Markkinakatsaus: Rauha maassa – vähäksi aikaa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Italia sai hallituksen, euron hajoaminen ei ole nurkan takana ja markkinat rauhoittuivat. Edes Trumpin kiivailu G7-tviiteissä ei jaksanut hermostuttaa sijoittajia, vaikka syytä kyllä olisi. Trump puhuu Amerikasta toisten loputtoman ryöstelyn kohteena olevana säästöpossuna. Suojatullien vastatoimiin hän lupaa iskeä lujaa ja uhoaa voittavansa vasemmalla kädellä jokaisen kauppasodan. Perästä varmasti kuuluu, siitä ei tämän kaverin kohdalla ole enää epäilystä.

Tämäkin episodi kuvaa, että sijoittajien suhtautuminen maailman tapahtumiin selittää usein varsin huonosti markkinoiden liikkeet etenkään lyhyellä aikavälillä. Toisessa tilanteessa, kun myyntipaniikille on tilaus, samat kommentit rysäyttävät pörssejä urakalla. Sama nähtiin vaikka Italian kohdalla. Populistien vaalivoitto ei hetkauttanut markkinoita, eikä vielä hallituksen kokoaminenkaan, vaan vasta mahdollisten uusintavaalien uhka. Minä en tuossa suurta logiikkaa näe, mutta markkinoiden kanssa siihen saa tottua.

Kesämarkkinoille on aika ominaista seilata ylösalas, joten aika ihmeenä pidän, jos siihen tänä kesänä tulisi ratkaiseva muutos. VIX asettui, ja jonkin aikaa rauha saattaa taas pysyä. Mutta VIX villiintyy muutaman kerran vuodessa, ja se tulee vielä vastaan joidenkin kuukausien sisään. Mitä ulkoisia tapahtumia siihen liittyneekin, sitä en arvaile.

Olen povannut USA:n pitkien korkojen nousun olevan pulkassa, mikä perinteisesti viittaa suhdanteen jäähtymiseen. Pysyn teknisessä tulkinnassani. Mitään isoja liikkeitä en odota vähään aikaan, mutta sitten alkaa bondirintamallakin tapahtua, jahka VIX pääsee vauhtiin. Jenkkibondit ja dollari vahvistuvat, heikkojen valtioiden korot rysäyttävät ylös.

Sen tapahtuessa taas muistamme, että Italialla on hurja velkavuori ja erittäin eurokriittinen hallitus, jonka talousosaamisesta ei ole mitään näyttöä. Eikä itselläni siihen paljoa uskoakaan, sen puoleen. Euro on Italian kanssa nyt löyhässä hirressä kenties vuosiakin.

Kommentit

Comment: 

Nyt näyttää siltä, että ennustuksesi markkinalaskusta menee pieleen. Nasdaq teki jo ATH:n ja S&P ja DJ eivät ole kaukana perässä. Muistaakseni olet ennustanut viime syksystä lähtien laskua markkinoille, mutta se ei ole tapahtunut. Markkinoiden pitäisi tippua 15% nykytasolta, että oltaisiin viime syksyn tasoilla. Sanoisin, että tähän on alle 20% todennäköisyys vuoden loppuun mennessä.

Comment: 

Ennustanut viimeiset puoli toista vuotta ja omasta mielestään myös nähnyt hirveitä romahduksia siellä sun täällä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.