Markkinakatsaus: Poksahtihan setä Samuli lopulta

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Markkinat voivat toimia irrationaalisesti paljon pidempään kuin lompakkosi kestää, murjaisi osuvasti John Maynard Keynes, joka tunnetaan kyllä enemmän muista talousviisauksista kuin markkinoita koskevista. Maynard-setä on käynyt usein mielessä viime kuukausina jenkkipörssien hypeä ällistellessä, mutta toisaalta olen tiennyt ihan omakohtaisen kokemuksen pohjalta, että jossain tulee katto vastaan, ja sen jälkeinen poksahdus on usein reippaanpuoleinen.

Varoitin viikko sitten VIX:in nousevista pitkistä indikaattoreista. Harvinaisen nopeasti ne realisoituivat itse indeksin ja samalla markkinoiden ryntäykseksi. Lopulta jenkkipörssit kyykkäsivät viikkotasolla, ja pahemmin kuin kahteen vuoteen. Samassa ovat ottaneet kyytiä muutkin pörssit, joskin vauhti on vaihdellut. Ja VIX keulii.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Kuten aina korostan, VIX ei ole ennakoiva indikaattori, vaan sen liikkeet kulkevat tasajalkaa markkinoiden kanssa. Mutta jos osaa lukea VIX:in indikaattoreita – mikä pätee yleensäkin markkinaindikaattoreihin – on sillä ennustearvoa paljonkin. Odottelin tätä rykäystä jo viime vuoden lopulle, mutta perinteinen tammikuuilmiö piti sittenkin melkein loppuun asti.

VIX oli viimeksi yhtä korkealla kesällä – ja kurssit sukelsivat. Varsinaista pörssiromahdusta en silti uumoile tässä kohtaa, mutta eiköhän paras vauhti Atlantin takana ole nyt puhallettu pois. Odotan pomppuista jatkoa ainakin joksikin aikaa. Hyvin mahdollisesti kurssit sahaavat alaspäin jopa useamman kuukauden tai ainakin viikkoja ainakin Trumplandiassa. Euroopassa liikettä jarruttaa lähestyvä osinkokausi.

Viime kuukausien riehan jälkeen moni osake saattaa vaikuttaa reippaan korjauksen jälkeen halvalta, mutta suosittelen ottamaan pari happihyppyä ja tuumaustauon ennen kuin ryntää ”alennusmyyntiin”. Sen kesto saattaa yllättää. Tilannearviota vaikeuttaa asetelman harvinaisuus - näin teknisesti ylikuumaa markkinaa en ole reaaliajassa nähnyt, ja datassakin vain pari kertaa samassa mitassa 50 vuoden aikana. 

Yhdysvalloissa pörssien ohella talous on ylikuumentunut jo ylipäänsä – inflaatio kiihtyy, työttömyys on kellarissa, palkat nousevat. Ne ovat klassisia suhdannehuipun oireita. Jos Trumpin veroale toimii vähänkään tarkoitetulla tavalla, suhdanne kärähtää äkkiä pohjaan. Fedin ohjauskorko nousee vuoden mittaan useasti, sen voi estää vain ihme. Kalliita heikon osingon papereita ei nyt hevin kannata kalastaa ainakaan Atlantin takaa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.