Markkinakatsaus: Markkinarauha ei kestä ikuisesti

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Ounastelin euron tekevän pienen korjausliikkeen taalaa vastaan lähiviikkoina, mutta se jäi todella tussuksi ja euro painui vielä hitusen alemmaksi, joskaan ei järin vauhdikkaasti. Joka tapauksessa alkuperäinen arvioni, jonka siis tein jo helmikuussa, on jo varmistunut: euro on laskumarkkinassa taalaa vastaan. Helmikuun huipuista se on pudonnut seitsemisen prosenttia, mikä on valuutalle paljon muutamassa kuukaudessa. Ja, korostan, pudotus sinänsä alkoi vasta jonkin verran myöhemmin, joten ennustin todellakin hyvissä ajoin.

Lasku hidastuu, joten se korjausliikekin tulee jossain kohtaa, mutta en siis missään tapauksessa odota sen nousevan kuin muutaman prosentin lyhytaikaiseksi kurotukseksi. Kun valuuttojen päätrendi on suuntaan tai toiseen, niin sinne mennään ilman isoja vastaliikkeitä. Osakkeissa korjausliikkeet voivat olla hyvinkin reippaita, hyvin harvoin valuutoissa.

Ja arvionihan ei siis perustu perskarvametodiin kuten muuan lukija irvaili, vaan tekniseen analyysiin, noin pääpiirteissään, jonkun verran talouden fundamenttejakin toki analyyseissani käytän. Mutta niiden varassa huitovat huteja ison rahan tutkimuslaitoksetkin, joten yritän pysyä lestissäni, koska fundamentit ne teknisten tekijöidenkin takaa löytyvät ainakin osaltaan. TA on vain menetelmä lukea tekijöiden vaikutusta suoraan kursseista.

Teknisestä analyysistahan ei ole suomeksi yhtään kunnollista kirjaa, jollainen olisi kyllä tarpeen. Voisin itse tehdä, jos vain jostain löytyisi sopiva kustantaja ja järjellisen makuinen markkinarako. Mutta saattepa teknisen analyysin hedelmiä näistä jutuistanikin toki vähällä vaivalla. Tosin minun on jossain vaiheessa tehtävä tästä palvelusta tavalla tai toisella maksullinen, ei tätä harrastuksena jaksa loputtomiin veivata. Ja kun olen varsin usein rahanarvoisia arvioita laatinut.

Pörssien odottelin niiavan piakkoin alas, enkä muuta arviotani. Nykäyksen ei pitäisi olla kaukana, sikäli kun alkuperäinen arvioni pitkästä laskevasta trendistä pitää kutinsa. Ja siitä pidän kiinni. Lyhytaikaisten liikkeiden merkitys pitkässä trendissä on osattava asettaa raameihinsa, tietysti edellyttäen että raami on oikea. Vaikka varovainen nousu kestäisi viikon parikin vielä niin se ei isoa kuvaa vielä muuta.

VIX on edelleen rauhallinen, mutta se villiintyy vielä ja ilman ihmettä tekeekin sen kunnolla. Ulkoiset tekijät voivat olla mitä vain, tai sellaisiksi tulkittavat. Eihän esimerkiksi helmikuun isoon vauhkoontumiseen ollut mitään kummempaa syytä, mutta niin se vain tuli kuten hyvissä ajoin ennustin teknisin perustein.

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-vixin-pitk%C3%A4t-indikaattorit-nousevat

Tuon katsaukseni kohdalla VIX oli kymmenen nurkilla. Noin viikko myöhemmin se rysähti viiteenkymmeneen, ilman että siitä mitään ennakkovaroitusta olisi kiertänyt – paitsi minun jutussani. Jos siis TA on voodoota niin ihmeen toimivaa lepakonpaskasta ennustamista.

VIX saattaa pysyä pitkään päällisin puoli nukuksissa, mutta kytevä kriisi on jokseenkin aina luettavissa teknisistä indikaattoreista hyvissä ajoin. Tämä pätee yleensä markkinoihin, mutta VIX:in seuraaminen on erityisen antoisaa, koska se heijastaa niin voimakkaasti markkinoiden liikkeitä, eikä VIX:iä toisaalta voi analysoida fundamenttien perusteella. Kukaan analyysitalokaan ei uskalla ennustaa VIX:in liikkeitä tai sen oikeaa tasoa, koska se on psykologinen faktori ja sellaisena matemaattisten mallien ulkopuolella.

Mutta ei se silti liikkeiltään täysin sattumanvarainen ole. Eivätkä, toisin kuin yleensä kuvitellaan, sen liikkeet usein tai edes pääpiirteissään johdu joistain selkeästi määriteltävistä ulkoisista tekijöistä kuten poliittisista myllerryksistä. Media toki aina syysuhteen siten tulkitsee, kun sellaisia nyt usein kohdalle osuu, ja median on annettava selityksiä ilmiöille, vaikkei se niistä mitään ymmärtäisi.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Mutta VIX vielä riehaantuu tänä vuonna ainakin kerran, luultavasti parikin. Siihen voi mennä vielä joitakin kuukausia, niin alhaalla ovat nyt indikaattoritkin, mutta kohta ne lähtevät nousuun kuten ennenkin. Markkinoilla eivät tietyt asiat muutu miksikään, itse asiassa aika harvat asiat muuttuvat.

Kommentit

Comment: 

Ei se perskarva kommentti ollut irvailua vaan vittuilua sille toiselle kommentille.

Jenkeissä REIT, Consumer Staple ja Utility osakkeet on ainakin olleet jo melkein vuoden laskussa ja tehneet viime aikoina vuoden pohjia. Niistä löytyy jo ihan siedettäviä löytöjä. Teknologia ja teollisuus näyttää edelleen vetävän tätä nousumarkkinaa ja siellä on 20-30% ylihintaa osakkeissa.

Comment: 

Meni piikki väärään osoitteeseen, pahoittelen.

Juu monet osakkeet jo on aika sopivan hintaisia, mutta jos markkina rysähtää ja niin se ilman ihmettä tekee tässä tämän vuoden aikana ainakin kertaalleen niin sitten saa alennuksella. 

Comment: 

Tekstit ovat antoisia, ja minä olisin niistä valmis maksamaan, koska oma aikani ei riitä markkinoiden näin tarkkaan seurantaan.

En epäile TA:n hyödyllisyyttä työkaluna. Vaikka en tunne sen työkaluja, niin ihan arkijärjellä pystyn näkemään, että markkinadatasta voidaan kerätä monipuolisesti havaintoja; päivän sisäinen hintaheilunta, osto- ja myyntitoimeksiantojen lukumäärien suhde, kappale- ja valuuttamääräinen vaihto ja ties mitä muuta.

Parasta on se, että työkalukokonaisuuksia voi testata historiallisen markkinadatan kanssa loputtomiin; ensin laskee työkaluilla arvot menneistä tapahtumista, ja tämän jälkeen katsoo mitä työkalut osoittivat ennen kuin markkinan suunta kääntyi.

Ja monipuolisuus on juuri tässä se avaintekijä. Vaikka yhden havaintotyökalun datasta ei välttämättä pysty päättelemään paljoa, niin useiden työkalujen yhdistelmillä voi tehdä jo johtopäätöksiä, jotka osuvat riittävän lähelle. Virhetulkintojen kohdalla on tärkeää tutkia mistä virheellinen tulkinta johtui, jotta mahdollinen oppi jää talteen.

Comment: 

Kiitos palautteesta! Ja kiva että jutut maistuvat. Täytyy pohtia sitä maksullisuutta itse tykönään ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Palveluahan voisi laajentaakin samalla huomattavan kattavaksi. Olen sellaista miettinyt jo pitkään, minähän pidän myös sijoittamisen peruskursseja täällä Tampereen seudulla, joten kokonaisuuden saisi kattavaksi ja monen tason sijoittajia palvelevaksi. Sijoittamisen peruskurssin voisi tehdä web-muotoiseksi muun muassa. Täytyy kesän aikana hioa suunnitelmia.

Juu, tuohon tapaan TA:n taitoja voi ja pitää kehittää. On käytettävä monia työkaluja ja suhteutettava niitä toisiinsa. Se on hidas prosessi, koska pitkät indikaattorit liikkuvat hitaasti, ja ne ovat suurten liikkeiden hahmottamisessa aivan ensisijaisia. Aika lailla perustietoja on haettava ensin kirjoistakin, niitäkin on onneksi tarjolla englanniksi, tosin niiden sisällön relevanttiuden tietää vasta kokemuksen myötä.

Mutta TA ei ole huuhaataa, kuten juttujani säännöllisesti lukeneet tietävät. Osun juuri isojen liikkeiden analyyseissa aika usein käänteisiin tai niiden tuntumaan, enkä moisia ennusteita jatkuvalla syötöllä tee. Yleinen käsityshän on, että kursseista ei voi lukea niiden tulevaisuutta, mutta kyllä voi tiettyyn mittaan, jos osaa ja on oikeat välineet. Olen asiasta usein kirjoittanut selittäen TA:n perusteet. Taloudessa ja markkinoilla on säännönmukaisuuksia, joita TA:lla voi tarkastella, se on ydinasia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.