Markkinakatsaus: Levottomuus jatkuu

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Suuri dramatiikka on markkinoilta haihtunut viime viikkoina, toisaalta kuukausia – ja Atlantin takana pari vuottakin – kestänyt tasaisen turvallinen nousu on jäänyt taakse. Ja kuten olen sanonut jo pidempään, odotan tilanteen jatkuvan samanlaisena. Yhdysvaltojen raju ylikuumentuminen tuli päätökseensä. Rajaton optimismi vaihtui normaaliin epävarmuuteen, jossa yrityksillä menee yhä hyvin, mutta perinteiset huolet inflaatiosta rahapolitiikkaan ja yleensä politiikkaan saavat taas tilaa.

Odotan VIX:n pomppaavan lähiviikkoina taas reippaammin, mikä näennäiseksi syyksi sitten paljastuukin. Indikaattorit ovat taas siinä asennossa, että suvantovaihe ei enää kauan kestä. Yleisen käsityksen mukaan VIX:in kuten muidenkaan instrumenttien liikkeitä ei voi ennustaa, mutta on se ainakin tiettyyn mittaan mahdollista. Varoitin VIX:in nousevista indikaattoreista jo tammikuussa, ja kohta rytinä alkoikin. Yleinen euforia oli jutun ulostulon hetkellä vielä ääretöntä.

https://www.piksu.net/artikkeli/markkinakatsaus-vixin-pitk%C3%A4t-indika...

Eikä paukkeeseen tullut edes näennäistä ulkoista kimmoketta. Inflaatiopelot, jotka usein mainittiin syiksi, olivat tiedossa jo tuossa kohtaa, samoin odotukset rahapolitiikan kiristymisestä. Ylikuumentunut markkina vain reagoi kuten se ennen pitkää tekee eli korjaa rajusti. Se pätee niin liikaa nousseisiin kuin laskeneisiin kursseihin.

Syyt, jotka tällaisissa tilanteissa reaktioihin liitetään, ovat usein päälleliimattuja. Yli- ja alihinnoittelu, jotka ovat seurausta markkinoiden maanisdepressiivisestä luonteesta, ovat heilahtelujen syy itsessään. Se ei vain ole suosittu tapa tulkita markkinoita, koska analyytikot ja talousmedia elävät valtaosin sen maailmankuvan vallassa, että markkinat ovat aina tehokkaat. Niinpä yli-tai alihinnoitteluakaan ei ole, joten kaikki markkinaliikkeet ovat seurasta olosuhteiden muutoksista.

Mutta näinhän ei ole, vaikka toki ulkoisillakin tekijöillä on vaikutuksensa. Mutta vaikkapa Trumpin kauppasotajulistus aiheutti lopulta paljon vaisumman reaktion markkinoilla kuin järjen mukaan syytä olisi – koska kurssit olivat jo sukeltaneet niin reippaasti ennen Trumpin liikettä.

Tämä vain osoittaa jälleen kerran, että uutisten varassa tapahtuva sijoittaminen ja markkinaliikkeiden arvointi on lottoamista. Olemattoman oloinen kimmoke voi turvota tietyssä tilanteessa hurjaksi ryminäksi, oikea iso syy jäädä reaktion osalta vaisuksi tai jopa käänteiseksi. Opin tämän kantapään kautta tehdessäni aikoinaan todella aktiivista kauppaa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.