Markkinakatsaus: Lyhyt trendi kestänee vielä hetken, Nasdaq korjaamassa alas

Saimmehan mukavan pikku rytinän, kun jaksoimme hetken odottaa. Trendien taitteiden arviot eivät aina osu aivan nappiin – kuten muutamat lukijat ahkerasti piikittelevät -, mutta jos ne minulta tuntien tarkkuudella aina osuisivat, minun tuskin tarvitsisi harrastaa tällaista tai edes palkkatyötä, senkun tahkoaisin miljoonia johdannaisilla. Ei arvio silti hassumpi ollut mielestäni. Povasin lyhyen trendin käännettä etenkin Eurooppaan pari viikkoa sitten, ja renkaiden sutimisen jälkeen pudotus pääsikin vauhtiin jo toissa viikon lopussa.

Kovin paljoa ei alas ole tultu, joitakin prosentteja, mutta eivät muutamia viikkoja kestävien lyhyiden trendien liikkeet tavallisesti sen suurempia olekaan kuin isoissa käänteissä ja kunnon romahduksissa. Sellaista en ole povannut yleensä ottaen edes pitkän trendin arviossani, joskin pitänyt mahdollisuutena mahdollisesti toteutuvan laskumarkkinan päätteeksi.

Sanoin talvella kurssien keikkuessa ylikuumentuneella huipullaan, että odotan vuoden loppuun mennessä 10-15 prosentin korjausta, syvempää siinä tapauksessa, että korjaus paljastuu laskumarkkinaksi. Monilla markkinoilla tuo on jo toteutunut, ja osassa alkaa ennustamani korjaus olla ainakin kasassa.

Eurooppalaisten osakkeiden kohdalla se 10% naksahti jo huhtikuussa, ja lisää on lunta tupaan tulossa TA:ni mukaan. Stoxx 600 kattaa 90% eurooppalaisten osakkeiden markkina-arvosta, joten eiköhän sen liikkeitä voi pitää hyvänä mittarina Euroopan osakkeista puhuttaessa, indeksissä on mukana liki parikymmentä suomalaistakin isointa yhtiötä. Kun Stoxx 600 liikkuu suuntaan tai toiseen, niin se varmasti näkyy kirkkaasti useimpien suomalaisten salkuissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/STOXX_Europe_600

https://www.marketscreener.com/STOXX-EUROPE-600-7477/components/?col=4

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=EUREX%3AFXXP1%21

Lyhyt trendi alas ei ole vielä mielestäni ohi, joskaan kauan se tuskin enää jatkuu. En kuitenkaan anna tarkempia ennusteita, koska se ei ole teknisen analyysin idea, vaan taitteiden tunnistaminen reaaliajassa. Voin tehdä markkinakatsauksen pikaversion vaikka keskellä viikkoa, jos taite silloin on mielestäni käsissä. Toisaalta en ennusteita viitsi heitellä senkään takia, että muutamankin päivän pieleen mennessään ne innostavat irvileuat purkamaan sielunsa syvyyksiä. Huvinsa kullakin.

Yritän olla varovainen pitkien trendien kanssa, koska niiden arvioiminen on TA:n vaikein laji indikaattorien muutosten hitaudesta johtuen. Niiden liikkeitä on ennakoitava lyhyiden indikaattorien perusteella, mikä tekee hommasta hyvin vaativaa.

Lyhyiden trendien lukeminen on helpompaa, ja tarjoavathan nekin osto- ja myyntipaikkoja niitä kulloinkin etsiville, ja varsinkin peliorientoituneille aktiivisille treidereille. Lyhyidenkin trendien ymmärtämisellä ja seuraamisella on silti merkitystä muillakin strategioilla sijoittaville, koska ilman sitä on vaikea käsittää ja pysyä isojen liikkeiden perässä. Sen vuoksi pidän perusteltuna vääntää markkina-analyyseja viikottain. Kannattava ajoittaminen on sijoittamisessa mahdollista, mutta se edellyttää aktiivista seurantaa niin analyytikolta kuin hänen lukijaltaan.

Vaikeudesta huolimatta sanon, että en odota pitkän trendin kääntyvän kuin vasta ensi vuoden puolella; puhun siis nyt Eurostoxxista. Pitkä trendihän on ollut vuoden alusta asti alas. Jos olemme laskumarkkinassa emmekä vain pitkässä korjauksessa, pudotus jatkuu vielä reippaana ja taittuu vasta joskus kevättalvella tai sinne nurkkaan.

Tämä on siis karkea ennuste, enkä siihen ripustaudu. Tarkennan arviota matkan varrella. Mutta aika lailla kunnon laskumarkkinalta nyt näyttää. Jo rahan kallistuminen USA:ssa on yksi fundaperuste sille. Vipurahaa ei liikene osakkeisiin entiseen tapaan. Fed lupailee rahan yhä kallistuvan, kuten itse olen odottanutkin.

Powell helped to extend the selloff after he said the central bank was far from reaching the neutral rate, a sign that the Fed may increase the number of future rate increases before it terminates the tightening cycle. The 10-year and 30-year yield added another 3 basis points in early Thursday trading.”

https://www.marketwatch.com/story/3-reasons-why-us-government-bond-yield...

Olen myös sanonut pidemmän aikaa, että jos nousumarkkina on jatkuakseen Yhdysvalloissakin, on sen ratkettava aika pian, koska siinä tapauksessa kokemukseni mukaan talvella tehtyjen vanhojen huippujen yli mennään heilahtamalla. Hetken siltä vaikutti, mutta nyt näyttää jo vahvasti toiselta.

Suurten indeksien pitkät indikaattorit oireilevat vahvasti nousun katkeamista. Se on teknisen historian perusteella loogista, koska laskut alkavat usein entisten huippujen testaamisesta. Jos niiden päällä käydään ja alle pudotaan kohtalaisen lyhyessä ajassa, on se tekniseltä kannalta merkki huipun pitävyydestä. Tämä ei ole oma keksintöni, vaan aihetta on käsitelty laajasti alan kirjallisuudessa (siis treidauskirjallisuudessa, mutta tuskin akateemisessa).

VIX hätyytteli jo kahtakymppiä, ja nyt jopa pitkään laskussa olleet VIX:in kuukausioskillaattorit alkavat tehdä taitetta ylös. Se voi olla väärä hälytys vielä tässä kohtaa, mutta yleensä se on tärkeä merkki, joka kertoo volatiliteetin olevan pitkällä eli useiden kuukausien aikavälillä reippaassa nousussa. Viikkoindikaattorit ovat sen puolesta puhuneet jo pidempään – ja puhun nyt siis USA:n markkinoista.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

Valmistaudummeko jonkin asteen pörssiromahdukseen? Se on aivan mahdollista, niitähän tulee joidenkin vuosien välein, ja jatkuva reipas korkojen nousu puoltaa skenariota. Kalliiden osakkeiden tuotot alkavat näyttää äkkiä riskiin suhteutettuna olemattomilta, kun valtionbondeista saa monen prosentin kuponkikorkoa. Kun rahastakin on tullut kallista eli vivutettu sijoittaminen loppuu tai ainakin vähenee oleellisesti, talous jossain kohtaa jarruttaa ja pörssit ovat ylikuumentuneet, kyyti voi olla ylihintaisissa osakkeissa todella kylmää.

Niin, USA:n korot, myös pitkät, kiskaisivat ällistyttävän loikan viime viikolla. Talvella ounastelemani pitkien korkojen nousun päättyminen kesti kuukausia, mutta on nyt katkennut. Se on pitkien trendien ongelma. Mitä pidempi aikahorisontti, sen epävarmemmaksi tekniset tulkinnat muuttuvat.

Toki ne silti osaavat osuakin. Talvella povaamani euron laskumarkkina taalaa vastaan toteutui, eikä se vielä ohi ole. Itse asiassa uskon sen taas kiihtyvän muutaman kuukauden kestäneen korjausliikkeen jälkeen.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Öljy kävi koppaamassa puhki vastoin aiempaa odotustani vanhan huippunsa (seuraan siis USOIL:ia en brentiä). Heinäkuussa alkanut keskipitkä trendi osoittautui odottamattoman vahvaksi. Indikaattorit ovat nyt sen verran vaikealukuiset, etten sano öljystä tässä kohtaa mitään.

Viimeisempänä vaan ei vähimpänä teknopainotteinen Nasdaq, jonka ylikuumentumisesta ja sen myötä korjausliikkeestä alas olen puhunut jo jonkin aikaa. Nyt ainakin jonkin asteen korjaus on menossa, ja odotan sen kiihtyvän lähikuukausina aika reippaaksikin. Tekniseltä kannalta Nasdaq on ollut yhtä ylikuumentunut viimeksi 1990-luvun lopulla legendaarisessa teknokuplassa, ja se on melkoinen rinnastuskohta.

https://www.tradingview.com/symbols/FX-NAS100/

Tämä ei tarkoita, että odottaisin samanlaista rysäystä kuin vuosituhannen alussa, mutta kyseiseen indeksirahastoon en ainakaan koskisi nyt kepilläkään, enkä sen hotstockeihin. Vaikkapa Microsoftin kurssi on edellisen matalan laskumarkkinan pohjasta yli tuplannut, mikä on aika absurdi nousu ottaen huomioon yhtiön fundamenttien kehityksen. Onhan se parantanut, mutta päälle sadan prosentin kurssinousu noilla numeroilla kertoo aika paljon markkinoiden rationaalisuudesta ja siitä, miksi romahduksia aina tulee.

https://www.nasdaq.com/symbol/msft/revenue-eps

https://www.google.fi/search?q=msft+chart&oq=msft+chart&aqs=chrome..69i5...

Kommentit

Comment: 

Vähän kaipasin asiaa Ruotsin kruunusta. Hyvä blogi!

Comment: 

Huomasin vasta nyt kommentin, kiitän, ja palaan kruunuun vielä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.