Markkinakatsaus: Lasku lähestyy

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Indeksit seilaavat villisti volatiliteetin kasvettua, mutta edellinen analyysini pysyy. USA:ssa suunta on jonkun aikaa alas, Atlantin tällä puolen odotan osinkokiiman ottavan paikkansa kevään lähestyessä. Levottomuus on joka tapauksessa lisääntynyt. Yleensä VIX:in huimat piikit, jollaisen äsken näimme, johtavat ei kovinkaan pitkällä aikavälillä laskumarkkinaan, vaikka VIX sinänsä ei enää kovempia kiskaisuja ylemmäs ottaisi.

Tekniseltä kannalta tilanne on hyvin samanlainen kuin talvella 2015. VIX oli kiskaissut kovahkon pompun ja sen pitkät indikaattorit olivat vahvassa nousussa. EKP-euforia iski sijoittajiin keväällä, ja vähän sen jälkeen kesällä VIX räjähti taivaalle. Laskumakkina oli jo siinä kohtaa alkanut, mikä toki vahvistui vasta myöhemmin. Pohja tuli vastaan 2016 näihin aikoihin vuodesta.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Suunnittelen keväällä tiettyjen osakkeiden myyntiä ajatuksella, että myöhemmin ne voi saada hyvinkin paljon edullisemmin. Lukkoon en suunnitelmaa lyö, mutta varaudun siihen.

Velkaan ihastuneille kotitalouksille tilanne on hankala. Eurooppa nauttii lopulta kunnon elpymisestä. Talous kasvaa ja työttömyys laskee. Maailmantalouden vahva vire avittaa korkeasuhdannetta. Olemme niin sanotussa kultakutritilanteessa: kasvu porskuttaa, mutta korot ovat yhä alhaalla. Se on suhdanteiden paras mahdollinen vaihe.

Omat riskinsä siihenkin sisältyy. Halvan rahan ja hyvien näkymien vallitessa velanotto kiihtyy. Suomessa kotitaloudet ottavat noususuhdanteelle ominaiseen tapaan surutta surutta lainaa. Asuntokauppa käy vilkkaana, ja yhä useammin ostaja on asuntosijoittamisesta innostunut kotitalous. Heissä on yhä nuorempia, joten velan osuus hankinnoissa on väistämättä suuri.

Finanssikriisin jälkeen jo kymmenen vuotta kestäneestä ultrakevyestä rahapolitiikasta tuntuu muodostuneen ikuinen normi. Sitä se tuskin on. Työttömyys heiluu kyllä monessa suuressa euromaassa yhä korkealla, mikä pitää inflaatiota aisoissa. EKP ei ilman ihmettä kiristä rahahanoja vähään aikaan, sehän vasta suunnittelee elvytyksestä luopumista. Mutta ennen pitkää rahapolitiikka normalisoituu eli korot nousevat.

Yhdysvallat on jo siinä pisteessä. Inflaatio on kiihtynyt suhdanteen paahtaessa jo ylikierroksilla. Pitkät korot ovat jo nousseet korkeammalle kuin kertaakaan viiteen vuoteen. Se todistaa inflaatio-odotusten kasvusta. Keskuspankki nostaa tänä vuonna ohjauskorkoa luultavasti muutamaankin otteeseen. Se viilentää suhdanteen.

Korkojen nousu ja laskeva suhdanne ovat ankara yhdistelmä raskaasti velkaantuneille. Euroalueella se tuskin nurkan takana vielä kurkkii, mutta pari vuotta on taloudessa pitkä aika. Sen aikana ehtii tapahtua paljon suhdannekierrossa.

Velkaantuneelle muutama vuosi taas on lyhyt aika. Siinä ei kymmeniksi vuosiksi mitoitettu asuntovelka ehdi kummoisesti lyhentyä. Tappiin viritetylle maksukyvylle korkojen nousu tietää tukalia hetkiä.

Elämään mahtuu monta suhdannekiertoa. Taantumat taittuvat, mutta niin myös korkeasuhdanteet ja halvan rahan aika. Viisaaseen taloudenpitoon kuuluu muutoksiin varautuminen. Ylivelkaantuminen koitui monen tuhoksi 1990-luvulla.

Jos osakkeiden laskumarkkina toteutuu Yhdysvalloista leviten, kotitalouksille tilanne voi olla kaksijakoinen. Yhtiöt tulevat varovaisiksi ja tunnelmat laskevat. Toisaalta se vähentänee EKP:n mahdollisuuksia korkojen nostoon. Tuolloinhan raaka-aineetkin tulevat alas, ja samalla yleiset inflaatiopaineet.

Isompi vaikutus on kuitenkin palkkapolitiikalla. Laskumarkkinat kuitenkin tuppaavat vaikuttamaan mielialoihin laajemminkin, joten velkaantuneille se voisi olla lopulta siunaus yleisen hintatason pysyessä luultavasti paremmin aisoissa. Jos toki ei menetä työtään.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.