Markkinakatsaus: Sitten pari viikkoa alas, oletuksen mukaan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Odotin lyhyen trendin kestävän nousussa vielä kuluneen viikon ja taittuvan sen lopussa. Näin suunnilleen vaikuttaa käyvän, joskin se selviää ensi viikolla. Hiukan epätasaista on ollut meno niin lyhyellä kuin pidemmälläkin tarkasteluvälillä. USA:ssa SP500 ja Dow ovat käyneet kopaisemassa vanhat huippunsa puhki, Nasdaq taas ei yltänyt elokuun lopussa tekemäänsä huippuun. Olen jo jokin aika sitten tulkinnut Nasdaqin olevan valmis reippaampaan korjaukseen, ja se vaikuttaa toteutuvan nyt johonkin mittaan.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-NAS100/

Muualla maailmalla korjausliikkeet ovat olleet tuhteja, kehittyvissä markkinoissa on jo laskumarkkinakin. Se näkyy ao. ETF-rahastoista, kuten tästä iSharesin lajissaan laajavolyymisimmasta.

https://www.tradingview.com/symbols/AMEX-EEM/

Myös eurooppalaiset pörssit ovat olleet korjauksessa vuoden alusta asti, tosin epätasaisesti, mutta mm. keskeiset Eurostoxx ja DAX ovat sahailleet tavanomaisten trendien kyydissä alas. Niidenkin pitäisi tulla taas alemmas tässä lyhyessä trendissä, jos se nyt toteutuu.

Sama pätee korkoihin, jotka ovat USA:ssa olleet reippaassa nousussa – nyt se on koskenut pitkiäkin korkoja, mutta kymmenvuotinen ei ole vieläkään saanut piikkiään rikottua. Saksassa ao. paperi on ollut laskussa kuluvan vuoden.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/symbols/FX-EUSTX50/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-DE10Y/

On poikkeuksellista, että keskeiset markkinat tallaavat näin ristiriitaisessa syklissä. Yhdysvaltojen kohdalla sen tietysti selittää Trumpin elvytyspaketti, joka buustaa aikansa yhtiöiden tuloksia ja kuumentaa taloutta. Tällaiset lääkkeet eivät vain mittaansa enempää toivottuja vaikutuksia ole koskaan tuottaneet, kuten niillä talouttaan doupannut Turkki tuoreeltaan osoittaa. Kasvu on yhä vahvaa, mutta inflaatiokorjattuna maa on lamassa, ja niin on Istanbulin pörssikin.

https://www.tradingview.com/symbols/BIST-XU100/

Jos odottelemani korjausliike on tullakseen, niin syksyn mittaan sen pitäisi tapahtua. Odotin alunperin sitä syyskuun loppuun, ja saattaahan se ehtiäkin jos niikseen. Jos, kuten odotan ja toivonkin, edessä on taas parin viikon sukellus pörsseissä, saattaa liike hyvinkin kiihtyä. VIX:in viikkoindikaattorit ovat aina vain nousujohteiset, ja olisi ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, jos kokonaisena kalenterivuonna iskisi vain yksi kunnon myyntipaniikki, siis sellainen kuin helmikuussa.

Jos emme sellaista näe loppysyksyn aikana, saatan hyvinkin pistää pillit pussiin markkinakatsausten ohella, niin suuri pettymys se minulle on. Se ei minua vielä tyrmää, jos ajoitus hiukan heittää, en ole Nostradamus kuvitellut olevani. Mutta tietyissä isoissa linjoissa on osuttava säilyttääkseen uskottavuutensa, vaikka tällä kokemuksella tietää markkinoilla vähän kaiken olevan mahdollista.

Muutamien indikaattorien perusteella edessä voi olla pörssien iso pitkä liike, mutta mihin suuntaan? Jos se lähtee jo nyt ylös, niin poikkeuksellisen lyhyeksi ja vaatimattomaksi jäi korjausliike, ja silloin koen epäonnistuneeni markkina-analyytikkona.

Toisaalta en voi olla sulkea silmiäni lukemattomilta varoitusmerkeiltä. Yhdysvaltojen pörssit ovat ylikuumentuneet millä tahansa mittareilla. Teknisesti ne kihisevat taas klassisten suhdannehuippujen tasolla. Se pätee etenkin Nasdaqiin.

Myös fundapohjalta US-osakkeet ovat nyt aina vain hintavampia millä tahansa mittarilla. P/E-luvut ovat niin korkeat ja osinkotuotot taas matalat kuin ne ovat lähes koskaan historiassa olleet.

http://www.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-peyield.html

https://www.macrotrends.net/2577/sp-500-pe-ratio-price-to-earnings-chart

SP500 esimerkiksi ohitti jo P/E-lukemissa 2007 suhdannehuipun. Se ei ole ollut yhtä kallis monta kertaa historiassa. Lukemat ovat jo lähellä teknokuplan huippua. SP500:n osinkotuotto on vajonnut lähelle teknokuplan huippua. Nasdaqin P/E, hiukan päälle 26, on erittäin korkea perinteisillä kriteereillä.

http://www.multpl.com/s-p-500-dividend-yield/

Ja esimerkiksi Dow Jonesin markkina-arvo suhteessa bkt:hen on korkeammalla kuin koskaan. Se siis ylittää jopa teknokuplan lukemat. Osaltaan sen selittää tietysti veroale, joka on tumpannut yritysten kassaan rahaa ja nostaa arvostuskertoimia, mutta kyseessä on sentään kertaluonteinen doping.

https://www.macrotrends.net/2574/dow-to-gdp-ratio-chart

Kaikkiaan Yhdysvalloissa meno muistuttaa suuresti vuotta 2007 tai niitä nurkkia. Euforia on valtava, vivutettu talous käy kuumana, inflaatio ja korot ovat nousussa. Itse odotan Fedin nostavat ohjauskorkoa vielä kaksi kertaa tänä vuonna, ja nostojen jatkuvan ensi vuonna. Korkoero on painunut lähelle nollaa, joskaan ei vielä alittanut sitä.

https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y

Kauppasodat painavat päälle ja ympäri maailmaa kertyy ongelmia valuuttakriisien ja ylivelkaantumisen muodossa, mutta Yhdysvalloissa juhlat jatkuvat. Teknokuplaa en kokenut, mutta finanssikriisin ja sitä edeltävän nousukauden kyllä. Siperia opettaa muistamaan, että nousuhumalassa velat näyttävät saatavilta ja bileet ikuisilta. Sitä ne eivät ole koskaan.

Ruotsin kruunusta olen pariin otteeseen kirjoittanut, palaan aiheeseen lähiaikoina.

Kommentit

Comment: 

Kauppalehdessä haastateltiin rahoituksen professori Matti Suomista. Hän on tutkimusryhmineen havainnut pienen anomalian jenkkipörsseissä, joka ei edes sitä hyödyntävien tahojen toimilla laimene kokonaan pois:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuun-vaihtuminen-nakyy-osakekursseiss...

Isossa kuvassa pieni yksityiskohta, mutta tämä saattaisi antaa pienen lisän myös tekniseen analyysiin...

Comment: 

T-4, T+4 kuunvaihdeilmiö on täyttä tuubaa. Sama juttu tuo "osta kun bondit ja osakkeet nousut 12kk".

Testasin juuri tänä aamuna nuo "anomaliat" ja pelkästään holdaamalla olisit saanut tuplasti paremman tuoton.

Nuo strategiat toimii vain kun on pitkä selkeä laskutrendi. Muina aikoina ne jäävät holdaukselle jalkoihin.

Etenkin tuo kuunvaihdeilmiö menettää suuren osan tuotoistaan toimarikuluihin.

Comment: 

Sanoin tämän ilmiön olevan isossa kuvassa pieni yksityiskohta juuri siitä syystä, että sen hyödyntämiselle yksittäisenä ilmiönä on vaikea löytää perusteita. Sijoitusstrategian rakentaminen yhdysvaltalaisten eläkeyhtiöiden myyntien varaan ei kuulosta erityisen viisaalta ratkaisulta.

Tosiasia siitä huolimatta lienee, että mainitut eläkeyhtiöt pistävät tavaraa myyntiin keskimääräistä enemmän juuri kuun neljänneksi viimeisenä pörssipäivänä. Tämä lisää tarjontaa kyseisinä päivinä, ja on siitä syystä toistuvana ilmiönä hyvä pitää mielessä niin kauan kun toimintatapa jatkuu tällaisena. Riippuen yleisestä markkinasentimentistä sen vaikutus varmasti vaihtelee. Esimerkiksi laskumarkkinassa vaikutus on laskua voimistava. Millä kertoimella, siihen en ota kantaa, kun en tiedä näiden myyntien suhteellista osuutta markkinan koosta.

Tulevana tiistaina on kuun neljänneksi viimeinen pörssipäivä. Siinä on oiva tilaisuus katsoa mitä tapahtuu, vai tapahtuuko mitään.

Comment: 

Luin ao uutisen enkä tiedä siitä sanoa kummempaa, mutta tavallaan se kuvaa, miksi TA:ssa on mieltä - markkinoilla on mekanismeja jotka toistuvat ja TA voi niitä tunnistaa ja ennakoida.

Comment: 

Tässä ilmiössä kiinnosti se, että se toteutuu päivälleen samaan aikaan joka kuukausi. Siitä voi siis ennustaa että tarjonta lisääntyy määrällä X tiettynä päivänä joka kuukausi.

Mutta tarkempi pohdinta osoittaa kyllä sen, että ei tällä tiedolla yksistään mitään tee. Se pitää aina suhteuttaa kokonaisuuteen, niin kuin kaikki yksittäiset tiedonjyväset.

Mielenkiintoinen lisätieto olisi paljonko tämä ilmiö lisää tarjontaa suhteellisesti.

Comment: 

"Odotin lyhyen trendin kestävän nousussa vielä kuluneen viikon ja taittuvan sen lopussa. "
-Ei. Odotit sen taittuvan _viimeistään_ viikon loppuessa.

"Muualla maailmalla korjausliikkeet ovat olleet tuhteja, kehittyvissä markkinoissa on jo laskumarkkinakin."
-Olen aina ollut sitä mieltä, että EM osakkeisiin ei kannata sijoittaa. Sijoita vain jenkkeihin, koska se on turvallisin, sijoittajaystävällisin ja varmin markkina. Markkinat ovatkin aina antaneet tämän takia jenkeille isomman P/E-luvun kuin muille.

"On poikkeuksellista, että keskeiset markkinat tallaavat näin ristiriitaisessa syklissä. "
-Ei ole. Esim. viime nousukaudella (2003-2007) jenkit laahas ja muu maailma nousi.

"Yhdysvaltojen kohdalla sen tietysti selittää Trumpin elvytyspaketti, joka buustaa aikansa yhtiöiden tuloksia ja kuumentaa taloutta."
-Itse asiassa jenkkien kohdalla selitys löytyy tulosten noususta, joka tapahtui jo ennen Trumppia. Teknot jyrää ja jenkit on teknoja.

"VIX:in viikkoindikaattorit ovat aina vain nousujohteiset,..."
-VIX on kuukauden pohjilla.

"..., ja olisi ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, jos kokonaisena kalenterivuonna iskisi vain yksi kunnon myyntipaniikki, siis sellainen kuin helmikuussa."
-2017 tämä tapahtui viimeksi jenkeissä; yhtäkään kuukautta ei lasketeltu.

"Myös fundapohjalta US-osakkeet ovat nyt aina vain hintavampia millä tahansa mittarilla. P/E-luvut ovat niin korkeat ja osinkotuotot taas matalat kuin ne ovat lähes koskaan historiassa olleet."
-S&P 2900, forward EPS 170. Eli P/E ~17. TCJA ei vielä täysin tuloksissa sisällä. Osinkotuotot matalat, koska indeksissä paljon osinkoa jakamattomia teknoja (AMZN, FB, GOOGL, NFLX jne.). Lisäksi 2017 Q4 tuloksissa TCJA aiheutti isoja kertaluonteisia verokuluja.

"Ja esimerkiksi Dow Jonesin markkina-arvo suhteessa bkt:hen on korkeammalla kuin koskaan."
-Moni jenkkifirma tekee jopa puolet tuloksestaan jenkkien ulkopuolella. Parempi mittari olisi world gdp/work stock market.

"Osaltaan sen selittää tietysti veroale, joka on tumpannut yritysten kassaan rahaa ja nostaa arvostuskertoimia, mutta kyseessä on sentään kertaluonteinen doping."
-TCJA ei tumppaa kassaan rahaa, eikä se ole kertaluonteinen doping. TCJA nostaa tuloksia pysyvästi 0-20% firmasta riippuen.

"Kauppasodat painavat päälle ja ympäri maailmaa kertyy ongelmia valuuttakriisien ja ylivelkaantumisen muodossa,..."
-Valuuttakriisit ja ylivelkaantuminen ovat vanhoja ongelmia, ne eivät tätä kuplaa puhkaise vaan jokin odottamaton asia. Kauppasota ei myöskään ole uusi juttu, vaan ennen Trumppiakin oli jatkuvia tulleja ja protektionismia. Hyvä, että Trump pistää vihdoinkin teknorosvo-Kiinalle kampoihin.

"..., mutta Yhdysvalloissa juhlat jatkuvat."
-Teknojen tulokset nousevat kovaa ja niiden paino indekseissä on iso. Juhlat loppuu kun kasvu taittuu.

Comment: 

"On poikkeuksellista, että keskeiset markkinat tallaavat näin ristiriitaisessa syklissä. "
-Ei ole. Esim. viime nousukaudella (2003-2007) jenkit laahas ja muu maailma nousi.

No ei poikkeuksetonta toki muttei tavallista.

2"VIX:in viikkoindikaattorit ovat aina vain nousujohteiset,..."
-VIX on kuukauden pohjilla.

Tämä on niitä asioita joita teknistä analyysia tuntematon ei ymmärrä siinä mielessä, että mitä tuolla nousulla tai laskulla tarkoitetaan. Vaikka VIX:in liikkeet eivät ole sellaisenaan sama kuin indikaaattorien lukemat. VIX ei koskaan ole korkealla kuin hetkittäin, mutta sen nousujen ennakointi ei onnistu kuin TA:lla. Muistutan, että talvella sanoin VIX:in olevan nousussa TA:n perusteella, vaikka mikään ei euforian keskellä siihen muuten viitannut. 

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-vixin-pitk%C3%A4t-indika...

VIX oli tuon jutun julkaisuhetkellöä madellut pitkät ajat pohjalukemissa kuten nyt. Se pamahti kattoon muutama päivä sen jälkeen. Voit väittää sitä tuuriksi, mutta ei se nyt sitä ollut. Tämä nyt on vain se oleellinen pointti TA:ssa – se miltä päälle näyttää ei ole sama mitä TA kertoo. Näkeehän sen nyt jokainen, kun joku kurssi pamahtaa ylös tai alas. Eri asia ennakoida sitä. VIX ei tee poikkeusta.

2017 oli myyntipaniikki, mutta se ei yltänyt samassa mitassa kaikille markkinoille. Euroopassa se näkyi noin 10 % sukelluksena, ei raju mutta todellisuutta kuitenkin.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-EUSTX50/

-Teknojen tulokset nousevat kovaa ja niiden paino indekseissä on iso. Juhlat loppuu kun kasvu taittuu.

-Ei ole näin yksiselitteistä, ylihinnoitellut osakkeet voivat dropata ylipainonsa takia. Vaikka Microsofin osake on seilannut aikanaan todella hurjasti, paljon enemmän kuin sen tulos, koska se oli teknobuumin huipulla hirveän hintainen lukemattomien tekno-osakkeiden tapaan. Kuten se on kallis nytkin, niin hyvä yhtiö kuin sinänsä onkin. Pätee isoon läjään osakkeita, mutta ostelkaa vain hattu märkänä jos halvata tuntuvat. Sitä jauhettiin teknokuplassakin.

https://www.google.fi/search?q=msft+stock&oq=msft+stock&aqs=chrome..69i5...

Ja mistä luet kasvun muutokset? Markkina-analyysin idea on tulkita kasvun taittumista ja nousujen alkamista ennen kuin sitä kaikki toitottavat. Mistä sinä siitä saat tietosi? Siinä vaiheessa kun kaikki tietävät suhdanteen muuttuneen osakkeet ovat kurvailleet sen tiedon hintaansa ajat sitten. Voit olla luottamatta TA:han, eikä se mitään jumalansanaa olekaan, mutta se nyt sen idea kuitenkin on.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Kauppasota ei myöskään ole uusi juttu, vaan ennen Trumppiakin oli jatkuvia tulleja ja protektionismia. Hyvä, että Trump pistää vihdoinkin teknorosvo-Kiinalle kampoihin. -----

On ollut ennenkin, mutta on tämä nyt ihan uusi mittakaava. Kiinan kauppapolitiikka kaipaa remonttia, siitä eivät ole eri mieltä monetkaan, mutta jos ei tätä pidä riskinä kenen tahansa kannalta niin aika optimisti saa olla. Siinäkin tapauksessa että salkku on täynnä US-osakkeita. On niitä paljon minullakin sen puoleen, mutten erityisen suurin odotuksin sijoittajana Trumpin kauppapolitiiikkaa seuraa. Kun taloushistoriaa jonkin verran tunnen.

Comment: 

suurin osa teknoista (AMZN, GOOGL, FB, TSLA, NVDA) on omasta mielestä ylihintaisia. AAPL on ainoa poikkeus.

niiden kasvu taittuu vasta kun g-komponentti alkaa yskimään. esim. FB.

silti jenkeistä löytyy myös suht järkevästi hinnoiteltuja _laadukkaita_ firmoja. eli stock picking voi tässä mielessä kantaa hedelmää. Esim. PM, AVB ja HSY ovat fairly valued.

mutta, sitten heikki se tuhannen taalan kysymys; kuinka paljon tullaan alas seuraavan kahden viikon aikana ja senkkä jälkeen taas noustaan?

Comment: 

Kalliiden osakkeiden kasvun ei tarvitse kuin köhäistä niin osake sukeltaa. Toisalta kun vaihtoehtoisia tuottoja on tarpeeksi tarjolla etenkin bondeista niin jo se voi riittää osakkeiden alamäkeen. Ja siihen suuntaan korkotuotot juuri kehittyvät ripeästi.

En ole mm Alibabaa kummemmin seurannut, mutta sukeltanut ainakin on raikkaasti lyhyessä ajassa. Syytä en sinänsä tiedä, mitä sijoittajat nyt yleensäkin miettivät päätöksiä tehdessään - kuka sen varmaksi tietää? Vaikka media uskottelee tietävänsä.

https://www.google.fi/search?q=baba+stock&oq=baba+stock&aqs=chrome..69i5...

Kuten korostan, TA:n ennusteeni eivät tavallisesti koske edes aikamittaa, ainoastaan taitteen ajoitusta. Joskus siihen sorrun kuten viime viikkoina, koska trendit ovat olleet niin säännöllisiä - tietäen silti, ettei niin loputtomiin kestä.

TA:n tavoite on tunnistaa trendien taitteita, ei ennustaa niiden mittaa tai syvyyttä etukäteen. Jos olen arvioinut pudotusten tai nousujen syvyyttä niin sitten perusteena on yleensä kokemus vastaavasta teknisestä tilanteesta.

Siksi en sano tällä kertaa kauanko se kestää. Indikaattorit ovat sen verran kriittisessä tilassa, että se taite ei välttämättä tulekaan tässä kohtaa, ja jos tulee, en tiedä miten kauan se jatkuu. Voi olla lyhyt tai pitkä. Odotan kyllä että samantapainen liike on edessä kuin viime kuukausina, mutta alan varautua siihen, että trendeissä on tapahtumassa muutoksia.

Joten sanon vain että alas, todennäköisesti varsin pian jos ei jo maanantaina, mutta liikkeen syvyyden ennustaminen ei ole TA:n perusliiketoimintaa.

PM muuten on omastakin mielestä sopivan hintainen, salkusta löytyy.

Comment: 

Et ilmeisesti harrasta TA:ta Serpo? Onko mitään käsitystä sen perusteista? Sitä ei opeteta akatemioissa, mutta aiheesta löytyy läjä lähdekirjallisuutta.

Onko muilla tuntumaa TA:han muualta kuin näistä minun jutuistani? Tuntuu vain siltä, että kiinnostus sitä kohtaan kasvaa, mutta kokemuksesta tiedän asiallista tietoa olevan niukasti tarjolla, ellei osaa etsiä, ja työn takana sittenkin.

Comment: 

TA on tullut kokeiltua (tukitasot, perusindikaattorit, fibonacci, momentum jne.), päivätreidausta on tullut kokeiltua, HCP Quantin tyyppisiä strategioita on tullut simuloitua. mikään niistä ei ole vain toiminut. ihan perus holdaus ja DGI tuntuu toimivan ja sopivan mulle.

Comment: 

Ok, kokemusta siis on. En minäkään juuri nopeampaa kauppaa tee kuin vähän harrastukseksi, mutta toisaalta en osta mitään ilman TA:n apua. Ei se aina toki toimi, mutta sen verran kuitenkin siitä koen hyötyväni, etten summamutikassa ostele mitään, tai myy, mitä harvoin nyt ylipäänsä teen.

Näiden markkinakatsausten idea on antaa apuväline ostojen ja mahdollisten myyntien ajoitukseen, pelaamiseen en niillä ketään kannusta, mutta oma asiansa tietysti kuka mitä tekee.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.