Markkinakatsaus: Odottavan aika on pitkä – muttei loputon

Samuel Beckettin upeassa eksistentialistisessa näytelmässä odotettiin herra Godota, kirjailijan vitsikästä väännelmää jumalasta, mutta koskaan ei häntä kuulunut. Alkaa olla sama tunnelma pörssinäytelmässä, mutta tässä tarinassa Godot hyvin todennäköisesti pulpahtaa nurkan takaa - mutta kovasti pudotus kuhkailee matkalla.

Vaan eipä sitä tarvitse ihmetellä. Aiemmat syvien monttujen jälkeiset kp-nousut ovat olleet pitkiä ja sitkeitä, kuten olen eritellyt jutussani Kuolleen kissan pompun opetuksia. Taloskasvu heittelee joskus voimakkaasti, ja pörssi reagoi herkästi, myös psykologisesti.

Edelllisen laskumarkkinan viimeinen pomppu kesti Euroopassa kolmisen kuukautta ennen kuin sukelsi yhtä pitkän kp-trendin alas. Jos näin ei pääpiirteissään käy, olemme jättänee laskumarkkinan kokonaan, ja siirtyneet jo nousumarkkinaan.

Siinäkin tapauksessa kp-trendejä alas toki tulee, mutta silloin ne jäävät selvästi loivemmiksi. Laskumarkkinan jatkuessa pohjat vielä testataan, vaikkei ihan niihin yllettäisikään. Näin rajujen pudotusten jälkeen olisi hyvin epätavallista siirtyä suoraan nousumarkkinaan ilman kunnon välipudotusta.

Mahdotonta se ei liene, mutta luotan aina todennäköisyyteen, en poikkeukseen. Pitkässä juoksussa se on kokemukseni mukaan paras strategia. On luotettava siihen, mikä on ilmeisintä.

Liian moni indikaattori ja kokemus puhuvat sen puolesta, että ostoksille ei kannata rynnätä siinä pelossa, että osakkeet karkaavat lopullisesti korkeuksiin. Kun noita virheitä on nuorempana hätäisyyttään tehnyt, oppii niitä varomaan.

Sijoittamisaikaa riittää, jos elämää riittää. Markkinat eivät katoa, eivätkä sen aaltoliike.

Hermoilemalla voi tehdä hallaa itselleen sijoittajana kahteen suuntaan: myy paniikissa hermon petettyä, ja ostaa hypen huipulta samasta syystä. Tämä homma vaatii malttia ja tilannetajua, jos haluaa keskimääräistä paremmmin pärjätä.

Kaikki kyllä viittaa taitteen olevan lähellä. Ylikuumat viikkoindikaattorit, laskevat lyhyet indikaattorit, aika, fundamentitkin. Ja VIX on nousussa, mutta hitaasti. 

Öljy on jo kp-trendin taitteen luultavasti tehnyt. Ja mitä öljy edellä, sitä osakkeet yleensä perässä.

Mutta liikkeet ovat aluksi niin tahmeita, että tässä vaiheessa, kun kp-trendit ovat kauttaaltaan pidentyneet, markkinoiden liikkeistä tulee yhtä kiinnostavia kuin kuivuvan maalin vahtimisesta.

Mutta volatiliteetti ei ole kadonnut. Siltä se tuntui vielä viime kesänä, mutta joulupukin liihotellessa lumisissa maisemissa tunnelma olikin jo toiselta planeetalta.

Markkinasentimentti muuttuu, aina, vaikka tietty vaihe pitkään jatkuttuaan äkkiä tietoisuuden siitä hämärtää. Monen suomalaisen yhtiön osake on jo hinkannut kapeassa haarukassa viimeisen kuukauden, tai jo tullut alemmas.

Vaikkapa Nordea käy TA:ni mukaan vielä korkkaamassa aiemman pohjansa. Samaa odotan ainakin metsäyhtiöiltä. Outokumpu joulun pohjan jo liki korkkasikin, samoin Lehto Group. Epätasaista on.

Volatiliteetin kasvuun on aina syy jo se, että riskivalmius heittelee laidasta toiseen. Pelko ja ahneus vääntävät alati kättä. Samat vakaat yhtiöt, joiden liiketoiminta puskuttaa tasaisesti kuin Pohjanmaan rata, hinnoitellaan muutaman kuukauden aikaikkunassa täysin eri tavalla – milloin yli tolkullisen, milloin ali.

Minulla on salkussani joitakin osakkeita, joiden kurssit ensin sukelsivat parikymmentä prosenttia syksyllä, ja nyt sitten ovat kiskaisseet vähintään saman verran ylös parissa kuukaudessa.

Parhaat rojahtivat ensin 30 ja sitten spurttasivat liki 50 prosenttia – jopa isot kymmenien analyytikkojen vahtimat yhtiöt, joiden liiketoiminnassa ei mitään mullistavaa tapaa tulla vastaan, eikä ole tullutkaan.

Tunteiden voima näkyy nimenomaan vakaiden yhtiöiden kurssien heilunnassa. Sen vuoksi ostoja ei pidä koskaan tehdä rauhallisilla markkinoilla. Maksat liikaa.

Tämä jää viimeiseksi varsinaiseksi Markkinakatsauksekseni Piksussa. Pitkä ja kiintoisa on ollut yli kahdeksan vuoden urakka, joskus työläskin, mutta antoisa silti.

Seuraava ilmestyy Pörssihaukassa tavan mukaan viikonloppuna. Käsittelen siinä muiden aiheiden ohella muutamia tärkeitä fundamentti-indikaattoreita, jotka antavat nyt taloudesta ihan toisen kuvan kuin pörssit.

Pörssihaukka aukeaa ilman force majeur -estettä keskiviikkona, jolloin on finanssikriisin markkinoiden pohjaamisen kymmenvuotispäivä. Se sopii sijoittajasivuston avauspäiväksi kuin nenä naamaan. Ilmoitan heti kun sivusto on auki.

Piksussakin käyn ajoittain vierailemassa, joten en sano hyvästi vaan tapaamisiin – ja tietysti toivotan kaikki Pörssihaukan lukijoiksi.

Alussa siellä on mukavasti maksutontakin materiaalia sisäänvetotuotteina, ja jatkossakin jonkin verran maksutonta ajankohtaista luettavaa löytyy. Vakiomateriaali sijoittamisen perusteista pysyy kaikille avoimena, mutta muuten jätän tärkeimmät jutut maksumuurin taakse.

Hyvää alkuviikkoa!

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Mitä lähellä edellisiä pohjia tarkoittaa? S&P500-indeksin pistelukujen vaihteluväli helpottaa ennustuksen oikeen osumisen arviointia.

Comment: 

Noin yleensä, sanoisin, että lähellä on muutamia prosentteja, joka tapauksessa selvästi alle kymmenen. SP:n kohdalla se tarkoittaisi selvästi alle 2600 pisteen alla käyntiä. Joku 2500 pistetttä olisi kai jo kohuullisen lähellä, kun joulun pohja oli kaikkein alimmillaan alle 2400 - mutta vain hetken, siis puhutaan tunneista. 

Ja indeksien suhteen voi tulla eroja. Mm Nasdaq kävi edellisessä laskumarkkinassa vielä kesällä alle 4200 pisteessä, kun pohja oli keväällä noin 4000. SP500 ei kyykännyt enää tuossa kp-trendissä niin vahvasti.

Joten jokaista kohdetta pitäisi arvioida erikseen jos niikseen. Ei se Piksussa ole mahdollista, kun korvausta ei saa. Sen takia oman sivuston perustankin, analyyseja voi hajauttaa ja kohdentaa mielekkäästi, kun optimistisesti odottaen siitä saa palkkaa. 

https://www.tradingview.com/symbols/SPX/

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-IXIC/

Comment: 

Nasdaw kävi kesällä alle 4600 pisteessä ja pohja oli vähän päälle 4200 

Comment: 

se lasku tästä? Ainakin pari viimeistä viikkoa S&P500 on heilunut 2800 paikkeilla. Eli väsynyttä on ollut meno viime aikoina...

MSFT ja ROK kutkuttavat todella paljon. Ensimmäinen tulee hyötymään massiivisesti IoT:sta, Cloudista, AI:sta ja AR/VR:stä. Toinen tulee hyötymään IIoT:sta ja automaatiosta. Eli vahvat megatrendit vasta aluillaan noille ja ne tulevat jatkumaan monta vuotta!

Epiroc kiinnostaisi myös. Erittäin hyvä firma. Jos ilmastonmuutos pahenee, niin sitten Epirocin laitteilla mennään maan alle asumaan...

Comment: 

VIX kiskaisi jo kunnolla, mutta jos tämä menee kuten odotan niin varsinainen sukellus tulee aika lailla myöhemmin vielä. Jos kp-trendi kestää muutaman kuukauden niin lopussa se vasta parhaimmillaan on.

En tee muuta ainakaan itse kuin odotan, sen mitä ostotarpeita nyt on.

En saa Pörssihaukkaa ilmeisesti vielä sittenkään ke auki, konsultilla on force majeur päällä. No eipä tässä tietty hengenhätä ole, em syystä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.