Markkinakatsaus: Osakeindikaattorit hehkuvat kuin hellakoukku

Viime viikon markkinakatsaukseen ei ole paljoa lisäämistä, niin staattiselta tilanne vieläkin vaikuttaa – paitsi siltä osin, että indikaattorit ovat yhä pahemmin yliostettuja. Muutamat viikko-oskillaattorit posottavat jo niin korkealla, että vastaavaa ei ole nähty muutamaan vuoteen. Tämä kyllä kuvaa harvinaisen osuvasti, kuinka rajusti markkinat ja mielialat muuttuvat.

Joulukuun suurpaniikista ei näy jälkeäkään. Totaalinen pessimismi on vaihtunut kuin taikasauvalla raukeaksi optimismiksi. Odotin rauhallista keskipitkää trendiä ylös, mutta hiukan sen vakaus on yllättänyt minutkin. Toisaalta tässä tiivistyy markkina-analyysien yksi erityishaaste. Kun markkinat liikkuvat rajusti kuten loppusyksystä, voivat seuraavat liikkeet olla aika kirjavia tyypiltään.

Mutta ei tämä sinänsä uutta ole. Esimerkiksi finanssikriisin lopussa indeksit nousivat 2008 marraskuusta vuodenvaihteeseen, kun takana oli yksi historian rajuimmista syöksyistä. SP500 kiskaisi Lehman Brothers -paniikin pohjasta 30 prosenttia ylös, vain taipuakseen vielä uusille pohjille maaliskuussa. Tuon laskumarkkinoiden äidin pohjien kymmenvuotispäivä on muuten kohta.

https://www.tradingview.com/symbols/SPX/

Euroopassa koettiin 2011 kaksikin tällaista huimaa kp-nousua ennenkuin laskumarkkina oli todella pulkassa. Edellisessä laskumarkkinassa 2015-2016 vastaava kuolleen kissan pomppu kesti loka- ja marraskuun. Nousu ei ollut yhtä raju kuin nyt, mutta ei myöskään sitä edeltävä pudotus. Keväällä tuli vielä toinen samanlainen.

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-SX5E/

Ominaista noille kuolleen kissan pompuille oli parin kuukauden keston ohella se, että niiden huipulla indikaattorit hehkuivat punaisella aivan kuten nyt – tietenkin. Aivan kuten ne ovat pudotusten pohjassa jäänsiniset. Ja silloin tietää rajojen tulleen vastaan. Markkinat eivät koskaan liiku mittaansa enempää yhteen suuntaan.

Onko tämä sitten kuolleen kissan pomppu eli kiskaistaanko vielä uudet pohjat, sitä on mahdoton tietää varmaksi etukäteen. Jotkut indikaattorit puhuvat sen puolesta, toiset eivät. Totuus paljastuu sitten, jahka volatiliteetti eli VIX riehaantuu taas kunnon lukemiin ja sen indikaattorit kiskaisevat ylärekisteriin. Indikaattorit ovat jo nousussa, mutta liike on yhä varovaista.

https://www.tradingview.com/symbols/CBOE-VIX/

Euroopassahan osinkojen maksukin vaikuttaa kurssikäytökseen nyt voimakkaasti. Ennen osinkojen irtoamista kurssit eivät hevin putoa, sen jälkeen yleensä hyvinkin reippaasti, ja varsinkin jos yleismarkkina sukeltaa. VIX määrittelee Euroopan ja koko maailman markkinaliikkeet, vaikka se varsinaisesti mittaa Yhdysvaltojen pörssin volatiliteettia.

Joten tämäkin keskipitkä trendi taittuu. Eikä se taite varmasti enää kaukana ole. Joidenkin yhtiöiden kohdalla se on mielestäni jo toteutunut.

Samat sanat pätevät öljyyn, josta Opossumi oli kiinnostunut. Hänen kiikarissaan olevat Aker Asa ja BW Offshore liikkuvat ilman suurta ihmettä yleismarkkinan ja öljyn mukana niin TA:n kuin kokemuksen mukaan. Olen molempia aikoinaan omistanut. BWO on mielestäni jo kp-taitteensa tehnyt. Toinen asia on, miten syvälle nämä tulevat kp-dropissa, sen näkee sitten.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Joulusta ei ole kuin tasan kaksi kuukautta. Hätäillä ei nyt kannata. Se on yksi niitä asioita, jotka pitkä markkinakokemus opettaa. Ostopaikkoja kyttäävä menettää herkästi hermonsa kurssien noustessa. Markkinat eivät muutu, ne aaltoilevat maailman tappiin kuten ovat tehneet tähänkin asti.

Kun laskeva kp-trendi pääsee vauhtiin, optimismin katoamista ihmetellään taas yhtä paljon kuin nyt sen paluuta. Markkinakuvioon liittyy, että dollari ja jeni vahvistuvat.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

https://www.tradingview.com/symbols/EURJPY/

Ruotsin kruunu piti pintansa euroa vastaan muutaman kuukauden, mutta kp-trendi kääntyi ja pitkät indikaattoritkin ovat nyt euron puolella eli sen puolesta kruunun heikentyminen jatkuu, vaikka se on jo historiallisessa perspektiivissä heikko. Toisaalta euron pitkät indikaattorit ovat hyvin kuumat, joten jossain se rajakin tulee vastaan, mutta ihan heti se ei ole näköpiirissä. Laajasti harrastamieni ruotsalaisten osakkeiden nimellisarvoa valuutan lasku nakertaa, mutta se myös parantaa vientiyhtiöiden asemaa.

https://www.tradingview.com/symbols/EURSEK/

Kiinan osakemarkkinoista lyhyesti – laskumarkkina on niissä ohi tai ainakin tekee loppua. Keskipitkä trendi alas on niissäkin edessä, mutta teknisen analyysin perusteella pohjat tuskin tuosta syvenevät.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-SHCOMP/

https://www.tradingview.com/symbols/SZSE-399001/

Kiinasta tulvii yhä huonoja uutisia, mutta niin on aina markkinoiden pohjatessa. Kauppaneuvottelujen kaatuminen saattaisi mullistaa markkinan, mutta mitenkään varmaa ei sekään ole. Pörssien pohjaamisen takana voi olla kauppaneuvotteluoptimismi, mutta myös tieto tai oletus hallituksen elvytyspaketista poliittisessa umpisolmussa.

Kiina osaa totisesti elvyttää, kuten nähtiin 2009. Elvytyksen kustannustehokkuus ei välttämättä ole priimaa, virheinvestointeja on niiden mukana tehty, mutta dopingvaikutus on silti väkevä. Ja Kiinan elpyminen kyllä kohentaa äkkiä suhdannetta globaalisti. Tieto siitä vain tulee viiveellä julkiseen käyttöön kuten aina.

Pörssihaukka on aikomus avata ensi viikonloppuna, puuttuu enää joitakin hienosäätöjä. Teknisen konsulttini perheessä sattui kuitenkin vakava sairaustapaus, joka saattaa sotkea hänen aikataulujaan, joten aivan varma en asiasta ole. Tuskin viivytys kuitenkaan pitkäksi muodostuu.

Kommentit

Comment: 

odotellaan edelleen. Juuri eilen salkku teki kaikilla mittareilla uudet ATH:t.

Jos joulukuun tasoille vielä päästään, niin kiikarissa ovat edelleen

DIS, ROK ja Epiroc.

Comment: 

Onhan tää joskus vähän hermoille käypää jos aikoo ostella. Mutta noista varsinkin Disney on ollut trendeiltään todella säännöllinen, enkä näe enempää teknistä kuin fundamentaalista syytä tilanteen muuttumiseen. 

Tuossa grafiikka jos ketä kiinnostaa muitakin, yhtiö on hyvä, otan sen käsittelyyn jossain vaiheessa Pörssihaukassa

https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-DIS/

 

Comment: 

Tuossa alla IFO ennakoi maailmanlaajuista taantumaa.

Voipi olla että Heikin povaama notkahdus onkin syvä rotko. Eli saatetaan mennä reilusti joulukuun pohjien alle. Toki varmasti sahaillaan KP-trendejä.

Comment: 

Kiitos,

saattaa olla, ennusteet ovat nyt muuttuneet pessimistisiksi, mutta se on toisaalta ominaista myös markkinoiden pohjille. Joten sen varaan ei voi laskea, mutta aivan mahdollista se tosiaan on.

Toisaalta uskallan kyllä sanoa jo nyt, että Kiinan uutiset alkavat muuttua myönteiseen suuntaan joidenkin kuukausien päästä. Mutta voivat markkinat sakata silti vielä rutkastikin yleensä ottaen.

Comment: 

vielä ennen kuin palvelusi aukeaa kysäistä sellaista, että miten näet Johnson & Johnsonin (JNJ) tilanteen?

Osake pärjännyt melko hyvin näin turbulenttina aikana, kurssi sojottaa kohti koillista ja fundat näyttävät hyviltä.

MUTTA! SEC-dokumenteissa näkee aika isoja vaaran merkkejä eksponentiaalisesti kasvavasta oikeudenkäyntien määrästä. Tällä hetkellä yli 100.000 oikeudenkäyntiä menossa kun ennen vuotta 2007 niitä oli about 2.000. 2014 niitä oli n. 50.000 kpl. Osakehan rysähti viime joulukuussa 10% Reutersin talkkiuutisoinnin takia, mutta jotenkin vähän sellainen fiilis, että markkinat eivät oikein näytä hinnoittelevan oikeudenkäyntiriskejä. OK, JNJ pystyisi varmaankin solmimaan kaikki nykyiset 100.000 oikeudenkäyntiä 20-30 miljardin dollarin kustannuksella nyt heti, mutta jotain tuo trendi kertoo JNJ:n tuotteiden paskasta laadusta: ei sinne oikeuteen ihan huvin takia mennä. Eli varmasti lisää oikeudenkäyntejä tulossa. Mutta miksi markkinat eivät näytä hinnoittelevan tätä?

Comment: 

Kiitti kommentista, osui hyvään saumaan, olin juuri tehnyt JNJ:stä arvion, joka tulee osana yhteen vakituiseksi tarkoitetuista salkuista.

Olen miettinyt samaa, kun noita uutisia alkoi kuulua viime kuukausina lehtiin asti. Mielestäni ei ole syytä tuijottaa liikaa ajoittaisiin huonoihin uutisiin, jotka liittyvät yksittäisiin lääkkeisiin tai tuotteisiin. Niitä tupsahtelee valtavaa tuotepalettia pyörittävien yhtiöiden kohdalla väistämättä, ja pysyvää merkitystä niillä harvoin on.

JNJ:n oikeudenkäyntien määrä on kuitenkin kasvanut reippaasti viime vuosina. Toisaaalta lakituvassa tappelu kuuluu toimialan ja amerikkalaisen kulttuurien erityisluonteeseen, ja yhtiön kassa kestää melkoisen läjän tällaisiakin vastoinkäymisiä.

Jokaisella yhtiöllä on silti akilleenkantapäänsä. JNJ:n kohdalla on pidettävä silmällä oikeusprosessien kulujen kustannusrasitetta, ja alkaako se vaikuttaa yhtiön maineeseen kuluttajien silmissä.

Joulukuun rysäys tuli saumaan, kun osakkeet sukelsivat kautta linjan, joten ao jupakan roolia siinä on vaikea eritellä. Kurssi toppasi jouluna ja on noussut muiden mukana sama tahtia. Sikäli en näe erityisongelmaa ainakaan nyt.

Mutta JNJ kuuluu myös niihin isoihin osakkeisiin, joiden indikaattorit viittavat markkinan tulevan alas vielä keväällä. Kuukausioskillaattorit ovat tulossa alas sillä, ja niiden liike kestään neljä viisi kuukautta suuntaansa tällä osakkeella. Liike alkoi marraskuun alussa, joten maalis-huhtikuu olisi pohjalle odotettava aika historian perusteella. Ei se varmasti yksin reissaisi ao matkaa. Vaikka JNJ hiukan omaa tahtia kulkeekin.

Mutta tämä siis liittyy vain trendeihin, ei fundamentteihin.

Comment: 

Kiitos mielenkiintoisesta pohdinnasta! Omassa blogissani ( https://sijoitaviisaasti.blogspot.com/ ) olen spekuloinut jonkin verran markkinan kehittymistä tänä vuonna. Aion analysoida asiaa lisää lähiaikoina, mutta omassa ajattelussani korkotaso linkittyy tiukasti osakemarkkinan kehitykseen; sijoittajat hakevat aina parasta tuottoa rahoilleen eli raha valuu aina johonkin. 0-korkojen aikana se ei ole hakutunut korkoihin vaan korostuneesti esim. kiinteistöihin ja osakemarkkinalle. Näetkö siis korkomaailmassa lähiaikoina kovaakin painetta korkojen nousulle?

-Tehokas Sijoittaja

Comment: 

Morjensta ja kiitos kommentista, Tehokas sijoittaja,

koroilla on merkitystä tietty paljonkin, kahta kautta: vaihtoehtosijoitusten tuoton ja kansantalouden kustannustason. Korkosyklit heijastuvat molemmista syistä talouteen ja osakkeisiin. Korkeat korot ajan mittaan rassaavat osakemarkkinoita, kun kallis raha nostaa velkapaperien kuponkituottoa ja ennen kaikkea leikkaa yritysten ja kuluttajien ostovoimaa.

Mutta en näe korkopaineita, päinvastoin. Euroopassa nollakorko jatkuu ja Fed aloittaa löysäämisen ilman ihmettä. Aikansa se kestää ennenkuin matalien korkojen vaikutus tekee tehtävänsä, mutta aina niin käy. 

Markkinakorothan ovat jo tulleet reippasti alas, kuten tavallisestikin - ne reagoivat ennen virallista politiikkaa, jota osaavat ennustaa varsin hyvin. 

Comment: 

Kullan ja hopean hinta on vahvistunut viime lokakuusta näihin päiviin saakka. Ja luulisin kallistumisen vain jatkuvan kunnes osakkeet tuntuvasti halpenee. Osa porukasta ei usko osakehintojen jatkuvaan nousuun, vaan sitoo rahansa metalliin. Konservatiivisempi raha etsii turvasatamaa? 

Comment: 

Aika usein kulta ja osakkeet kulkevat eri suuntiin, mutta nyt TA alkaa näyttää aika vahvasti siltä, että kullan nousu on kohtapuoleen pulkassa. Tuskin vielä hetkeen isommin notkahtaa, mutten ostaisi missää muodossa nyt, johdannaisillahan sitä voi treidata kyllä jos haluaa.

Onhan nousu jo syyskuusta asti jatkunut, eikä trendit millään instrumentilla loputtomasti kestä. 

Itse en pidä kultaa sinänsä hyvänä sijoituskohteena. Pörssihaukassa on siitä tiivis juttu, jahka saan sivuston auki. Näillä näkymin päivä on maaliskuun kuudes - koska se on finanssikriisin markkinapohjan 10-vuotispäivä. Osui sopivasti suunnitelmiini, toivottavasti ei tule teknisiä esteitä sen suhteen. 

Comment: 

Itse en ole kultaan sijoittamassa, mutta seuraan jalometallien arvoa syrjäsilmällä. Itsestäni tuntuu siltä, että huonot enteet ja tuntuvat pörssinotkahdukset sysää toviksi jalometallien arvon nousukiitoon. Monesti, joskaan ei aina, kultaan pakeneva raha jopa ennakoi tuntuvaa korjausliikettä pörssissä. Kun paniikki on ohi, niin liike on päinvastainen ja jalometallit halpenee. Liekkö tällä perstuntumalla mitään todellista pohjaa, vai onko se vain harhaa?

 

Comment: 

Kyllä kulta tosiaan varsin usein toimii vaihtoehtokohteena, kun muut sijoitukset sakkaavat. Kulta on perinteisiä turvasatamia. Mutta ei sekään aina juuri siten mene. Nyt on esimerkiksi kulta ja osakkeet nousseet samaan aikaan, tosin osakkeet rytisivät alas syksyllä vaikka kulta nousi, mutta viimeiset pari kuukautta molemmat ovat nousset. Joten ei tuohon dynamiikkaan voi automaattisesti missään tapauksessa luottaa. 

Tuo on hyvä sivusto tutkailla näitä, sitä voi käyttää jonkin verran ilmaiseksi, siksi sitä itse käytän linkkinä jutuissani, minulla on toki maksullinen versio käytössäni. 

https://www.tradingview.com/

Comment: 

Kiitokset että ehdit antamaan näkemystä yhtiöistä. Todella mielenkiintoinen nähdä että millainen seuraavasta alaspäin nykäisevästä trendistä tulee.

Comment: 

Ole hyvä, kyllä tässä tosiaan vielä alas tullaan kuten ennenkin. Tässä hommassa vaan tosiaan on opittava toisaalta odottamaan ja toisaalta sitten toimimaan äkkiä varsinkin paniikkien pohjissa. Eivät ne koskaan kestä todella rajuina kuin jopa päiviä. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.