Markkinakatsaus: Matalalento jatkuu

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ennustin jo hyvän aikaa sitten, että päädymme luultavasti laskumarkkinaan ylikuumentuneen jenkkimarkkinan puhjettua, ja toistaiseksi se on pitänyt kutinsa. Tammikuussa tehtyjen huippujen jälkeen on menty matalaliitoa ilman merkittäviä korjausliikkeitä ylös, tosin hiukan indeksistä riippuen. Mitenkään syvästä liikkeestä ei toistaiseksi ole kyse, enkä tässä kohtaa ennustele sen lopullista päätepistettä tai ajankohtaa. Mutta ostoksille en kiirehdi, se on selvä, mieluummin kyttään pelipapereilla lunastuspaikkoja. Odotukseni on, että maistuvia ostoja on vielä tänä vuonna tarjolla rutkasti.

Joissakin pörsseissä on itse asiassa vietetty jo vuosi korjausliikkeessä. Helsingin ja Tukholman pörssit sahaavat kapeassa markkinahaarukassa, jonka yläreunan se merkkasi jo viime keväänä. Käytännössä sama on tilanne Frankfurtissa.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversiktFI.html

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversiktSE.html

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/marknadsoversikt/marknadsoversiktDE.html

Meno on hyvin laskumarkkinamaista. Lyhyitä kiivaita syöksyjä ylös tulee pudotusten jälkeen, mutta nousut kuolevat nopeasti, noin viikon porskutettuaan. Sentimentin muutosta kuvaa, että kohtalaisen hyvät ja jopa ennusteita paremmat tulosraportit palkitaan reippaalla kurssipudotuksella. Markkinat tonkivat nyt niitä vainoharhaisella asenteella ylikuumentumisen lauettua.

Jos on vähänkin moitteen paikkaa kasvussa, kannattavuudessa tai pääjohtajan sanavalinnoissa, niin turskaa lentää tuulilasiin kaksin käsin. Varovaisuus ja epävarmuus jylläävät, kun vielä tammikuussa biisin nimi oli rajaton optimismi.

Mallitapaus tästä on työkaluvalmistaja Black & Decker, joka on sukeltanut parissa kuukaudessa 20% huolimatta hyvästä alkuvuodesta. Nyt markkinat murehtivat kustannusinflaatiota ja mitä ikinä, vaikka yhtiö näkee tulevaisuuden ihan myönteisenä pienistä rasitteista huolimatta. Mutta olihan osake toki kallis hypen huipulla lukemattomien tapaan, joten korjausliikkeen oli ennen pitkää tultava. Tästäkin osakkeesta tulee vielä mehukas kohde, jos ja luultavasti kun korjaus vielä jatkuu muun markkinan mukana.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=SWK&marketid=17

Pitkät indikaattorit viittaavat laskun jatkuvan, ja kesäkin jo painaa päälle. Lyhyitä nousupyräyksiä tulee varmasti vastaan, mutta en näe pääsuunnassa käännettä vielä kuukausiin. Ja kun pudotukset ovat usein reippaimpia laskumarkkinan terminaalivaiheessa, niin jäitä hattuun ostosten kanssa. Meillä on vielä ostajan markkinat, jahka paniikki puskee päälle kuten 2016 vuodenvaihteen nurkilla. Silloin ei maailmanlopun menosta ja povaajista ollut pulaa, ja sitä mukaa hinnoiteltiin osakkeetkin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.