Markkinakatsaus: Markkina-analyytikko hillotolpalla

On se vaan niin mukava tokaista – enkös minä sanonut! Tämän kunnon markkinapaniikin olen povannut erinäisiä kertoja matkan varrella, mutta ensimmäisen kerran täsmällisen ajan ennustin jo viime vuoden lopussa, varoiteltuani jo hyvän aikaa markkinoiden ylikuumentumisesta. Jos mukana on nyt uusia lukijoita tai muistiltaan pätkiviä, niin palautan mieliin 30.12. 2017 julkaisemani blogin, jossa analysoin markkinatilannetta historiallisesta perspektiivistä. Tässä oleelliset sitaatit:

Tekniseltä kannalta SP500 on ollut osapuilleen yhtä kuumentunut viimeisen 50 vuoden aikana vain kahdeksan kertaa: 1981, 1983, 1986, 1987, 1992, 1995, 2007 ja 2015. Tekniset asetelmat eivät kaikissa noissa rajujen nousumarkkinoiden huipuissa olleet aivan identtiset, mutta varsin lähellä toisiaan kuitenkin, kuten TA:a tunteva osaa odottaa.

2015 muistutti teknisesti eräin osin paljolti nykytilannetta. Indikaattorien huipulta, jotka löytyvät 2015 taitteesta, kesti puolisen vuotta laskumarkkinan alkuun.

Teknisin perustein en vielä usko reippaampaan liikkeeseen vielä vähään aikaan, mutta tuskin huiput enää kaukana ovat - hyvin mahdollisesti ne jäivät taakse jo kuluneella viikolla. Lyhyet indikaattorit viittaavat lopulta todella vahvasti siihen, että ainakin pienempi korjaus alkoi. Reippaammin laskeviin kursseihin saanee silti varautua vasta luokkaa seuraavana syksynä. Näin ylikuumentuneen markkinan jäähtyminen vie tavallisesti aikansa.

Mitkä ovat aikanaan laukaisevat tekijät, vaikea ennakoida – luultavasti rahapolitiikan kiristyminen ja mahdolliset poliittiset kriisit. Historian perusteella joka tapauksessa nousu alkaa olla kohtapuoleen pulkassa USA:ssa, eli nyt ostettujen osakkeiden tuotto-odotukset ainakin indeksitasolla ovat vähäksi aikaa kurjat. Syksyllä nousumarkkina olisi vanhentunut jo kaksi ja puoli vuotta jos sinne asti jaksaa, ja tällaisella tahdilla se olisi aika luonteva hetki taas pakitella markkinoiden vuoristoradassa.”

https://www.piksu.net/artikkeli/n%C3%A4in-k%C3%A4y-ylikuumentuneelle-p%C3%B6rssille-historian-perusteella

Olen itsekin jopa hiukan hämmentynyt siitä, kuinka tarkkaan arvio piti kutinsa – ja siitä on aikaa kymmenen kuukautta. Ja siis kirjoitin sen siis keskellä hurjaa euforiaa, joka oli ajanut pörssit historiallisen tason kiihdytykseen koko vuoden 2017. Makroanalyysit ja yritysanalyytikot hehkuivat intoa kuin mummovainaan hellakoukku tammipakkasilla. Pilvenhattaraakaan ei arvioista yleensä tuossa kohtaa löytynyt.

Ensimmäinen iso romahdus tuli kuukautta myöhemmin. Yhdysvalloissa indeksit toipuivat siitä vielä kokeilemaan uusia huippuja, mutta moni pörssi kääntyi laskuun juuri jutun julkaisemisen aikaan vuoden alussa. Samoin kävi isolle osalle amerikkalaisiakin yhtiöitä.

Tuorein romahdus on monessa pörssissä ajanut kurssit jo helmirysäyksen alapuolelle. Eurooppalaisten suuryhtiöiden indeksi Stoxx50 ja Saksan DAX ovat enää muutaman prosentin päässä laskumarkkinan teknisestä rajasta 20 prosentin pudotuksesta. Monet pörssit jo täyttävät laskumarkkinan kriteerin. Shanghain pörssi on uponnut 30 prosenttia. Nokian ja metsäyhtiöiden kelkassa monia verrokkeja paremmin porskuttanut OMX Hesakin rysähti kymmenen prosenttia kuukaudessa.

Viikottaisissa markkina-analyyseissani täsmentelin näkemyksiäni. Kesällä arvioin markkinapaniikin ajankohdaksi syyskuun loppua, ja tarkkaan ottaenhan se pitikin lopulta paikkansa - rysäys todellakin alkoi syyskuun puolella, joskin syveni lokakuun aikana. Mutta eivät tämän tason rotkahdukset päivän parin keikkoja ole, kyllä ne tavallisesti viikkoja ottavat.

Konventionaalisten talous- ja markkinateorioiden mukaan talouden ja pörssien käänteitä ei voi ennakoida ainakaan millään riittävällä tarkkuudella, ja kaikkein vähiten siinä pitäisi onnistua ilmaisblogeja vääntävän piensijoittajan. Mutta niin vain olen ollut vahvasti toista mieltä, ja joistakin virheistä huolimatta näyttöäkin mielestäni on. Arvioin päivälleen koetun nousumarkkinan alkutaitteen 2016 talvella.

https://www.piksu.net/artikkeli/pohjia-kolistellaan-oletan

Ja vajaat pari vuotta myöhemmin arvioin sen päättymisen. Ja näille taitteillehan on tyypillistä, että yleensä ottaen analyysit ja ennusteet puhuvat ihan muusta kuin suhdanteen ja markkinan taitteesta - kunnes kura räpättää jo hullun lailla tuulettimisessa. 

Laskumarkkinan pohjassa valtavirta pulppuaa pessimismiä, nousumarkkinan huipulla optimismia. Toki ääni kellossa muuttuu nopeasti etenkin laskumarkkinoiden alussa, jahka pörssit ovat romahtaneet kuten nyt. Mutta vielä kuukausi sitten pankkien ja uutismedian täyttämistä arvioista ei löytynyt suurennuslasillakaan huolen häivää. Poikkeuksia löytyi lähinnä muutamista amerikkalaisista talouslehdistä.

Itse olin hyvissä ajoin ilmoittanut lopettavani markkina-analyytikon hommat, jos näihin aikoihin syksyllä ei iske kunnon markkinapaniikki. Ja tulihan se – kello kaulassa, kun minulta kysytään, ja perusteet olen eritellyt huolella. Aivan erikseen varoitin lokakuun alussa Nasdaqin ylikuumentumisesta:

Viimeisempänä vaan ei vähimpänä teknopainotteinen Nasdaq, jonka ylikuumentumisesta ja sen myötä korjausliikkeestä alas olen puhunut jo jonkin aikaa. Nyt ainakin jonkin asteen korjaus on menossa, ja odotan sen kiihtyvän lähikuukausina aika reippaaksikin. Tekniseltä kannalta Nasdaq on ollut yhtä ylikuumentunut viimeksi 1990-luvun lopulla legendaarisessa teknokuplassa, ja se on melkoinen rinnastuskohta.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-NAS100/

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-lyhyt-trendi-kest%C3%A4n...

Seniorianalyytikko Hannu Angervuo toteaa tänään Aamulehdessä, että trendikäänne tulee yleensä silloin, kun sitä vähiten odotetaan. Yleensä ottaen tämä pitää paikkansa – siis se pätee valtaosaan analyytikkoja ja povaajia. Perinteiset analyytikot yllätettiinkin taas kerran housut nilkoissa. Jälkiviisastelijoista ei tietysti ole enää pula vaan ylitarjonta.

Mutta eivät käänteet kaikille yllätyksenä tule. Sen vuoksi olen näitä markkinakatsauksia jaksanut viikottain väsätä jo joitakin vuosia. Kun suhdannetaite markkinoilla toteutui pari vuotta sitten täsmälleen kuten arvioin, päätin todistaa, että kykenen lukemaan markkinan kehityksen ja antamaan perustellut arviot käänteistä etukäteen myös suhdanteen toisessa päässä. Omasta mielestäni rekordini on koko lailla ok.

Eikä laskumarkkina, jota pidin jo talvella todennäköisenä skenariona, ole tosiaankaan mielestäni ohi, vastahan se USA:ssa alkoi. Tuskin se tällaisena ryminänä enää kauan jatkuu, vaan vastaliike tulee jossain kohtaa. Mutta sikäli kun kyse on laskumarkkinasta – joka ei taida enää valtavirrankaan mielestä olla enää niin epätodennäköinen näkymä -, kestää se kyllä ensi vuoden puolelle.

Mutta sen liikkeistä tarkemmin taas tuonnempana. Pysykää kanavalla, jos haluatte valtavirrasta poikkeavaa sijoitusosaamista, joka panostaa ennakko- eikä jälkiviisauteen.

Kommentit

Comment: 

Osuhan se sammakkomieskin kerran oikein säiden suhteen

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Sydämelliset onnittelut Heikille. 

Ja jottet nyt ihan halkeaisi, niin todettakoon, että tapasin kesällä Turun Hämeenkadulla 6 muuta Piksun ympärillä pyörivää miestä ja ei siinä seurassa pahemmin epäilty sijoittajan talven tuloa, aikaa tosin ei arvailtu. Kaizu / Piksutoimitus lienee puhunut suhdannekellosta ja Totossa ehkä myös, ei tosin ole minulla siitä varmuutta. Kukaan ei ole Heikkiä nimellään uhmannut, joten vaikeneminen lienee myöntymisen merkki. Ja koska olet kirjoittanut, mitä olet kirjoittanut, muilla ei ole ollut tarvetta ihan samaa toistaa (=kootut selitykset). Itseäni on erityisesti kauhistuttanut velan käyttö, johon myöhemmin palaan.

Oikeastaan voisit ennustaa vähän tuota talvenkin tuloa. Kumien vaihdosta sovittiin viime viikon pakkastietojen varassa ja nyt ennustetaankin suojaa kuukaudeksi. Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden, sanoi Keynes, Suomessahan tämä pannaan naureskellen Karjalaisen suuhun.

Ja kuten muistanet, isäni pihlajanmarjoista tehtyä hyytelöä teki ja söi  , hän olikin minua 4 cm pidempi (188), joten hän niin ylös ulottui. Osakkeisiin ei koskenut.

Onnittelut Heikki!

Comment: 

Kiva saada tunnustusta arvostamiltaan ihmisiltä!

Talven tulon ennustaminenkin on tullut helpoksi, se ei ole kaukana kun alan kiskoa iltalenkille pitkät kalsarit verkkarien alle vanhenevien kinttujeni suojaksi. Ja koska niin jo teen, ei talvi voi kovin kaukakan olla - voisin uskoa sen tulevan jo ennen vuodenvaihdetta, joskin tekniset indikaattorit ovat määrältään aika vähäiset tämän instrumentin kohdalla.

Comment: 

Kun olen arvioinut nyt kaksi suhdannetaitetta oikein niin minä johdan sammakkomiestä 2 -1. 

Comment: 

Nordea on kyllä, toista mieltä ollut koko syksyn.

Comment: 

Eri mieltä? Ainakin vasta se sanoi pitävänsä osakkeet ylipainossa.

Comment: 

viikolla tullaan jenkeissa viela pari prosenttia alas 2600 paikkeille. sen jalkeen tulee korjaus ylos. ehka 2720 tasoille.

Comment: 

Onnea ennustuksesta ja kiitos erinomaisesta blogista! Osaisitko muuten TA+muu osaamiseesi pohjautuen sanoa mitä Nordean kurssissa oikein tapahtuu? Todella isoa volaa, vaikka mielestäni mitään kovin radikaalia ei ole yhtiössä tapahtunut aikoihin ja ui "vastavirtaan" viime päivinä joka päivä pudoten jopa indeksiä vastaan.

Comment: 

Kiitos, vierailija!

TA:n mukaan Nordean kehitys näyttää vähän hankalalta tulkita. Kuukausioskillaattorit olivat jo nousussa,  hiukan epätavallisesti indeksien indikaattoreita vastaan, mutta sukelsivat tietysti alas tässä rysäyksessä. Sen pitkä trendi oli siis jo kääntymässä ylös jo viime vuoden kesästä alkaneen pitkän pudotuksen päätteeksi, mutta nousi taittui kuin kanan lento.

Jatkuuko nousu ,kuten vielä syyskuussa näytti, paniikin hellitettyä? Vai syveneekö se jos laskumarkkina toteutuu ja indeksit uppoavat syvemmälle? Viikkoindikaattorien ja kokemuksen perustella odotan jälkimmäistä vaihtoehtoa. Pankit harvoin yleensäkään seilaavat indeksien pudotuksia vastaan. Edellisessä laskumarkkinassa Nordean valuminen jatkui 2016 kesään asti, kun indeksit kääntyivät ylös jo helmikuun alussa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.