Markkinakatsaus: Pörssivuosi askelmerkkien mukainen, edessä parempi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Vuodenvaihteessa on tapana tarkastella mennyttä vuotta. Sijoittajien silmissä vuodesta tuli ruma, joskaan itse en näe asiaa niin, koska osasin sitä odottaa, ja laskusuhdanteet kuuluvat talouteen ja sijoittamiseen. Ilman niitä emme myöskään saisi alennusmyyntejä, jotka ovat menestyvän sijoittamisen vipuvarsi.

Maailman pörssejä mielestäni parhaiten kokonaisuutena heijastava Global Dow, joka sisältää 150 maailman suurinta yhtiötä, mukana luonnollisesti suuri määrä yhdysvaltalaisia, kääntyi laskuun jo vuoden alussa 2018. Sen jälkeen Global Dow on tullut alas kaksikymmentä prosenttia eli tavoittanut teknisesti määritellyn laskumarkkinan rajan. Karhumarkkina ei siis todellakaan alkanut muutama kuukausi sitten, kuten suomalaisesta mediasta saa vaikutelman. Laskumarkkinoiden tapaan liike kuitenkin kiihtyy vasta lopussa, ja vasta sitten se ylittää uutiskynnykset.

https://www.tradingview.com/symbols/DJ-GDOW/

Minulle tämä oli kaikkea muuta kuin yllätys – sallittakoon minun muistuttaa mahdollisille uusille lukijoille. Tasan vuosi sitten tein pörssien ylikuumentumista historiallisesta perspektiivistä käsitelleen laajan artikkelin, jossa totesin pääkohdat siteeraten näin:

Olen jo jonkun kuukauden toitottanut, että teknisen analyysin kannalta Yhdysvallat on vajonnut yhä pahemmin hypeen. Siihen on varmasti reaalitaloudellisia syitä: talous porskuttaa lujaa, Trumpin veroale hyödyttää omistajia ja tulokset ovat epäilemättä hyvässä nousussa. Fundamenttienkin pohjalta markkina on silti monella mittarilla todella kallis.”

Teknisessä analyysissa on omat ongelmansa hinnoittelun välineenä. Se kertoo vain markkinoiden lämpötilan suhteessa historiaan. Heikossa suhdanteessa pitääkin olla teknisesti kylmää ja vahvassa suhdanteessa kuumaa, mutta markkinathan yleensä liioittelevat ennen pitkää…. Tekniseltä kannalta SP500 on ollut osapuilleen yhtä kuumentunut viimeisen 50 vuoden aikana vain kahdeksan kertaa: 1981, 1983, 1986, 1987, 1992, 1995, 2007 ja 2015.”

Tämän tason ylikuumentumiset eivät ole tavallisia, päinvastoin niitä on ollut keskimäärin vähemmän kuin kaksi kertaa vuosikymmenessä. Markkinoiden ylikuumentuminen liittyy elimellisesti osakkeiden ylihinnoitteluun, jolloin optimismi ja varomattomuus ottavat niskalenkin realismista. Siitä on ennen pitkää seurauksensa, koska ei parhaassakaan iskussa oleva talous rajattomalla nopeudella kasva, ja suhdanteet taittuvat ennen pitkää talouden ylikuumentuessa.”

2015 muistutti teknisesti eräin osin paljolti nykytilannetta. Indikaattorien huipulta, jotka löytyvät 2015 taitteesta, kesti puolisen vuotta laskumarkkinan alkuun. Se ei ollut kovin syvä, SP500:n kohdalla alle 20 prosenttia, mutta hurjan paniikkitunnelman sekin monttu tuolloin nosti.”

Teknisin perustein en vielä usko reippaampaan liikkeeseen vielä vähään aikaan, mutta tuskin huiput enää kaukana ovat... Reippaammin laskeviin kursseihin saanee silti varautua vasta luokkaa seuraavana syksynä. Näin ylikuumentuneen markkinan jäähtyminen vie tavallisesti aikansa.”

Mitkä ovat aikanaan laukaisevat tekijät, vaikea ennakoida – luultavasti rahapolitiikan kiristyminen ja mahdolliset poliittiset kriisit. Historian perusteella joka tapauksessa nousu alkaa olla kohtapuoleen pulkassa USA:ssa, eli nyt ostettujen osakkeiden tuotto-odotukset ainakin indeksitasolla ovat vähäksi aikaa kurjat.”

https://www.piksu.net/artikkeli/n%C3%A4in-k%C3%A4y-ylikuumentuneelle-p%C3%B6rssille-historian-perusteella

Minun ei tarvinne kauheasti hävetä ennustetta. Muistutan lisäksi, että kesällä, kun Yhdysvaltojen pörssit aika lailla teknovetoisesti kiskaisivat vielä kovan nousun ja euforia valtasi jälleen tunnelmat, lupasin lopettaa markkina-analyytikon hommat, ellei arvioni pidä eli markkinapaniikki iske viimeistään talven tullessa. Jonkinlaista itseluottamusta se kuvastanee, ja se taas pohjaa massiiviseen kokemukseen. (Ja heille, joita taas itsekehu ärsyttää, muistutan antaneeni viikottain rahanarvoisia vihjeitä satoja työtunteja vääntäen ilmaiseksi, saamatta itse muuta kuin kulukorvauksen. Joten ahneus ja laiskuus eivät kuulune persoonallisuushäiriöihini.)

Aika monta osumaa mielestäni vuoden aikana sain. Pitkän ajan pörssiarvion ohessa povasin dollarin pitkän nousumarkkinan. Öljyn romahduksessa arvioni heitti ajoituksen osalta jonkin verran, muttei lopputuloksen. Jenkkikorkojen piikkaamisen ensimmäinen arvioni oli liian aikainen, mutta seuraava, jonka tein 7.11. eli vajaat kaksi kuukautta sitten, osui käytännössä päivälleen. Sitaatti tuosta katsauksesta:

Ylikuumentuminen näyttää varsin pahalta, ja reippaampikin korjaus saattoi jo alkaa. Kaukana se tuskin enää on. Ei se yllätyksenä tulisikaan tässä suhdannetilanteessa. Talouden hidastuessa inflaatio alkaa hellittää ja kasvu laantua, joten korotkin laskevat. Lyhyet korotkin tekevät niin, jos markkinat odottavat keskuspankin joutuvan löysäämään rahapolitiikkaa huolimatta akuuteista inflaatiopaineista. Ja suhdanteen vauhdikas rapautuminen, joka on niille sinänsä ominaista, kyllä pistää Fedin miettimään nopeasti linjaansa uusiksi. Loogista jatkumoa se tietysti on koko suhdannetaitteen sarjalle: ensin dollari vahvistuu, reunamarkkinoilta vedetään rahaa, jonkun ajan päästä muuallakin osakkeet ja raaka-aineet rysähtävät, ja suhdanneitaitteen varmistuttua rahapolitiikka reivataan uusiksi.”

Jenkkikorot ovat sukeltaneet parin kuukauden aikana rajummin kuin vuosiin - rytinä alkoi kaksi päivää arvioni jälkeen. Se koskee myös lyhyitä korkoja, jotka ennakoivat tehokkaasti rahapolitiikan odotuksia ja yleensä myös muutoksia. Korkomarkkinat ovat markkinoiden sektoreista tehokkain kokemukseni mukaan.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US02Y/

Kaikkiaan näistä ennusteistani – jotka ovat suhdanteiden luonteen mukaisesti aina sidottuja toisiinsa, niin nyt kuin tulevaisuudessa – on toteutumatta enää Fedin rahapolitiikan kiristymisen päättyminen. Eikä se varmasti olekaan enää kaukana. Korkomarkkinat eivät sukella ilman syytä, kuten eivät tietysti osakemarkkinatkaan. Inflaatio-odotukset ovat vahvassa laskussa suhdanteen rapautuessa, ja ennen pitkää se ohjaa keskuspankkejakin. Euroopassa rahapolitiikan kiristymisestä ei kannata edes puhua enää, suhdannetaite on siitä pitänyt huolen.

Entä osakemarkkinat? Laskeva keskipitkä trendi todellakin toteutui joulukuussa kuten kuukauden alussa arvioin. Siitä tuli rumin joulukuu pörsseissä sitten 1931 suuren romahdusvuoden. Tähän monet analyytikot haksahtivat – onhan joulukuu klassinen nousukuukausi. Mutta tämäkin episodi kertoo, miksi luotan markkina-analyyseissa ainoastaan tekniseen analyysiin. Jos sen perusteella on syytä odottaa sitä tai tätä, en kyseenalaista dataa ja tulkintaani, jos ne ovat selkeät. Aika harvoin strategiaa joudun pahemmin katumaan.

Periaatteessa kp-trendi voisi olla nyt pulkassa, ja hiukan merkkejä siitä jo on, muun muassa US-pörssien joulun alla kiskaisema hurja yhden päivän korjausliike ylös. Joitakin viikkoja kestävä nousu olisi nyt kohtalaisen ilmeinen vaihtoehto, joskaan ei väistämätön. Kp-trendit saattavat laskumarkkinassa kestää alaspäin pari kuukautta, ja pitkät indikaattorit ovat yhä jyrkästi laskevat. Toisaalta se juuri viittaa vastaliikkeeseen. Markkinat eivät koskaan liiku suuntaansa mittaansa enempää.

Mutta laskumarkkinan päättymistä en vielä ainakaan näe, vaikka lähempänä se varmasti on kuin useimmat tässä kohtaa uskovat. Tulee muistaa, että laskumarkkinan keskimitta on noin vuosi. Joskus ne jäävät lyhyemmiksi, joskus venyvät pidemmiksi. Edes finanssikriisin pudotus ei kestänyt kuin vajaat puolitoista vuotta, ja se oli täyttä helvettiä reaalitaloudellisesti ja poliittisesti.

On vieläkin hiukan vaikea uskoa, kuinka hienosti täyden kuilun partaalta lopulta selvittiin. Sitä jo työn puolesta aamusta iltaan tuskanhiki otsalla seurattuani en hevin antaudu maailmanlopun tunnelmille, enempää kuin tauottoman nousun illuusioille. En näe tässä kohtaa katastrofin aineksia. Trumpin kauppasodat ovat elementeistä pahin, mutta oletan niiden jotenkin järjestyvän osapuilleen tolkulliseen muotoon.

Myöskään markkinoiden kuumemittari VIX ei minua huoleta. Se kiskaisi markkinapaniikkilukemille kuten todellakin jo vuosi sitten ennustin, ja indikaattorit ovat luvanneet väkevästi kesästä asti. Eivät talouden ja markkinoiden syklit ole ennustamattomia kuten usein väitetään, kaukana siitä. Markkinoiden hermoilu on säännöllisesti toistuva ilmiö, vaikka se ajoittain tuntuu katoavan, ja tuolloin olotila on helppo tulkita syystä tai toisesta pysyväksi. Sitä se ei koskaan ole, suuntaan eikä toiseen.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Liki neljänkympin lukemat VIX on kiskaissut tämän vuosikymmenen aikana vain kolmesti aiemmin. Lukemattomat analyytikot pitävät nyt tätä suurena vaaran ja lisääntyneen heilunnan merkkinä, minä näen asian jo toisinpäin. Hermoilu alkaa olla huipussaan, ja sieltähän on vain yksi suunta kuten kaikissa suhdannetaitteissa – ensin ylös, sitten alas, ylös, alas….

Oletan kuitenkin, että markkinapaniikki ei ollut viimeinen tässä laskumarkkinassa, mutta monta en niitä enää odota. Markkinoiden syklit kehittyvät hitaasti, mutta toisaalta ne sitten yllättävät nopeudellaan molempiin suuntiin. Volatiliteettikin asettuu aina ällistyttävän vauhdikkaasti, vaikka sitä tässä kohtaa on monen vaikea kuvitella. Minulle se on itsestään selvää, niin usein olen sen jo itse kokenut.

Edessä on varmasti parempi pörssivuosi kuin kulunut, kyse on vain siitä, koska taite tulee. Virallisten ennustelaitosten perässä on turha juosta, ne jahkaavat tilastojensa kanssa myöhässä kuten aina ennenkin. 

Mutta osakeostoksille tuskin on vielä kiire, vaikka johan sieltä kohtuu- tai alehintaistakin tavaraa löytyy vaikka kuinka. Viimeiset rysäykset ovat usein kuitenkin rajuja, joten suosittelen vielä odottamaan.

Markkinahaukka-sivustoni aukeaa aikaisintaan puolenkuun jälkeen, koska tekninen konsulttini nautiskelee parasta aikaa Thaimaan auringosta. Sellainen valitettava byrokraattinen ongelma hinnoitelun osalta paljastui, että oletin pääseväni alennettuun alv-kantaan sanomalehtipykälän nojalla, jolloin alv olisi vain kymmnen prosenttia. Laki kuitenkin koskee vain printtilehtiä, joten alv on normaali 24 prosenttia. Pahoittelen, että sen vuoksi joudun hitusen korottamaan lupaamaani hintaa yltääkseni kannattavuuslaskelmaani, mutta ero ei ole suuri. Jos uusia yllätyksiä ei tule, vuosimaksun pitäisi asettua 59 euroon, eli alkuperäisestä suunnitelmasta hinta nousee vain vajaan euron kuukaudessa.

Hyvää alkavaa vuotta! Sellainen siitä taatusti tulee ainakin niille, joilla on joutavia varoja osakkeiden ostoon.

Kommentit

Comment: 

näen tilanteen niin, että ensi kuu sahaten ylöspäin ja sitten vika lasku hiukan aikaisempien pohjien alapuolelle.

Miten muuten näet Handelsbankenin ja Philip Morriksen kehittyvän lähiaikoina (jos saa vielä kysyä)?

Comment: 

Periaatteessa tuon tyyppistä liikettä odotan, mutta markkinoiden kanssa on oltava varuillaan, ja siksi pitkien ennusteiden tekeminen tällaisessa tilanteessa on riskiä sikäli, jos niiden varassa sitten toimii. Vielä en pohjaa kyllä näe, mutta ei tästäkään satavarma voi olla.

Handelsbankenin ja PM:n kurssit tuskin kääntyvät ennen kuin koko markkina pohjaa, siltä TA vahvasti näyttää. 

Comment: 

tulostaantumaa ei ole tulossa, niin osakkeet alkavat olla jo aliarvostettuja. Muussa tapauksessa pohjat eivät ole lähelläkään. Ainakin mitä jenkkifirmoja on kuunnellut, niin tuloskasvun pitäisi jatkua ensi vuonna.

Comment: 

En usko etteikö tällainen pudotus perustuisi tulosten heikentymiseen. Näin on ollut aina kun pörssit sukeltavat. Kyllä ne laskumarkkinat ovat aina siihen nojanneet tälläkin vuosikymmenellä. Edellisessä laskumarkkinassakin epsit putosivat, vaikka taantumaa ei ollut, eikä sitä tosiaan moni kommentoija edes ymmärrä laskumarkkinaksi vieläkään, huvittavaa kyllä.

https://www.gurufocus.com/economic_indicators/58/sp-500-earnings

Mutta minkä mittaista pudostusta sitten tiedossa on nyt niin se on toinen asia. Sukelluksen mittahan sen kertoo.

Toisaalta on kuitenkin niin, että markkinoiden paras kyky on lukea suhdanteita ja heikoin osa hinnoittelu. Kyllä nyt jo saa paljon osakkeita edullisesti, vaikka nyt oletankin pudotuksen vielä jonkun matkaa jatkuvan riippuen tosin yhtiöstä. En edelleenkään maksaisi Microsofista nykyhintaa. 

Eps-tasolla en usko toistaiseksi kummoiseen droppiin kuin tietysti joidenkin yhtiöiden kohdalla, mutta hypen puhjettua kurssipudotukset ovat yleensä paljon kovempia kuin tulospudotukset. Kuten itsekin tiedät hinnoittelu on usein mitä sattuu suuntaan ja toiseen. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.