Markkinakatsaus: Laskumarkkina? Ehkä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Lupasin viikko sitten, että VIX pomppaa lähiviikkoina taas reippaammin, mikä näennäiseksi syyksi sitten paljastuukin. Se teki työtä käskettyä samoin tein.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:VIX

Pörssit tietenkin sukelsivat samaan syssyyn. Tämä taas kerran alleviivaa aiemmin sanomaani: VIX ei ole ennakoiva indikaattori, vaan sen liikkeet heijastuvat sellaisenaan pörsseihin ja toisinpäin. Mutta myös VIX:iä on indikaattorien avulla mahdollista lukea etukäteen enemmän tai vähemmän, mikä tuli tälläkin kertaa todistetuksi.

Tekninen analyysi ei aina toimi likikään niin hyvin kuin toivoisi, mutta joskus se antaa todella tarkkoja osumia. Ennustin VIX:n kiihtymisen jo vuodenvaihteessa indikaattorien perusteella, vaikka markkinoilla vallitsi vielä reunaton Trump-euforia. Ja sanoin jo tuolloin historiaan viitaten, että näin ylikuumentunut markkina kyllä rytisee vielä ei niin kovinkaan leveän aikaikkunan sisällä. Kauan ei pauketta tarvinut odottaa. 

Ja kuten jo hyvissä ajoin olen sanonut, uusia kunnon nousuja ei tarvinne ainakaan Atlantin takana indeksitasolla odottaa kuukausiin, lyhyet romppujen jälkeiset korjausnousut pois lukien. Ylikuumentuminen oli sitä tasoa jo fundamenttien perusteella, kun katseli etenkin hittiosakkeita ja otti huomioon, että korot ovat nousussa. Tyypillistä nousumarkkinan viimeisen rypistyksen ostohysteriaa: FOMO-ilmiö (Fear Of Missing Out) eli pelko, etten vain jäisi osattomaksi kurssijuhlasta. Mutta aika äkkiä saa pelätä ihan muuta, kun noihin bakkanaaleihin ryntää liian myöhään.

Nyt sitten kauhistellaan Facebook-skandaalia ja kauppasotaa, ikään kuin maailmaan olisi huolet keksitty kuukausi sitten. Koskahan sijoittajat älyävät ynnäillä Amazonin ja Netflixin hinnoittelua. Aika pitkään se teknokuplassakin vei silloisten hellakoukkuosakkeiden kanssa, mutta lopulta realiteetit ottavat paikkansa, niin paljon kuin se Wall Streetiä harmittaakin.

Päälle liimattuna perusteena hermoilulle toimii nyt kauppasota, ja ilkeä nakkihan se onkin, muttei asiassa radikaalisti uutta tapahtunut. Kiinalle Trump toki lätkäisi rankasti uusia tulleja, mutta EU:n suuntaan hän hölläsi narua. Kurssit ryskyivät siitä huolimatta joka puolella, myös Euroopassa. Tämä kuvaa markkinoiden luonnetta: kun mieliala kääntyy, sijoittajat ampuvat ensin ja kysyvät sitten. Ei mitään uutta auringon alla.

Ei siinäkään suhteessa sitten, että Yhdysvaltojen sukeltaessa syystä tai toisesta kaikki markkinat menevät mukana. Osinkoriehakaan ei nyt innosta Euroopassa, kun isot sijoittajat hallitsevat markkinoita ja pelko on päivän sana.

Pudotus ei jatku yleensä yhtäjaksoisesti päiväkaupalla, mutta indikaattorit ovat nyt sen näköiset, että alemmas yhä mennään lähiviikkoina. Voimme aivan hyvin olla laskumarkkinassa, kuten aiemminkin pidin mahdollisena. Mitenkään saletti en siitä ole, mutta joka tapauksessa merkittäviä nousuja en usko edessä olevan aikoihin. Laiha pörssivuosi on käsissä kurssien osalta.

Kommentit

Comment: 

Kautensa alusta asti Donald-veikko on uhonnut pörssien liikkeiden olevan itsensä ansiota. Nyt kun liike on kääntynyt toiseen suuntaan, ei Valkoisessa talossa olekaan enää mielenkiintoa pörssiä kohtaan pätkän vertaa, sieltä twirkkaillaan ihan muista asioista.

Tämä kaveri on paitsi USA:n presidentti myös yli 70-vuotias. Joku voisi epäillä desimaalivirhettä...

https://www.marketwatch.com/story/theres-one-topic-trump-just-doesnt-twe...

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.