan senkin tulevan alas. Ja yleensä jos olen oikeassa sen ropsun suhteen niin vähän kaikkihan silloin sukeltavat. Toki ajallisessa hajautuksessa on tolkkua, jos katsoo kohtuuhintaan saavansa haluamansa. 

 

 

Comment: 

jos DIS tulisi alas nykytasolta. Pidän sitä kuitenkin jo nyt melko järkevästi hinnoiteltuna, enkä näin ollen halua ottaa riskiä tippuuko osake vai ei. (Mutta onhan tässä vielä kuukausi aikaa ennen ostoa.)

Mielestäni on parempi kuitenkin ostaa laadukasta osaketta hiukan ylihintaan, kuin odottaa ikuisesti järkevämpää hintaa ja jäädä täysin pois arvonnoususta.

Jos ennusteesi, että pohjat tulevat olemaan ensi kevään paikkeilla, pitävät vielä paikkansa, niin minulla on vielä käteistä 25% nykyisestä salkun arvosta valmiina odottamaan ostoja.

Comment: 

Kiitos!

Kateeksi käy, jos on noin paljon vapaata rahaa tämmöisessä tilanteessa. Jos itse olisin tuossa asemassa, siis jotain 6 kertaa osakevarallisuutta kuljeksimassa, niin voisin varautua aika lyhyellä tähtäimellä siirtymistä kokopäiväiseksi pingisammattilaiseksi – siis omarahoitteiseksi sellaiseksi.

Strategia ei olisi sinänsä sen kummempi kuin yleensäkään. Minähän pidän sijoituskursseja täällä Tampereen seudulla, ja samat asiat käyn aina läpi ja niitä itse noudatan. Rahat laadukkaisiin maltillisesti hinnoiteltuihin osinko-osakkeisiin, ja hinnat tietysti tsekkaisin teknisellä analyysilla. Muita strategioita en harrasta. Minulla on salkussa jotain 60 osaketta ja ostolistallakin kymmeniä, joten valinnanvarasta ei ole koskaan pula.

Korkopaperit toin esiin jutussa, mutta ne eivät minua kiinnosta kuin poikkeustapauksissa, ja sellainen on hiukan nyt kun niistä saa jo hyvää korkotuottoa ja odotan hintojenkin kohta nousevan. Isolla pääomalla en joka tapauksessa tekisi oleellisesti muuta kuin sen mitä normaalisti eli tuon mitä sanoin.

Osakkeiden hintojen noin yleensä ottaen todellakin odotan vielä halpenevan, mutta ei se kauan kestä, puhun siis alle vuoden mitasta. Halpaa alkaa olla jo nyt, mm. parhaiden syklisten kohdalla. Olisin asemassasi todella makea vesi suussa.

Comment: 

Tällä hetkellä odotan tosiaan että keväälle jonnekin menisi, muutama tärkeä pitkä indikaattori viittaa siihen ja kokemuskin, mutta seurataan markkinoita, lukkoon ei kannata lyödä liikoja etukäteen. 

Comment: 

Miltä Nordean kehitys vaikuttaa teknisen näkökulmasta? Mennäänkö ehkä edellisten pohjien alle?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.