Markkinakatsaus: Ruotsin kruunu vahvistuu lähiajat

Osakemarkkinoilla ei tarvinne vähään aikaan odottaa suurta dramatiikkaa, ellei reilun viikon kestänyt lyhyt trendi nyt taitu ja käänny nopeaksi pudotukseksi ohi aiempien pohjien. Mahdotonta se ei liene, mutta en usko siihen kokemukseni perusteella. Pidän todennäköisimpänä kuten jo viikko sitten, että keskipitkä trendi taittui lokakuun viimeisinä päivinä, ja ylöspäin naputellaan heilahdellen jokunen viikko.

Lyhyt trendi saattoi nyt taittua, mutta jos keskipitkä trendi on ylös, lyhyt trendi alas ei kestä kauan, eikä uppoa syvälle. Tässä ilmeisessä tapauksessa ensi viikolla kitkutellaan alas hyvin varovasti, ja sitten taas ylös. Ja siinä kohtaa moni on varma, että pudotus oli kaikkiaan siinä, ja valtaosa analyytikoista komentaa asiakkaansa ostoksille kun vielä ehtii.

Itse en suosittele innostumaan ostoksille. Jos jo vuosi sitten laatimani pelikaavion mukaisesti laskumarkkina jatkuu vielä jonkin aikaa, nouseva keskipitkä trendi taittuu vielä laskuksi viimeistään vuodenvaihteen nurkilla. Varma en tietenkään voi olla, mutta se on selkeästi ykkösskenarioni. Siinä tapauksessa kyllä äsken tehdyt pohjat puhkaistaan. Eurostoxx600 on hyvä grafiikka siihen, koska se kattaa 90 prosenttia eurooppalaisista yhtiöistä markkina-arvolla laskettuna.

https://www.tradingview.com/symbols/EUREX-FXXP1!/

Laskumarkkinan oireet ovat kovin kirkkaat. Öljyn hinnan povasin piikanneen jo useita kuukausia sitten. Arvio meni pieleen sikäli, että se kävi vielä kopaisemassa uudet huiput hitusen korkeammalta – mutta aloitti saman tien kunnon rytinsä alas, kuten suhdannetaitteseeen kuuluu. Eikä pohja ole vielä lähelläkään, väitän teknisin ja historiallisin perustein.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Harmittaa tietty, että arvio meni hiukan pieleen ajoituksen osalta (ja sain siitä tietysti kuulla asianmukaiset irvistykset), mutta olen perusanalyysiin hyvin tyytyväinen. Öljy oli tulossa alas, joskin suhdanteiden taitteiden mukaisesti lopullinen käänne viivästyi hiukan. Öljy otti vielä yhden vahvan keskipitkän loikan ylös, kunnes indikaattorien ennakoima lasku pääsi vauhtiin kaikella voimallaan.

Tärkeintä on muistutus niin minulle kuin lukijoille: markkina-analyysien osumisessa ei ole oleellista niiden ehdoton tarkkuus, vaan pitkän aikavälin suunnan arvioiminen riittävän ajoissa. Ainakin muutama lukija ja tuttu vähenteli energiasektorin positioitaan aiemman arvioni perusteella, ja nyt se palkittiin. Tekninen analyysi piti lopulta kutinsa, mutta trendin taite vain tuli hiukan arviotani myöhemmin. Näitä tulee, kokeneellekin.

Näiden viimeisten huippujen perässä ostoksille ryntäilleet ovat taas polttaneet sormensa pahanpäiväisesti myös öljyn ja siihen sidottujen osakkeiden suhteen. Ja luultavasti vammat vain pahenevat, koska tällaisessa tilanteessahan valtaosa tuolla asenteella sijoittaneista odottaa seuraavaa nousua varmana sen tulosta piakkoin.

Mutta siihen saattaa vierähtää nyt jokunen vuosikin, ennen kuin öljy kolistelee samoja huippuja. Öljyn edellinen laskumarkkina 2014 -2016 kesti puolitoista vuotta. Edellisiä huippuja ei saavutettu tässä nousussa, lähellekään.

Ruotsin kruunusta olen luvannut kirjoittaa, nyt on aika. Arvioin kruunun piikanneen jo viime keväänä öljyn tapaan, ja pääpiirteissään sekin piti kutinsa, koska juuri ylempänä euro ei sitä vastaan käynyt – hiukan toki, kuten muuan lukija ei niin ystävällisesti muistutti. Tosiasiassa euro vain markkinoille ominaiseen tapaan kävi kokeilemassa huippua vähän alle 11 kruunussa ja tuli alas saman tien – mikä jo itsessään on aika vahva huipun pitävyyden merkki. Ja taas toisaalta merkki trendin taitteesta.

Kuukausioskillaattorit ovat jo eurolla vahvassa laskussa kruunua vastaan. Trendi-indikaattorit, jotka reagoivat hitaammin, oireilevat nousun katkeamista. Kaikki on pedattu pitkän trendin taittumiselle.

En silti sulje mahdollisuutta, että euro vielä sittenkin kiskaisisi keskipitkän eli joidenkin kuukausien nousun alkaen jossain vuodenvaihteessa, mutta en pidä sitä todennäköisenä. Odotan kruunun vahvistuvan, tietysti hiukan aaltoillen, nyt pitkään euroa vastaan – ainakin ensi kevääseen. Liikkeen suuruudesta en anna arviota, katsotaan tuonnempana, jos arvio kestää.

Fundatekijätkin ovat analyysin puolella. Ruotsissa korkojen nousu on aika ilmeistä. Euroalueella kasvu heikkenee ja Italia keikuttaa rahaliittoa. Kruunun alasmarssi euroa vastaan on kestänyt jo vuosia. Vaihtosuhde on jo lähellä 2009 huippua. Näin reippaasti pitkän aikavälin keskiarvon (9,00 ja 9,50 kruunua tietämissä) yläpuolella euro on harvoin ollut, eikä se siellä koskaan kauan lojunut.

https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-sek.en.html

Paljon ruotsalaisia osakkeita omistavanakaan en näe syytä kruunun matalalle arvostukselle. Maan talous ja yritykset ovat kunnossa, vaikka suhdanne heittelee toki Ruotsiakin. Asuntokupla on toki rassannut, mutta pankkikriisistä ei ole tietoakaan, eivätkä kuluttajatkaan ole toistaiseksi paniikissa. Kruunuun on nyt leivottu oman tulkintani mukaan rutkasti huonoja uutisia, joista osa selkeästi liioiteltuja.

Vain raju kriisi voisi oleellisesti sotkea kuviot, koska suuret valuutat ovat turvasatamia paniikeissa. Sellainen on tietysti mahdollinen, joten satavarma en voi olla ennusteestani. Itse aion kuitenkin vahvistaa salkkuani lähikuukausina rompun toteutuessa ennen kaikkea ruotsalaisilla yhtiöillä. Sieltä löytyy loistavia papereita nyt pilvin pimein.

Jaan niistä laveasti vihjeitä, jos ehdin saada sijoittajasivustoni pyörimään ajoissa. Toiveet ovat korkealla - ongelmana on vain sivuston teknisen toteuttajan löytäminen. Ohjelmat yms. olen löytänyt, mutta manuaaliseen asennukseen en itse kykene.

Kommentit

Comment: 

Itsekin olen hiukan ihmetellyt miten kruunu voi olla noin heikko suhteessa euroon. Viimeisen 20v aikana se on ollut näin heikko vain finanssikriisin aikana (ja silloinkin erittäin lyhyen aikaa). Kestävämpi taso on todennäköisesti tuossa mainitsemassasi 9-9.5 tasolla kun katsoo historiallisia käppyröitä.

Saako kysyä, mitä ruotsalaisia osakkeita löytyy salkusta? Itselläni on Handelsbankenia ja Atlas Copcoa.

Mielenkiintoista myös huomata miten tahmeaa kehitys on ollut Euroopassa. Amerikassa ollaan jo melko lähellä edellisiä huippuja. Tällä tahdilla jos lasku alkaa uudestaan vasta vuoden loppua kohden, niin ainakin jenkeissä saatetaan käydä vielä ATH-tasoilla. Euroopassa varmasti mennään vielä nykyistä alemmaksi, mutta miten näet Amerikan tilanteen, koska siellä meno on paljon vahvempaa?

P.S. Jos tarvitset apua ohjelmointipuolella niin ilmoittele.

Comment: 

Alas on tosiaan kruunu sukeltanut. Ja jos joku kriisi iskee niin saattaa toki vieläkin mennä alemmas, mutta luultavasti se kriisi on Italia ja euro ottaa kyytiä.

Ruotsalaisia on kymmeniä, en jaksa kaikkia luetella, isoimmat posat ovat Biotage, Nolato, Kindred, Latour ja Axfood. Kaikki ovat olleet todella hyviä sijoituksia, Biotage kurssinousun osalta ällityttävä, kolmessa vuodessa seitsemänkertaistunut. Samanlaiset raketit ovat harvassa, jenkkihotsockitkin ovat pilipalia tähän verrattuna. On tietty kalliskin nyt, mutta on se numeroiltaankin petrannut rajusti. Näitäkin osumia tulee, kun huolellisin kriteerein haravoi ja isolla kammalla.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identi...

Harmi vaan kun en aiemmin keksinyt. Löysin ihan systemaattisen penkomisen tuloksena kuten yleensäkin osakkeeni. Salkkunihan on todella leveä, taitaa olla juuri nyt n 60 eri yhtiötä.

Vuodenvaihteeseen mennessä on karkea arvio, kp-trendien mittaa on hyvin vaikea ennustaa. Mutta mm. viime laskumarkkinassa huipun tuntumassa hierottiin pitkään ennen viimeistä sukellusta. Se on aika tavallista. Nyt indeksit ovat sitten helmikuun kopaisseet huippunsa jo kerran, joten miksei vieläkin kerran huipun tuntumaan.

Jos laskumarkkina nyt toteutuu siis, mutta kyllä siihen kaikki viittaa. Ja US-osakkeet ovat yhä indeksitasolla kalliita. Ja olisi todella harvinaista, jos droppi ei koskisi myös USA:ta. Jo siihen viittavat korkeat korot, kallis dollari ja kauppasotien kustannukset, jotka ovat jo pudottaneet yhtiöiden tuloksia. Eikä Trump todellakaan vaikuta kaverilta, joka ensimmäisenä laskee nyrkkinsä.

http://news.morningstar.com/all/dow-jones/us-markets/20181104477/compani...

Kallis dollarikin todella rassaa monia yhtiöitä, koska vientitulot putoavat, vaikka myynti vetäisi. Näin kävi edellisessäkin laskumarkkinassa. 

Kiitos tarjouksesta, Timppa. En paljoa tekniikasta ymmärrä, mutta käsittääkseni manuaalinen työ, jota tarvitsen, ei ole ohjelmointia, vaan minua jeesaavan kaverini sanoin urakka on "Järjestelmän (sivusto, kauppa, tilausjärjestelmä) määrittely ja konfigurointi. Sivuston rakenteen ja ulkoasun määrittely, kaupan ja tilausjärjestemän määritykset. Tämä on siis suurimmaksi osaksi raakaa manuaalista työtä ja määrittelyä, joka jonkun pitää vaan tehdä ja joka siksi vie oman aikansa. Toki tässä pitää ymmärtää koko järjestelmän toimintalogiikka eli ihan kuka tahansa ei tätä pysyt tekemään."

Tähän siis tarvitsen ammattiapua, josta toki maksan. Kaverini kykenee tähän, mutta hän on varsin kiireinen. Jos taitoa ja kiinnostusta on niin otan mieluusti tarjouksia vastaan. 

Comment: 

Törmäsin tähän juttuun Salkunrakentajassa ja Market Watchissa. Eli öljyalan asiantuntijat hämmästelevät öljyn hinnan laskua. Jonka itse ennustin jo kuukausia sitten, joskin ajoitus hitusen heitti, mutta muutenhan kävi kuten arvioin.

https://www.salkunrakentaja.fi/2018/11/oljy-hinnanlasku-hammentaa/

https://www.marketwatch.com/story/stock-market-investors-wrestle-with-a-...

Tämä anekdootti jo kuvaa täsmällisesti, mikä ero ja etu on teknisellä analyysilla yhdistettynä historialliseen kokemukseen, kun sitä vertaa funda-analyyseihin. Minulle eikä Piksun lukijoille öljyn romahdus ollut yllätys. Funda-analyytikoille oli. Se ei ole minulle uutinen, päinvastoin, vaan juuri se syy, miksi olen TA:ta alkanut aikoinaan opiskella. Siis tajuttuani, miten yössä nämä analyytikot ovat markkinoiden ja suhdanteiden suhteen. Aina jäljessä ja selityksineen niin sattumanvaraisia, että se on todellista nopanheittoa - toisin kuin TA.

Suhdanteen heiketessä raaka-aineet sukeltavat, niin käy aina. Ja sen suhdanteen lasku tulee aina rajuna ja yllättää funda-analyytikot. Sen takia on mahdollista, että TA:n hallitseva piensijoittaja voi nähdä markkinoiden liikkeet etukäteen, vaikka ne tulevat järkytyksenä erityisalojen ammattilaisille. Se ei erinäisten teorioiden mukaan ole mahdollista, mutta kyllä se vain on. 

Comment: 

Kiitos jälleen! Saanko kysyä millä screenaat osakkeita esim ruotsin osalta? Tuleeko jotain tähän liittyen sivustollesi?

Comment: 

Kiitos!

Ao teknistä operaattoria käytän, se on säällisen hintainen ja palvelultaan pätevä. Jos siis tarkoitat kyseistä dataa.

Teknisen analyysin kurssia tms olen toki miettinyt, mutta se on työläs opetettava, ainakin siltä tuntuu. Onhan siitä kirjallisuuttakin olemassa, joten miksei voisi luennoida, mutta tekniset tilanteet ovat niin moninaisia, että se vaatii liki kädestä pitäen koulutusta ja paljon rutiinia, vähän kuin pallopelit. Haastava yhtälö.

Comment: 

oikeastaan tarkoitin että millä työkalulla etsit kaikkien osakkeiden joukosta fundamenttien oaalta sopivimmat, ja joita sitten teknisin perustein pyrit edullisesti ostamaan? Jos siis olen ymmärtänyt oikein prosessisi?

Comment: 

Ymmärsin screenerin väärin. En käytä muuta screeneriä siihen kuin Morningstarin key ratios - sivustoja, en ole varsinaisia screenereitä tottunut käyttämään - jos voitte suositella jotain hyvää niin kiitos.

Eli teen manuaalisesti työn sikäli, että otan esiin yhtiön avainluvut kymmeneltä vuodelta ja päättelen niistä ensi hätään. On kyllä nopeaa sekin kokemuksen avulla.

Comment: 

etta lyhytaikaiset pohjat on nyt kasilla. kohta taas noustaan. toivotaan, etta se isompi droppi alkaa heikin ennusteen mukaan.

Comment: 

Viikonloppuna. Mutta eivät kp-trendit tosiaan ikuisesti kestä, se on todellakin muistettava. Ja toisaalta se, että pitkät trendit koostuvat ainakin parista kolmesta kp-trendistä laskun aikana.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.