Markkinakatsaus: Pörssien nousutrendi sitkistelee vielä

 Sitkeä on tämä keskipitkä nouseva trendi. Bensatankki vaikutti tyhjenevän jo muutama viikko sitten, mutta varsinkin Atlantin takana taas kiskaistiin ylemmäs pienen happihypyn jälkeen. Hiukan se yllätti minutkin, mutta kuten olen todennut eri yhteyksissä, pitkän trendin taittuessa laskevasta nousevaan kp-trendit yleensä ovat jo tempoltaan hitaita eli yksittäinen kp-trendi kestää pari kolmekin kuukautta.

Tästähän varoitin jo vuodenvaihteessa, kun sanoin nousun keston ja voiman yllättävän monet paniikkimielialaan jo tottuneet. Harva sitä uskoi siinä kohtaa. Ja kuukausi sitten kuolleen kissan pomppuja peratessani totesin niiden kestävän helposti pari kuukautta.

https://www.piksu.net/artikkeli/pari-opetusta-kuolleen-kissan-pompusta

Edellisen laskumarkkinan lopussa 2015-2016 pisin niistä kesti siis lokakuusta alusta marraskuun loppuun, mutta niin vain alas vielä tultiin seuraavan kahden kuukauden aikana parikymmentä prosenttia. Euroopassa seuraavakin nouseva kp-trendi kesti vielä saman verran joskin oli loivempi, ja pohjille tultiin vielä kerran ennen kuin nousumarkkina pääsi vauhtiin. USA:ssa kyseinen kp-trendi alas ei enää yltänyt pohjaan.

https://www.tradingview.com/symbols/RUSSELL-RUA/

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-OMXH25/

Jotkut isot indeksit ovat tosin jo oireilleet selkeämmin kp-trendin taitetta. Saksan Dax ja Japanin Nikkei ovat pomppineet viime viikot paikallaan. Se on trendin kääntymisen tyypillinen oire kuten olen sanonut.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/symbols/FX-JPN225/

Joulusta, jolloin kp-trendi ylös alkoi, ei ole vieläkään kahta kuukautta. Joten trendien keston kannalta tässä ei ole mitään outoa. Eikä siis kannata tuudittautua ajatukseen, että tästä eteenpäin mennään samaa vauhtia ylös taas maailman tappiin.

Alas tullaan vielä, mutta toinen asia on, menevätkö vanhat pohjat puhki. Totesin jo joulun jälkeen, että pohjat saattoivat olla siinäkin, ja laskumarkkinan odotin kaikissa tapauksissa olevan ohi kevään aikana. Mutta trendit elävät tästä eteenkinpäin.

Pari kuukautta sittenhän paniikin keskellä yleinen näkemys oli helvetin aukeaminen ties minne asti. Myykää osakkeita, ostakaa korkoja, laittakaa rahat käteiseksi, juoskaa turvaan, riskit ovat nyt hurjat.

Nyt ei taas kuulu paniikista pihaustakaan. Mikään ei muokkaa mielialoja tehokkaammin kuin markkinat – heidänkin, joiden pitäisi ammattinsa puolesta kyetä hermojen hallintaan ja viileään analyysiin jo kokemuksen pohjalta.

Kuljen tapani mukaan valtavirtaa vastaan. Ole ahne kun muut pelkäävät, pelokas kun muut ovat ahneita. Warren Buffetin kuolematon ohje pitää kutinsa, muttei ole helppo noudattaa ainakaan useimmille. Eli perusanalyysini ei muutu. Kp-trendi on nyt jo vähän kaikkien viikkoindikaattorien mukaan pahasti ylikuuma eli indikaattorit ovat katossa. Sieltä ne tulevat alas taas kuten ennenkin.

Mutta aikansa sekin kestää. Jos kp-trendi ylös vie pari kuukautta tai viikon pari ylikin, vastaliike kestää tavallisesti samaa luokkaa. Eivät markkinat liiku kuin poikkeustapauksissa syksyllä koetulla tempolla.

Sijoittaminen vaatii malttia sekä nopeutta. Malttia ajoituksessa eli trendien taitteita kannattaa odottaa. Ja kun ne ovat käsissä, täytyy toimia nopeasti. Joulun markkinapohja olisi tietysti ollut yksi sellainen paikka ostajalle, mutta itse ainakin olin lomilla ihan muut asiat mielessä pyhien ajan.

Ja VIX, joka markkinoita keskeisesti ohjaa, ei pysy ikuisesti rauhallisena. Päiväindikaattorit tekevät nousua, mutta se ei tapahdu tavallisesti nopeasti. Kun kesällä keskellä suurta markkinarauhaa analysoin VIX:in tekevän nousua, herätti se paljolti huvitusta. Mutta syksyllä ja joulukuussa se ei enää huvittanut.

Tilanne on aivan sama nyt. Volatiliteetti on yhtäkkiä minimissään loikattuaan kattoon vasta alle kaksi kuukautta sitten. Sanoin jo tuolloin, että seuraavaksi suunta on alas. Mutta sieltä tullaan taas ylöskin.

Ja sitä VIX jo tekee, vaikka se näkyy vasta vain indikaattoreissa, eikä liike kiihdy hetkessä. Mutta sitten vauhti taas yllättää aivan kuin joulukuussa. Ja se liike on rajuinta aina pudotuksen lopussa – kuten jouluna.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Myös keskeiset valuutat dollari, euro ja jeni puhuvat samaa stooria. Dollari vahvistuu euroa vastaan seuraavat pari kuukautta. Jeni, joka on valuutoista se viimeinen turvasatama, vahvistuu molempia vastaan.

Kannattaa panna merkille, että jeni todellakin tavan mukaan vahvistuu markkinalevottomuuden kasvaessa. Jenin kurssi dollaria ja euroa vastaan lähti kovaan nousuun lokakuun alussa pörssiromahduksen alkumetreillä.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

https://www.tradingview.com/symbols/EURJPY/

https://www.tradingview.com/symbols/USDJPY/

Valuutat ovat yksi oleellinen osa markkina-analyytikon työkalupakkia. Mutta on luettava tietysti niiden salaista elämää eli indikaattoreita, ei vain pelkkiä kursseja. Markkinoiden liikkeet ovat sinänsä ikuisesti samanlaisia ainakin pääpiirteissään.

Sijoittajasivustoni Pörssihaukka alkaa olla ulkoisesti ja pysyvän materiaalin osalta melkein valmis, ja jotkut olivat sen puolivalmiina bonganneetkin. Pistin sen kuitenkin piiloon siihen asti, että kaikki on kunnossa. Joitakin teknisiä asioita täytyy vielä ratkaista.

Seuraava markkinakatsaus saattaa olla jo Pörssihaukassa, mutta aivan saletti en siitä ole. Joka tapauksessa maaliskuussa pitäisi viimeistään homman pyöriä jo täysillä.

Rattoisaa viikonloppua! 

 

Kommentit

Comment: 

odotellessa. Oma salkku vain takoo uusia ennätyksiä päivittäin.

P.S. Parhain aloitus sivustollesi olisi jos lasku alkaisi piakkoin, niin kuin olet sitä jo pari viikkoa ennustellut. Moni varmasti empii tilausta osakkeiden vain noustessa.

Comment: 

Se kertoo että sinulla on laadukas salkku. Eipä ole omissakaan valittamista, laitan yhden niistä kohtapuoleen näytille, se on ajallisesti siihen hyvin sopiva, ja muutenkin.

Mutta näin se on, ajankohta ei ole paras, mutta markkinoiden liikkeitä ei voi itse valita. Minun on vain eri syistä pakko lähteä liikkeelle nyt. Toisaalta, eihän se touhua kaada jos joku odottaakin, ehtii asiakkaaksi tulla koska vain.

Toisaalta kun katselette vaikka jo aika monia kotimaisia osakkeita niin näette, että kp-trendi on jo taittunut. US-pörssit ja yksittäiset isot yhtiöt usein antavat vähän hämäävän kuvan.

Katsokaapa vaikka noita suosittuja osakkeita niin nousu on jo takana toistaiseksi, aakkosjärjestyksessä (ei muussa): Ahlström-Munksjö, Cargotec, Elisa, Fortum, Konecranes, Outokumpu, Orion, Wärtsilä, YIT.

Nämä ovat minusta eräänlaisia indikaattoreita. Mutta en voi tietysti sanoa muuta kuin että aika näyttää. Käyn varmaan Piksussakin väliaikatietoja kuittaamassa jossain muodossa markkinointimielessä. 

Comment: 

Käteistä on taskuissa niin että paukkuu. Pitäisi ehtiä perehtymään osake yms. listoihisi ennen laskun pohjia, jotta pystyisi tekemään muitakin peliliikkeitä, kuin ostamaan pelkkiä indeksejä, kuten tähän asti olen tehnyt ;).

Comment: 

Ehdit kyllä kiitos  ja tavaraa on alusta asti riittävästi ja pukkaan vauhdilla lisää jahka Trendi tulee alas

Comment: 

Jukalle ja muillekin lähinnä markkina-analyyseista kiinnostuneille: lukijoissa on paljon sellaisia, jotka haluavat muutakin, kuten yhtiöanalyyseja ja suosituksia. Siinä suhteessa omavaraisia ovat kohtalaisen harvat ainakin aloittelevat sijoittajat, ja palveluni kattaa tosiaan kaikenlaisia tarpeita.

Joten kiitos vielä Käteistä, patistelen teknistä konsulttiani. Jos ratkaisut eivät löydy piakkoin niin keksin muun tien päästä aloittamaan, vaikka niin, että aloitan toiminnan suorien sijoittajakirjeiden muodossa ja toimitan materiaalin sillä tavalla sivuston aukeamiseen asti. Tällaiseen järjestelyyn lähtevien vuosimaksulla ostama aika alkaisi kuitenkin kulua vasta sivuston virallisen aukeamisen alusta.

Comment: 

Hei Heikki!

Kiitokset mielenkiintoisista analyyseistä. Pitää tähän alkuun vähän sinua mainostaa, koska analyysiesi ansiosta veivasin syksyllä salkkuni (ATH:n paikkeilla) vivutuksen nolliin ja vältyin pahimmalta vitutukselta. Näin jäljestä ajateltuna fiksumpaa olisi tietysti ollut vähentää myös osakepainokin nolliin mutta ensi kerralla sitten :)

Mainospuheet sikseen. Kolmasosa osakesalkustani on norjalaisissa, pääosin öljypalveluyhtiöissä, AKER ASA, BW Offshore, Odfjell Drilling ja Subsea 7. Myin jo tässä puolet AKERin ja BWO:n osakkeista ajatuksena että ostan ne takaisin seuraavan keskipitkän trendin pohjalta (saa nähdä miten käy). Minua kiinnostaisi näkemyksesi öljyn hintaliikkeistä, ja tietysti jos pystyt antamaan tarkempaa analyysiä ko. yhtiöstä niin vielä parempi. Ymmärrän kyllä että olet kiireinen eikä sinulla välttämättä ole aikaa jos ko. yhtiöt eivät ole aikaisemmasta tuttuja. Ymmärrän myös sen että vaikka sanoisit että öljyn hinta laskee, ja niin kävisi, näiden yhtiöiden osakkeet ei välttämättä laske.

Comment: 

Kiitos Opossumi! Ja hienoa jos olen ollut avuksi.

Kurkkaan nuokin yhtiöt läpi jo markkinointimielessä, samoin tiety öljyn. Yhtiöt ovat tuttuja takavuosilta, omistin niitä itse aikoinaan ueampia noista, luovuin kun ala meni palasiksi, en ole sen jälkeen juuri seurannut. Mutta no problemo sinänsä.

Palaan asiaan. Kiire on tosiaan hurja, mutta tämä kuuluu nyt toimenkuvaani.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.