Markkinakatsaus: Nasdaq korkkasi laskumarkkinan rajapyykin

Teknopainotteinen Nasdaq-indeksi korkkasi juuri laskumarkkinan rajapyykin eli putosi 20 prosenttia huippunsa alle. Sen osalta höpinät korjausliikkeestä voidaan jo unohtaa, jos näitä teknisiä termejä kerran käytetään – holtittomasti monet mielestään ammattilaisetkin kyllä niin tekevät. Vuoden parin päästä, kun nousumarkkina taas posottaa kuumana, saatte jälleen lukea äimistelyä, kuinka osakkeet ovat olleet yhtäjaksoisesti härkämarkkinassa finanssikriisistä asti – vaikka kyseessä on nyt jo kolmas laskumarkkina sen jälkeen. Markkina-analyyseja vääntävien odottaisi tuntevan edes kaikkein yksinkertaisimmat perusasiat.

Nasdaqin laskumarkkina on minulle erityisen iloinen asia monella tavalla. Olen syvää markkinapaniikkia odottanut jo vuoden alusta, ja USA:ssa sen tulo kesti arviotani kauemmin – mutta tulikin sitten kunnolla. Ja nimeomaan Nasdaqin rotkahduksen ennustin hyvin tarkasti sen aivan lähtökuopissa lokakuun alussa indeksin oikein otsikossa mainiten.

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-lyhyt-trendi-kest%C3%A4n...

Pari sitaattia lokakuun alusta, jolloin tunnelmat olivat valtavirrassa vielä oikein valoisat. Tekno jyrää, minua valistettiin muutamassa lukijapalautteessakin.

” Valmistaudummeko jonkin asteen pörssiromahdukseen? Se on aivan mahdollista, niitähän tulee joidenkin vuosien välein, ja jatkuva reipas korkojen nousu puoltaa skenariota. Kalliiden osakkeiden tuotot alkavat näyttää äkkiä riskiin suhteutettuna olemattomilta, kun valtionbondeista saa monen prosentin kuponkikorkoa. Kun rahastakin on tullut kallista eli vivutettu sijoittaminen loppuu tai ainakin vähenee oleellisesti, talous jossain kohtaa jarruttaa ja pörssit ovat ylikuumentuneet, kyyti voi olla ylihintaisissa osakkeissa todella kylmää.

Nasdaqin ylikuumentumisesta ja sen myötä korjausliikkeestä alas olen puhunut jo jonkin aikaa. Nyt ainakin jonkin asteen korjaus on menossa, ja odotan sen kiihtyvän lähikuukausina aika reippaaksikin. Tekniseltä kannalta Nasdaq on ollut yhtä ylikuumentunut viimeksi 1990-luvun lopulla legendaarisessa teknokuplassa, ja se on melkoinen rinnastuskohta.

Tämä ei tarkoita, että odottaisin samanlaista rysäystä kuin vuosituhannen alussa, mutta kyseiseen indeksirahastoon en ainakaan koskisi nyt kepilläkään, enkä sen hotstockeihin. Vaikkapa Microsoftin kurssi on edellisen matalan laskumarkkinan pohjasta yli tuplannut, mikä on aika absurdi nousu ottaen huomioon yhtiön fundamenttien kehityksen. Onhan se parantanut, mutta päälle sadan prosentin kurssinousu noilla numeroilla kertoo aika paljon markkinoiden rationaalisuudesta ja siitä, miksi romahduksia aina tulee.”

MOT - tässä tuoretta dataa: Facebook -40%, Netflix -35%, Amazon -30%, Apple -30%, Alphabet -20%, Nvidia -55%… Microsoft on ottanut vähiten lukua isoista teknoista, vain noin -15%, mutta alemmas on sekin TA:ni mukaan vielä tulossa.

Ylikuumentumisen dynamiikka on aina samanlainen. Noususuhdanteen euforia on pahimmillaan juuri ennen suhdannetaitetta. Kurssit nousevat äkkirikastumisen haaveen riisuessa riskitietoisuuden niin sijoittajilta kuin heitä ohjailevilta analyytikoilta. Mitä rajumpi hype, sen vähemmän varoituksen äänet kiinnostavat.

Teknokuplasta ja hinnoittelun merkityksestä muistuttaville naureskellaan: se oli silloin, yhtiöt ovat nyt toiset ja taivaallisen paljon paremmat. Time Is Different Now – historian kalleimmat sanat.

Kollektiivina sijoittajat ovat täysin oppimiskyvyttömiä. He sortuvat samoihin virheisiin suhdanne toisensa jälkeen. Sama tietysti toiseen suuntaan – alennusmyynnissä osakkeet eivät kelpaa, koska talouden näkymät ovat muuttuneetkin niin peruuttamattoman synkiksi.

Ja siinä pisteessä nyt olemme – vain muutama kuukausi euforian jälkeen. Tuossa vaikkapa FIM:in päästrategin Lippo Suomisen mietteitä:

https://www.fim.com/fi/nakemys/2018/joulurallia-ei-tullutkaan-osakkeet-neutraalipainoon/

”Nostimme osakkeet lievään ylipainoon markkinoiden lokakuisen turhan ripeän laskun jälkeen, kun odotimme joulurallin nostavan markkinoita. Pienen noususpurtin jälkeen markkinat ovat kuitenkin painuneet alamäkeen talous- ja tulosnäkymien heiketessä, joten laskimme viime viikolla osakkeet takaisin neutraalipainoon. Odotamme reippaan heilunnan jatkuvan, sillä näkymiin tarvitaan lisää vakautta ja luottamusta ennen kuin osakkeiden pysyvän nousun ainekset ovat kasassa. Tässä ympäristössä osaketuotot jäävät melko vaisuiksi ja heilunta on voimakasta. Riskit ovat kasvaneet. ”

Nordean päästrategi Jan von Gerich odotteli vielä pari viikkoa sitten nousupyräystä USA:ssa korkoeron ja pörssien historiallista suhdetta tulkiten.

https://e-markets.nordea.com/#!/article/46978/blogi-tuottokaeyrae-antoi-pelaetyn-taantumavaroituksen

”Tuottokäyrän taantumasignaali ei tarkoita sitä, että osakemarkkinoiden huiput olisi välttämättä jo nähty. Jokaisessa USA:n viidessä viimeisimmässä taantumassa osakemarkkinoiden huiput ajoittuivat selvästi tuottokäyrän kääntymisen jälkeen. Käyrän kääntymispiste ei siis historiallisesti ole katkaissut noususuhdannetta tai positiivista markkinakehitystä…. Huolet noususuhdanteen kääntymisestä jo ensi vuoden alkupuolella vaikuttavat kuitenkin ylimitoitetuilta.”

Tässä on (kohtalaisen hyvillä fundamenttivalmiuksillakin varustetun) teknispohjaisen markkina-analyytikon ja perinteisen valtavirran analyytikon ero. Minun TA:ni on kertonut jo hyvän aikaa, että pörssien suunta on alas myös Yhdysvalloissa. Fundamenttianalyytikko laatii arvionsa kirjavien ja aina myöhässä tulevien tilastotietojen yms. perusteella, tekninen analyytikko lukee markkinoita suoraan markkinoista itsestään. Jälkimmäinen on paljon tehokkaampaa, nopeampaa ja luotettavampaa.

Näimme juuri, mitä se tarkoittaa vähän lyhyemmälläkin aikajänteellä. Edellä mainitut perinteiset mahti-instituutiot arvailivat vielä kuukausi sitten, että edessä olisi jouluralli ja USA:ssa uudet huiputkin indekseissä. Tämä oli varmasti hyvin yleinen näkemys sijoittajien ja instituutoiden valtavirrassa, koska joulukuu todellakin on yleinen nousukuukausi.

Itse arvioin 8.12. näin esitellessäni keskipitkiä trendejä: ”Tulkintani mukaan kp-trendi ylös on taittunut viime viikolla jo kp-trendiksi alas. Jos tulkintani on oikea, alas tullaan vielä useampi viikko muutaman lyhyen trendin jaksottaessa menoa.

Täsmälleen näin on käynyt: joulukuun alussa kyseessä oli todellakin keskipitkän trendin taite, joka katkaisi marraskuussa koetun laskevan pitkän trendin katkaisseen kuukauden mittaisen keskipitkän trendin ylös. Tuolloin oli todellakin kyseessä korjausliike, mutta siis laskumarkkinan korjausliike, kun valtaosa analyytikoista oletti syksyn pudotuksen olevan nousumarkkinan korjausliikkeen, joka marraskuussa katkesi ja valmistautui uuteen kunnon nousurykäykseen.

Mutta kyse olikin aivan toisesta korjausliikkeestä. Ja, kuten trendejä esitellessäni totesin, suurin osa analyytikoista ei laskumarkkinan korjausliikkeitä tunnista, koska heidän mielialansa ja informaationsa tukee edelleen oletusta nousumarkkinasta. Kun he lopulta ymmärtävät laskumarkkinan olevan todellisuutta, jatkavat he analyysejaan tämän tulkintaraamin puitteissa vielä hyvän matkaa sen jälkeen, kun laskumarkkina on jo ohittanut päätepysäkin.

Syy on yksinkertaisesti se, että he eivät osaa lukea markkinoita, eivät ymmärrä trendejä, ja heidän informaationsa on aina myöhässä. Aivan kuten tässäkin suhdannetaitteessa jälleen kerran: vielä syyskuussa siitä ei valtavirta nähnyt merkkiäkään. Pohdinnan aihe oli se, kumpi tapahtuu ensin: öljy puhkaisee sata dollaria vai Amazonin markkina-arvo kaksi biljoonaa.

Monenlaista akuuttia markkinamietettä olisi vielä jonossa, mutta joulukiireet painavat nyt päälle. Toisaalta sijoitussivustoni, jonka nimeksi tulee Markkinahaukka, teknistä puolta valmistellaan jo, joten haluan luonnollisesti jättää riittävästi herkkuja sinne. Asiakkaita olisi hyvä saada sivustolle alusta asti, kun omalla rahallani sen perustan ja elantoni siitä yritän repiä. Tämä ei ole enää rakas harrastus.

Pyhät ja konsulttini loma tulevat hankalasti urakan väliin, mutta jossain kohtaa tammikuuta pitäisi olla valmista. Siihen asti kirjoitan toki Piksuun, mutta hiukan jo himmaillen.

Tässä muuten päivän klikatuin talousjuttu. En saa auki tästä - onneksi - kuin otsikon, mutta eiköhän se kerro oleellisen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/synkimmat-ennusteet-kohta-kaikki-roma...

Näiden ennusteiden tulon ennustin tietysti samassa kuin markkinoiden pudotuksenkin. Valtavirta vilisee vielä pitkään tätä tuubaa, ja sijoittajien ahdistunut enemmistö ahmii sitä kuin hullu puuroa. Ja sitten ihmettelee, miksi he pärjäävät niin surkeasti sijoittajina.

Markkinahaukan asiakkaina ette moiseen sorru. Rattoisaa joulua!

Kommentit

Comment: 

Heti alusta asti.

Comment: 

Ja hyvät joulut tosiaan!

Heikki 

Comment: 

Teknot jyrää edelleen. Näen sektorin hyötyvän megatrendistä, jossa työvoiman kustannukset kasvavat.

Miten muuten näet markkinan kehityksen tästä eteenpäin? Kp-trendi jatkunee tammikuun puolelle, mutta entäs sen jälkeen?

Comment: 

Juu en tarkoittanut etteikö tekno pärjäisi alana mutta osakkeiden hinnoittelulla on merkitystä silti aina ratkaisevasti kuten tiedät.

Markkinoita en nyt ehdi kommentoida enempää kun joulunvietto painaa päälle, katsotaan tuonnempana, ja josko saisin sivuston pystyyn jo pyhien jälkeen, tuurilla kyllä.

Comment: 

Täällä toinen innokas heti alusta mukaan. Osaatko sanoa leveää arviota mitä voisi Haukka kustantaa kk tai vuosi tasolla? On vaan tuo salkku vielä niin pieni...

 

Ja erinomaista Joulua.

Comment: 

Kiitos kiinnostuksesta Kelevi!

Vuosikustannuksen hinnan olen ilman yllätyksiä ajatellut 49 e vuosi eli n 4 e kk. Siihen hintaan on aikomus tuottaa materiaalia pääpiirteissään päivittäin, markkina-analyysien ohella yhtiökohtaisia arvioita ja muuta taloudellisesti oleellista, pitkällä toimittajan kokemuksellani ihan kunnon asiajournalismiakin siis.

Tavoitteenani juuri on, että hinta kannattaa maksaa pienemmänkin sijoittajan jo taloudellista perustietouttaan vahvistaakseen, ja etenkin tietysti saadakseen konkreettista hyödyllistä tietoa. Jos joku odottamaton byrokraattinen ongelma ei tule eteen niin tuo suunnitelma pitää. Tähtään edulliseen volyymituotteeseen. Yhden miehen yrityksessä kustannusrakenne on aika optimaalinen, joten laatua voi tarjota halvalla, jos näin saa sanoa kuulostamatta kukkoilevalta. 

Comment: 

Maksan mielelläni.

Comment: 

Ajatus on ettei hinta tapa 

Comment: 

Liityn myös mielelläni.

Kiitos suoruudestasi ja juuri se kolahtaa : )

Leppoista joulua!

Comment: 

Ja erityisesti ilahduttaa, että pidät suoruudestani  - sille minulla ei ole vaihtoehtoja psyykkeni puolesta. Rahoitusalalle ominainen lipevä ylikorrektius ja tekopirteys ei minulta suju, sen takia en alalle olisi koskaan päässyt, enkä halunnut muuten kuin tässä muodossa. Nyt olenkin sitten oikein innoissani.

Letkeää joulua!

Comment: 

Olen jo reissun päällä mutta lyhyt kommentti - rajustihan pörssit kyykkäsivät vielä loppuillasta, eli syvä on jo ollut kp-trendi kuten ounastelin - kun laskumarkkinan korjaus on ohi, alas tullaan taas tukka putkella. VIX:kin nappasi vuoden hopealukemat. Raaka-aineet kauttaaltaan ovat laskumarkkinassa jo. Philly-indeksi lähestyy nollaa. Kun nyt saisin sen sivuston rullaamaan, ajat on niin kiintoisat, niin kiintoisat!

Comment: 

Sikäli kun tiedän, sehän on sijoittamisessa syntynyt kustannus, sijoittajapalvelu, vähennetään pääomatuloista, vaikka osingoista.

Comment: 

tulen heti asiakkaaksi koko vuodeksi. Luin hiukan rivien välistä, että markkinakatsaukset menivät jo maksumuurin taakse.

P.S. Rinne tulee nopeasti poistamaan luovutustappioiden verovähennysoikein osinkotuloista. Ei ehkä heti vuodelle 2020, mutta 2021 eteenpäin se on realismia.

Comment: 

Kiitos, Jukka! Olen laskenut, että hinta ei olisi paha vähän harvemmin kauppaa käyvällekään, kun kyse on toisaalta minilehdestäkin. Pärjäämiseni riippuu sitten asiakasvolyymeista, panostan niihin.

Tavoitteenani on tosiaan, että saisin markkina-analyysit jo Markkinahaukkaan pikaisesti, mutta jos hanke viivästyy - konsulttini pitää reippaan joululoman - niin katsastelen siihen asti Piksussa sen minkä ehdin, mullahan riittää nyt urakkaa sivuston kanssa materiaalia kasatessa jne. Tekniikkakin pitää opetella.

Sen uskallan sanoa vähän hätäisellä datan perkaamisella, että ei tästä nousumarkkinaan ihan vauhdikkaasti päästä.

Demarit säätänee lakeja omaan makuunsa sille ei voine mitään.

Comment: 

Kukaan ei osaa ennustaa tarkasti,eikä edes likimain pörssien liikeitä,ei edes "markkinahaukka".Turha maksaa ennustajaukolle,samasta jargonista mitä on saatavilla netistä ilmaiseksi.Sijoituspäätökset pitää tehdä itse.Pörssit laskee ja nousee se kuuluu asiaan eikä siitä tarvi viihdettä tehdä.Nyt on parempi aika ostaa osakkeita kuin pitkään aikaan,sillä esim metsäteollisuuden osakkeet on jo lyöty todella alas ja alan kanssa läheisessä kosketuksessa jatkuvasti olevana tiedän että ei se niin surkeaa ole kuin kurssilasku antaa ymmärtää.Jatka vaan kirjoittelua,mutta ole kehujesi mittainen ja kerro milloin nousu alkaa.

Comment: 

Minähän kerroin jo sen laskunkin hyvissä ajoin, joten hiukan kunnioitusta kiitos. Möitkö metsäyhtiösi ajoissa pois? Saitko muualta vinkin, että kurssit tulevat alas? Osasitko itse sen arvioida?

Comment: 

En  ole myynyt yhtään omistuksistani pois tämän laskun vuoksi,vaan päin vastoin nyt on mielestäni hyvä aika ostaa.Pörssi liioittelee molempiin suuntiin.Noita vinkkejä laskuista ja nousuista saa lukea päivittäin.Kyllähän sen kaikki tietää,että pitkän nousun jälkeen tulee lasku,minäkin olen aika varma,että tämän laskun jälkeen tulee nousu ja annan tämän neuvon kaikille aivan ilmaiseksi.

 

Comment: 

Kyllähän sen kaikki tietää,että pitkän nousun jälkeen tulee lasku,minäkin olen aika varma,että tämän laskun jälkeen tulee nousu ja annan tämän neuvon kaikille aivan ilmaiseksi. ---

Toki kaikki tietää, oleellinen ero onkin se, kuka tietää koska ne liikkeet tulevat. Kuten tuossa havainnollistin, mm. pankit eivät odottaneet tätä pudotusta enempää syksyllä kuin vielä joulukuussakaan, vaan odottivat joulupukin tuloa. Minä en vekslaa näkemyksiä päivittäin.

Comment: 

Jos odottaa absoluuttisen tarkkoja ennustuksia, niin pettymyksiä on luvassa. On myös olemassa käsite riittävän tarkka, joka tarkoittaa hyödynnettävissä olevaa tarkkuutta.

Sijoituspäätökset on syytä tehdä aina itse. Kun saa päätöksenteon tueksi riittävän tarkkoja arvioita, on päätös arvausta parempi, mutta siitä huolimatta tietenkin aina oma päätös, ja näin ollen ei kenenkään muun vastuulla.

Pörssit toden totta laskevat ja nousevat. Meno on mukavampaa kun on pientä hajua käännekohtien ajankohdasta.

Comment: 

Meno on mukavampaa kun on pientä hajua käännekohtien ajankohdasta. ---

Se on liikeidea. Jos minä tai kukaan tietäsi liikkeet absoluuttisesti olisi ohittanut Warren Buffetin ajat sitten. Kyllä markkinoiden liikkeitä voi silti tulkita mielekkäästi kustannusten kannalta. 

Comment: 

Löyhkäävä omakehu, yliluottamus "omiin uniikkeihin kykyihin", ja muiden päälle sylkeminen jos olisivat taka-alalla, tarjooma voisi kiinnostaa ja itse sanoma tulla paremmin esille. 

Onnea Uudelle Vuodelle! 

 

 

Comment: 

Jos minä lässyttäisin vain että nämä nyt vain ovat minun mielipiteitäni asiasta josta en oikeastaan mitään tiedä vaan heitän noppaa niin kuka tuommoisesta kiinnostuisi ainakaan maksullisessa mielessä? Jos sanoisin että saatte pankista paremmat vihjeet, mutta olen kiva kaveri ja tarvitsen toimeentulon, pliis tuletteko asiakkaiksi?

Irvailen valtavirran tarjontaa, koska se on valtaosin niin surkeaa. Hypeä ei tunnisteta, alennusmyynnissä lietsotaan paniikkia jne. Jos ei tyylini miellytä niin ei voi mitään, jotkut sitä näköjään arvostavat.Ooletan muuten että omalla sivustolla sävyni saattaa hiukan maltillistua. Joka tapauksessa kaikkia ei voi miellytttää, eivät kaikki tykkää Sibeliuksestakaan. 

Ja onnea vain sinunkin uudelle vuodelle!

Comment: 

Niillä on iso konesto ja kaikki mahdolliset tiedot. Pitäisi laittaa vastuuseen.

Comment: 

Ymmärrän kiukkusi, mutta toisaalta on kysyttävä, minkä verran sitä tietoa pankeissa sitten lopulta on. Minun pankkien arvosteluni lähtee ennen kaikkea siitä, että niiden tietous on kuviteltua kapeampaa ja pahasti yliarvostettua. Riippuu tosin siitä, mitä tarkoitat, mutta markkinaliikkeiden tuntijoina ja ennakoijina pankit ovat aika kehnoja, mistä se sitten kertookaan. 

Sen takia Markkinahaukan perustan - kysyntää pitäisi olla tällaisessa kilpailutilanteessa, kun markkinajohtajat eli pankit ovat mainettaan paljon surkeampia asiakkaan kannalta oleellisessa työssään. Näissä rytinöissä se näkyy parhaiten. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.