Markkinakatsaus: Rysäys tuli, talouden lait ennallaan

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Koska markkinat kuten yleensä talous on inhimillistä toimintaa, ei sen ennustaminen ja tulkinta ole eksaktia luonnontiedettä. Joitakin selkeitä lainalaisuuksia siellä silti on. Yksi niistä se, että talous ei voi kasvaa ihan missä mitassa tahansa, vaikka arvopaperien hinnoittelun perusteella siltä joskus näyttää.

Kun hype iskee, taivaskaan ei tunnu olevan rajana. Kyse on kuitenkin sijoittajien innostuksen asteesta. Kurssinousun kiihtyessä kukaan ei halua jäädä riemusta paitsi. Ostohuuma kiskoo mukaansa, hinnoittelu ei kiinnosta. Näin syntyvät pörssikuplat aina joidenkin vuosien välein. Joskus ne sulattavat kaiken suhteellisuudentajun kuten teknokupla. On siitä samoja merkkejä nytkin. Ei ole vaikea löytää täysin päättömästi hinnoiteltuja hittiosakkeita, ja se koskee myös todella suuria yhtiöitä.

Mutta talouden lait eivät katoa. Kasvulla on rajansa, samoin osakkeiden hinnoilla. Kun jossain kohtaa joidenkin – oletettavasti isojen toimijoiden – järki voittaa ja alkavat myynnit, niin kurssit kääntyvät alas. Euforia sulaa hetkessä paniikiksi: on myytävä kun muutkin myyvät.

Näitä tilanteita on historia pullollaan. Ei tämä Yhdysvalloista alkanut paniikki millään tavalla poikkeuksellinen ole – saati ennustamaton. Olen varoitellut ylikuumentumisesta pitkään, ja sanonut rajunkin korjauksen olevan ennen pitkää edessä. Yllätys on minulle ollut vain sen viipyminen näinkin pitkälle. Toisaalta, mitä suurempi euforia, sen kovempi kankkunen. Siksi sukelluksen rajuutta ei tarvitse äimistellä.

Olen tilanteesta sikäli valtavan tyytyväinen, että se todistaa peruslinjani seisovan vakaalla pohjalla: hypeen on vaarallista hypätä. Osakkeet on ostettava notkahduksista, joita kyllä on aina edessä. Niiden ajoittaminen ei toki ole helppoa, mutta helpoin metodi on kaihtaa ylihintaisia osakkeita, vaikka sijoittajien sopulilaumat niiden hintoja ajaisivat ylös pitkäänkin.

Kuplat kyllä poksahtavat aikanaan. Ja lopulta osakkeista tulee alennushintaisia, kun pelko on ottanut kunnon niskalenkin ahneudesta ja äkkirikastumista jahdanneet nuolevat vauhtisokeudesta väistämättä viiltyviä haavojaan.

Vaan mitä jatkossa? Pidemmän aikavälin suuntaviivoja hahmottelin jo vuodenvaihteessa perusteellisesti. Mitään oleellisesti lisättävää juttuun ei ole.

https://www.piksu.net/artikkeli/n%C3%A4in-k%C3%A4y-ylikuumentuneelle-p%C...

Joku kuukausi ainakin mentäneen alaspäin, ja laskumarkkinakin saattoi alkaa. Euroopassa on kuitenkin edessä osinkosesonki, joten odotan täkäläisten osakkeiden sukelluksen olevan nopeammin ohi, ja ainakin laantuvan verrattuna ylikuumentumista sulattelevaan jenkkimarkkinaan. Hyviä osinkopapereita on nyt ainakin tarjolla kiitettävästi kohtuuhintaan, ja kohta niin alkaa olla Atlantin takanakin.

Heitän vielä yhden suhteellisen rohkean ennusteen: euron nousuputki dollaria vastaan on päättynyt. Peruste on ennen kaikkea tekninen, eli pitkät indikaattorit ovat pehmenneet. Vastaava tilanne oli reilu vuosi sitten, joskin toisin päin, kun pitkät indikaattorit alkoivat kavuta ylöspäin euron pitkän pudotuksen jälkeen. Taala heikkeni vastoin odotuksia pitkään ja tukevasti.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Valuuttojen pitkät trendit eivät tavallisesti kestä kuin vuoden tai jonkin verran yli. Sen verran on eurolla nyt nousua takana. Fundaperusteeksi käy tietysti se, että Yhdysvalloissa rahapolitiikka kiristyy ja valtion bondeista alkaa saada jo mielekästä tuottoa. Jos inflaation ja laskusuhdanteen pelot kiihtyvät, dollarin vahvistuminen on luonteva seuraus.

Euroopassa rahapolitiikan todellinen kiristyminen ei ole näköpiirissä. Sille esteenä toimii yhä korkea työttömyys monessa suuressa euromaassa. Mitään epäloogista taalan vahvistumisessa ei ainakaan olisi, vaikka sellaiseen ei sinänsä kannata liikoja luottaa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.