Markkinakatsaus: OMX:n sukellus indikoi historian perusteella laskumarkkinaa

En ole ehtinyt esitellä trendipaletistani uusille lukijoille kuin pitkän trendin, mutta lyhyt trendi siis kestää viikosta kolmeen. Trendit ovat kyllä tunnistettavissa yleensä paljaallakin silmällä kurssikäyrästä, mutta varsinkin teknisistä indikaattoreista. Lyhyet trendit harvoin jäävät viikkoon, mutta sellaisenkin variaation näimme juuri.

Raju korjausliike taittui 11.10 torstaina iltapäivällä nousuksi, joka taittui taas alas 17.10. keskiviikkona. Ihan viikkoakaan ei siis nousu kestänyt. Pari viime päivää tultiin alas niin reippaasti, että moni indeksi notkahti takaisin reilun viikon takaiseen monttuun. Jotkut, kuten Hesan ja Tukholman OMX, tuikkasivat sen allekin. 

Koska trendien mitat heilahtelevat markkinatilanteesta riippuen paljonkin, ei niiden lukeminen ja taitteiden ennakoiminen ole helppoa, tai ainakin ajoittain se on varsin haastavaa. Vaikka trendien luonne siis on helppo tajuta ja havaita vähäiselläkin opastuksella ja kokemuksella, niiden hyödyntäminen ei ole piknikiä koskaan edes kokeneelle. Vaikka TA:sta on tarjolla hyviä kirjoja, niiden tarjoama apu on vasta lähtökohta kokemuksella hankitulle osaamiselle ja ymmärrykselle.

Odotin itse hiukan pidempää lyhyttä trendiä ylös, mutten yllättynyt tästä. Rajujen notkahdusten jälkeen korjaukset ylös jäävät usein lyhyiksi, vaikka ne prosentuaalisesti voivat olla suhteellisen voimakkaita. Ankara heilunta on hyvin tyypillistä laskumarkkinoille. Trendit kääntyvät ja liikkuvat nopeasti.

Finanssikriisin aikana olen nähnyt ällistyttäviä kymmenen prosentin päiväliikkeitä indekseissä. Ne olivat kohtalaisen jänniä aikoja, koska tein tuolloin päiväkauppaa johdannaisilla. Siltä osin olen saanut peruskoulutukseni tähän hommaan varmasti parhaissa mahdollisissa oloissa. Mikään markkinoilla tuskin sen jälkeen tulee suurena yllätyksenä.

Talouslehdissä kihisee nyt paljon vinkkejä, että etenkin viime pari vuotta rajusti nousseita tekno-osakkeita kannattaa ostaa nyt alennusmyynnistä. Tulkinnan mukaan – jota mm. Nordea tuki juuri analyysissaan – nousu jatkuu lyhyen happihypyn jälkeen. Itse ounastelin laskumarkkinaa jo viime talvena tulevaksi tämän vuoden aikana, ja viime aikojen tapahtumat ovat vahvistaneet näkemystäni.

Esimerkiksi Hesan pörssi ei ole koskaan 1990-luvun alusta tehnyt noin rajua kuukausitason pudotusta muulloin kuin laskumarkkinan alussa. Jonkinlainen poikkeus oli 2006 toukokuussa. Se kääntyi vielä nousuksi, joka kuitenkin taittui vuoden päästä finanssikriisin romahdukseksi. Ei järin hyvä symptomi siis sekään. Parhaiten tuo näkyy kuukausigrafiikassa.

https://www.tradingview.com/symbols/OMXSTO-OMXS30/4

Pelkkä historiallinen evidenssikin on jo aika hyvä indikaattori kokemukseni mukaan, mutta moni muukin tekijä puoltaa laskumarkkinaa – joka on siis jo osassa pörsseistä aika pitkällä. Shanghain pörssistä on sulanut 30 %, ja TA:ni mukaan pudotus vain lähiaikoina kiihtyy. En siis todellakaan suosittele nyt kiinalaisia osakkeita.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-SHCOMP/

Suurimpien eurooppalaisten yhtiöiden Stoxx 50 oli lokakuun huipussaan luvussa 3700, lähellä sitä se kävi vielä juuri ennen isoa helmikuun korjausliikettä. Nyt indeksi on 3200. Laksumarkkinan toteutumisen raja, 20 % pudotus, on enää 260 pisteen päässä. Odotan rajan menevän rikki.

Tekniseltä kannalta emme ole lähelläkään laskumarkkinan loppua, sikäli kun arvioni toteutuu. Aika hyvin on tähän mennessä toteutunut, ainakin tämän kohtalaisen tärkeän indeksin kohdalla. Se teki huippunsa syksyllä, kun aloin varoitella ylikuumentumisesta USA:ssa, ja lähti valumaan alas helmikuun isosta rotkauksesta.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-SX5E/

Eurooppalaisten yhtiöiden markkina-arvosta 90 % kattava Stoxx 600 ei ole tullut alas kuin kymmenen prosenttia, mutta suunta on sama ja käänteet edellisen kanssa täysin yhtenevät. Arvioni siis koskevat yhtä lailla tätä.

https://www.tradingview.com/symbols/EUREX-FXXP1!/

Suomessakin moni isokin yhtiö täyttää jo vaivatta laskumarkkinan kriteerin. Hesan indeksin vahvuus on ollut tänä vuonna aika lailla muutaman jätin varassa. Ilman metsäyhtiöitä ja Nokiaa tilanne olisi osapuilleen sama kuin Stoxx-indekseissä. Ja metsäteollisuus tulee kyllä syklisenä alana alas suhdanteen heikentyessä. Stora Enso on sitä jo tehnyt keväästä asti.

Konepajat, jotka olivatkin päättömästi hinnoiteltuja hypen huipulla, ovat rymistelleet alas. Kun niiden ohella muutamalla muullakin keskeisellä osakkeella on takana jo kymmenien prosenttien sukellus, kuulostanee ennuste osakkeiden nousun jatkumisesta niiden omistajien korvissa mustalta huumorilta.

Tekniseltä kannalta tilanne muistuttaa hyvin paljon syksyä 2015. Alas oli jo tultu ja laskumarkkinan merkit hyvin selvät, mutta varsinaiset isot markkinapaniikit vasta edessä. Tätä kehitystä puoltavat nyt monet tekijät, joita olen aiemmin käsitellyt. VIX:in kuukausi-indikaattorit ovat vasta nyt kääntyneet reippaasti ylös, kuten viikko-indikaattorien perusteella oli odotettavissa jo kesästä asti, joten paniikkeja on edessä. Ja laskumarkkinan lopussa ne tuppaavat olemaan sitten sitä toden teolla.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/4

Olenko skenariosta sataprosenttisen varma? En, kuten en mistään muustakaan, mutta hyvin todennäköisenä tätä pidän – kuten olen pitänyt jo talvesta asti, muistutettakoon mahdollisille uusille lukijoille. En veivaa näkemyksiäni edestaa aivan vähästä.

Ja paniikkitunnelmien nousua petaa sellainenkin toistaiseksi liian vähälle huomiolle jäänyt seikka kuin Italian korkotason nousu. Olen senkin todennut jo ajat sitten olevan uuden eurokriisin tuskallisen hyvin kasvanut oras. Italian kymppivuotisen korko on jo lähellä neljää prosenttia, eikä TA anna mitään muuta kuin jatkuvan nousun merkkejä. Eurokriisin alussa 2010 Italian korko oli näillä tasoilla, mistä se loikkasi seitsemän päälle noin vuodessa. Meno on nyt ihan samannäköistä, samoin Italian hallituksen otteet.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-IT10Y/

Valuuttoihin en nyt puutu, juttu turpoaisi liikaa. Kruunua olen luvannut käsitellä, ja sen teenkin vielä, mutta en näe nyt keskeisissä valuutoissa suurta dramatiikka lähiaikoina, joten asiaan ehtii palata.

Kommentit

Comment: 

veikkaat edelleen, että euroopassa lasku jatkuu vielä puolisen vuotta? olenko nyt ihan väärässä jos sanoisin, että pohjat tulevat olemaan vuoden 2016 helmikuun tasoilla? eli laskua voisi olla luvassa ~15%.

mutta entäs jenkeissä? fundat ovat siellä vahvemmat (niin kuin ovat aina olleet).

Comment: 

Kokemus ja indikaattorit viittaavat siihen. Jos laskumarkkina jatkuu niin kyllä se jenkeissäkin nähdään, mutta en kauheasti nyt arvioi mittaa, totean vain ettei ostoksille ole minusta kiire.

Kevättalvi on jostain syystä aika tavallinen aika laskumarkkinan päättymiselle, ollut siis viime vuosikymmenet, muttei tämmöisiä kannata etukäteen liikaa arpoa. TA perustuu tilanteen reaaliaikaiseen tulkintaan, ja tässä kohtaa riittää minulle ainakin, että odotan laskun jatkuvan aaltoillen jonkin aikaa. Kauppapäätöksiäkään ei tarvitse tehdä etukäteen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.